Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 15 март

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Теодор Траянов

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Среднощен експрес
водещ: Йордан Георгиев
• Посрещаме нощта с Рада Ангелова, живяла и работила повече от 15 години в Ню Йорк, където е продуцирала свой авторски моноспектакъл и е натрупала сериозен опит като театрален агент на едни от най-известните и дълго играни мюзикъли отвъд океана, сред които "Чикаго" и "Котките". Рада е и певица и в предаването представяме, както най-новата ѝ песен "Маргарита", така и някои от предишните ѝ парчета, част от нейния първи миниалбум, появил се за първи път в САЩ.
• Гостува и младият актьор и музикант Йоан Попов, по повод дебютния му албум "Идилия", избрани песни от който сме подготвили да прозвучат в предаването.
• Говори, за да те видя: гост на Яна Божанин е режисьора Петринел Гочев, по повод дебютния му филм "Български кораб потъва в бурно море".

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Маргарита Заберска
Джаз концерт

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Чудесно българско етно в изпълнение на "Икадем", Владимир Величков, формация "Жарава" и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Стоян Радев, Тодор Димов, Душка Костадинова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Страната на цветята", по английска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Емил от Льонеберя" от Астрид Линдгрен – 1 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Мария Мира Христова, Александър Райчев
• Епизоди от живота: Как се чувстваме като потребители на стоки и услуги в България? – анкета на Светлана Тодорова.
• Темата на деня: В Световния ден на потребителя говорим за правото на безопасност, информация, избор и това да бъдеш чут - непреходно актуални след речта на Джон Ф. Кенеди пред Сената на 15 март 1963 г., когато обявява идеята за Закон за защита на потребителите. Каква е ситуацията с днешна дата и с какво се отличава културата на българския потребител? Участват: представители на Комисията по защита на потребителите и на Европейския потребителски център, както и Богомил Николов, изпълнителен директор на асоциация "Активни потребители".
• Разговорът: "Зимата през Средновековието" в контекста и на днешните климатични, културни и духовни промени – с автора на книгата проф. Цочо Бояджиев, преподавател по история на античната и средновековна философия в СУ "Св. Климент Охридски".
• Време на редактора: За алевийството в България и предстоящия пролетен празник Невруз разказва пенсионираният учител по български език и литература от лудогорското село Севар и представител на алевийската общност Субхи Рамаданов.
• Lege Artis
- Ваучери за здраве ще влеят пари в системата? – интервю с Аркади Шарков, икономист в областта на здравеопазването и съветник на служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев.
- Женското сърдечносъдово здраве в различните етапи от живота на жената и международният форум Дни на ехокардиографията - София 2023 – интервю с доц. д-р Красимира Христова, кардиолог.
- Проблеми и решения за специализацията по обща медицина – говори доц. д-р Любомир Киров, председател на НСОПЛБ.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Група SoulBmoll кани на концерт - промоция на третия си албум "The Funk Hurricane" – истински фънк ураган;
• Група Soundprophet с премиера на песента си Slavery;
• Новата алтернативна група Scotopia разказват за песента си Stockholm – черно-бяла история за предимствата да бъдеш аутсайдер;
• Deep Zone Project представят нова версия на хита на Щурците "Среща".

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Светлана Тарашоева
• Евгени Тодоров за уроците на Нери в професията и в живота в "Книга за Нери"
• Виктор Божинов за инициативата "30 вечери с 30 класики”- 30 вечери, посветени на българскато кино в "Одеон", с която Филмаутор отбелязва 30 години от своето създаване.
• Изложба "EXHIBITION.painting" на Рафаел Мадави и Датим Димов в галерия "88 Камен Попов"
Популярната американска джаз и блус певица Мелъди Гардо за първи път с концерт у нас в Античния театър в Пловдив - Катя Карагяурова от организаторите
• Изложба живопис върху коприна на Данелина Косева в пловдивската галерия "Артистика"
• Актрисата Галя Александрова за премиерата на постановката "Френският квартал" на Тенеси Уилямс в старозагорския театър
Новата пинакотека в Мюнхен - кореспонденция

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водеща: Цветана Тончева
Един час с гласовете на няколко от най-големите световни тенори. Звучат най-красивите и популярни тенорови арии, специално подбрани в колекцията Кралска опера на EMI.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Бойко Ламбовски
Борбата ни за църковна самостоятелност – политически подвиг
"Българският Великден или страстите български" на Тончо Жечев разказа за една от най-значимите самостоятелни български акции преди два века. Каква е била ролята на заиграването с униатската перспектива, защо мислители като руския философ,  публицист и дипломат Константин Леонтиев са смятали българите за "най-опасен" за православното единство народ? Само желанието на Москва да е Трети Рим ли е причина?
Разговаряме на тази тема с историците професор Пламен Митев, с професор Боряна Бужашка и с професор Ваня Добрева. Включваме и актуално интервю с деветдесетгодишния княз Никита Лобанов-Ростовски Рюрикович – правнук на посланика на Руската империя в Цариград по време на борбите за църковна самостоятелност на България през XIX век Алексей Лобанов-Ростовски, записано от Румен Дечев.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Анета Янакиева
Духовните пазители на България: Вторият "златен" български век
Чудо ли е възобновяването на българското царство от първите Асеневци: влиянието на книжовността, българската църква, феномена "Йоан Рилски”; знакови фигури на българската духовност и култура от епохата на Асеневци; Търновската книжовна школа – разпространение на идеи, книжнина и личности във всички краища на православния свят.
Събеседници: доцент Георги Николов, професор Ана-Мария Тотоманова, доцент Александър Николов, Веселина Вачкова, доктор по история.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
• Мястото на детското кино в общата картина на родното ни седмо изкуство – за нуждата от повече детски филми и за историите, които те трябва да разказват, говорят Андрей Хадживасилев, режисьор и селекционер на детската програма на тазгодишния "София филм фест", и Георги Стрезов, композитор на филмова музика.
• Моята история, моята тема
Детето актьор Мартин Паунов за киното, което иска да гледа, и работата по филмите "Случаят Кюри" и "Случаят Тесла".

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас – Избрано от архива
водещ: Пламен Георгиев
Впечатления от конференция "Конфуций", изданието ѝ от 2017 година, посветено на културата и музиката на Далечния Изток. Можете да чуете интервю с д-р Миглена Ценова-Нушева, специалист в областта на пекинската опера и японския традиционен театър "кабуки", и с Константин Байрактаров – магистър по философия от ВТУ, с лекция, посветена на древната китайска настолна логическа игра "го". Разбира се, няма да липсва интересен автентичен фолклор от Изтока, както и качествен уърлд по теми от Китай.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
Представяме специална селекция от Еврорадио.
Творби от Ханс Абрахамсен, Иван Феделе, Витолд Лютославски, Ото Кетинг и Миечислав Вайнберг.
Композитор за месец март е Оливие Месиен.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
Гост е режисьора Милчо Манчевски. Ще разберем за ретроспективата на творчеството му в рамките на София филм фест и за новия му филм "Каймак".

от 23.00 до 24.00 часа
Кантате юбилате
водещ: Мануела Манчева
• Покана от главния диригент на Детския радиохор маестра Венеция Караманова за традиционния Пролетен концерт на състава на 17 март 2023 г. в зала "България".
• 5 години Академичен хор "Сексагинта Приста" при Русенския университет "Ангел Кънчев" – разговор с диригента и основател на хора Пламен Георгиев.
• Информация за предстоящи концерти и юбилейни чествания в страната.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 2 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – увод от Мирон Крумов от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека Водещ: Цветан Цветанов Пътуване из съвременната македонска авангардна джаз сцена – записи и истории, разказани с музика и думи от групите Cobalt Code Unit, Sethstat,..

публикувано на 01.09.24 в 08:25

Неделя, 1 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Гойя" от Лион Фойхтвангер от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Дамско парти" и "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 31.08.24 в 08:15

Събота, 31 август

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна..

публикувано на 30.08.24 в 16:50

Петък, 30 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 29.08.24 в 08:10

Четвъртък, 29 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 39 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците са по-разнородни и следват обещанието за актуалност: от посветения на Пако де Лусия дуетен албум на Диего Амадор..

публикувано на 28.08.24 в 08:23