Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как хапчето за отслабване превзе света

Снимка: Pexels

Хапчето за отслабване е мечта на човечеството, поне от времето, когато затлъстяването се превърна в сериозен проблем за богатия глобален север. И ето че вече го има. Както много други неща, открити случайно и свойствата на Оземпик да води до загуба на килограми не са били непосредствената цел. Измислено е като лекарство при диабет тип 2. През 2021 година е одобрено в Америка като лечение на затлъстяване. Година по-късно е позволена и версия с по-висока доза активно вещество. През 2022 е одобрено и в Европа, а от миналата седмица и във Великобритания.
Инжекцията потиска апетита и желанието за хранене, а освен това удължава чувството за ситост, така че наистина се храним по-малко и съответно да слабеем.
Говорим за хапче, но става въпрос за 4 медикамента: Оземпик инжекция, Рибелсус, (таблетки), Вегови (високата доза Оземпик, единственото одобрено като медикамент за отслабване) и Мунджаро.

От лекарство до статус символ

Освен чисто логистичния проблем, че хора, на които лекарството е предписано, не могат да си го набавят, Оземпик и останалите медикаменти, имат странични ефекти като главоболие, отпадналост, диария или запек – но какво са тези оплаквания, ако можем да изглеждаме като холивудска знаменитост.

А и ако доскоро жълтите издания спекулираха коя прочута личност има корекции по тялото или лицето, в момента актуалният въпрос е той/тя взима ли Оземпик?

Самият Оземпик е нещо като знаменитост с милиони постове из социалните мрежи, а е и точно това, което фарма индустрията харесва: бързо и неоспоримо действие, висока цена и необходимост да се взима непрекъснато.

Д-р Андрю Крафтсън, ендокринолог към мичиганския медицински институт отбелязва, че апетитът на пациентите се повишава значително, когато пропуснат дори една единствена доза, а тези, които са спрели приема, си връщат до две трети от изгубените килограми в рамките на няколко седмици или месец.

Никое друго лекарство, освен Виагра, не е ставало толкова популярно толкова бързо.

От излизането на Оземпик през 2017 г. печалбите на Novo Nordisk са се покачили 58%, а цялостният растеж в печалбата на компанията за 2022 е 98%.

Още поне 4 фарма компании разработват свои медикаменти в клинични изпитания, а когато изтече патентът на компанията производител, пазарът ще избухне от генерици, цените ще паднат и отслабването ще се демократизира. Което ще даде възможност на охолните западни общества да преборят съвременен феномен какъвто е затлъстяването.
Вероятно отскоро прокламираният девиз, че всеки е красив какъвто е и че трябва да празнуваме разнообразието от размери и форми ще бъде забравен. Мултимилиардната фитнес и диетичната индустрия вероятно ще преживее сериозен трус. Хранителната индустрия и ресторантьорският бизнес едва ли посрещат с възторг новината за хапчето, потискащо апетита.
Печеливша вероятно ще бъде козметичната хирургия, тъй като при рязко сваляне на килограми, кожата губи еластичност и спихва и се налага намеса.
Дали ще заживеем скоро в свят, в който всеки ще прилича на своята инстаграм версия, чуйте в "Науката не спи" с Никола Кереков.


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Има ли добър стрес и как да го разпознаем?

Дали стресът е поредният "тих убиец", или е явление, от което можем да извлечем полза – разговор в "Нашият ден" с Богомил Пешев , млад учен от Института по невробиология към БАН. " Бих казал, че стресът в идеалната си форма винаги е добър . Стресът, противно на това негативно значение, което му се предава, има ролята да ни адаптира към..

публикувано на 16.04.24 в 12:18
Д-р Татяна Брага

Как са се променяли имената на българските преселници в Южна Бесарабия

Масовите преселения на българи в Бесарабия стават на няколко вълни от края на XVIII и първата половина на XIX век. За последните два века българските селища попадат в границите различни държави 9 пъти. Това, както и влиянието от езиковото обкръжение и доминираща култура, води до осезаеми промени в картината на имената им. Д-р Татяна Брага, гл.ас. в..

публикувано на 16.04.24 в 10:05
Проф. Ива Петкова

Прозаичен поглед към офталмологията…

На фона на брилянтната поезия, посветена на най-сетивния и раним орган в човешкото тяло, погледнахме делово и прагматично на тази медицинска специалност. Направихме го заедно с проф. Ива Петкова – водещ офталмолог, хирург и преподавател, ръководител на специализирана болница, с практика в нея и в МБАЛ "Александровска". Обсъдихме най-важните и..

публикувано на 15.04.24 в 13:51
Ликийски гробници

В турския курорт Фетие планината целува морето

Пратеници на турския курортен град Фетие пристигнаха у нас, за да представят красотите му, природата и възможностите за почивка. За разлика от станалите класически Кушадасъ, Анталия   и Бодрум, това селище на Средиземно море не е много популярно сред българите. На мен ми допадна как там боровата гора почти целува морето, разделяна от него само от..

публикувано на 14.04.24 в 17:05

Над 5 тона пластмасови бутилки са събрали деца и ученици в Месеца на рециклирането

От две години Световният ден на рециклирането, инициатива, която официално се координира в България от сдружение "БГ Бъди активен" и е част от кампанията "Искам да съм полезен…Рециклирай ме!" прераства в Месец на рециклирането. От сдружението отправят покана към училища и детски градини да измислят и осъществят прояви, свързани с рециклирането, и..

публикувано на 13.04.24 в 09:35