Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 март - Международен ден на щастието

Снимка: БНР

20 март е провъзгласен за Международен ден на щастието през 2012 г. от Общото събрание на ООН. Чуем ли “Ден на щастието“ се сещаме за онази малка държава в Хималаите Бутан, който отрича брутния вътрешен продукт като основен показател за развитие и го заменя с брутно национално щастие, като от 1971 г. въвежда официално измерване на индекс на щастието.

“Индексът на щастието има 50 индикатора и 12 отделни измерения на човешкото битие, като започнем от чисто субективни, като физическо и психическо здраве и минем през редови показатели, които изследват своята хармония със света около себе си, каквито са социална подкрепа от най-близкото обкръжение, удовлетвореност от работата, жизнен стандарт, управление на средата и местната общност, много са индикаторите“, казва в ефира на “Нашият ден“ социологът Живко Георгиев, преподавател в специалностите политология и социология на СУ “Св. Климент Охридски“.

По думите му по време на пандемията някои показатели са се влошили, но други са тръгнали нагоре:

“Обществата и хората намират някаква компенсаторика. По време на пандемията, когато всички страдахме от множеството ограничения в нашето всекидневие, нарасна индексът социална подкрепа от близкото обкръжение, хората се почувстваха сплотени поне в микрообщностите си, възрастните хора се оказаха по-щастливи от това, че се сближиха с внуци. Дори финансовото благополучие на българина отбеляза ръст. Щастието е баланс от много неща“.

В “Нашият ден“ той обясни още, че философията на индекса е малко по-глобална. Той подлага на известна ревизия именно този тип ценности, които са валидни за развития свят – превесът на материалното, потребителското общество, това, което наричаме “благополучие“ в европейския смисъл на думата.

“Откакто правим това изследване в България осреднените глобални показатели на Индекса на щастието бележат спад. От 61 средна глобална стойност, който варира между 0 и 100, в последните години отиде под 60. Светът се движи надолу, но България общо-взето се държи стабилно“, посочи още той. 

Чуйте пълния разговор в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Любомир Топалов – за Америка, през Япония и Виетнам

Проф. Любомир Топалов е преподавател в Университета в Бостън в САЩ. Бил е и 10 години преподавател по политология и международни отношения в Университета "Мейджи“ в Токио. Автор е на книгата "Политическа икономия на популизма“. Пътят на един радиоводещ в БНР до преподавател в Америка и Япония. Краткият престой по неволя във Виетнам. Защо земята..

публикувано на 22.07.24 в 12:20
Национална купа за ветроходни яхти

Балчик беше домакин на Националната купа за килови яхти

Балчик се гордее с един от най-старите и емблематични морски клубове в България. Създаден през 1946 година, този клуб е първият в страната, който построява собствена сграда през 1965 година и яхтено пристанище през 1985 година. През годините клубът е обучил хиляди младежи и всяка година подготвя около 70-80 души за капитан-лодкари. Природната..

публикувано на 22.07.24 в 10:18

Андрей Захаров: Путин започна не само войната в Украйна, но и гражданска война в Русия

Какви опасности грозят всеки, обявен за чуждестранен агент в Русия, как се използва "Законът за чуждестранните агенти" срещу изразилите различно мнение там и има ли бъдеще опозицията в РФ, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров , руски журналист, който живее в България и е обявен за международно издирване от..

публикувано на 21.07.24 в 14:16
СУ

Да възпитаваш в любов към България

В деня след като страната ни чества 187-ата годишнина от рождението на Васил Левски, в "Нашият ден" разговаряме за това как се възпитават младите хора в любов към България и в следване на заветите на Апостола. Мариана Манчева , дългогодишен директор на Средно училище "Васил Левски", Карлово споделя, че всеки ден в родния град на Апостола..

публикувано на 21.07.24 в 10:46
Любомир Аламанов

Любомир Аламанов: Поведението на ГЕРБ е абсолютно безотговорно

Какво ни казаха политическите играчи с действията си по време на политическа криза, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Любомир Аламанов , комуникационен експерт. Нетрадиционното предложение на ПП/ДБ "Това беше пример за една много добра политическа комуникация – честна и открита, която успя да постигне няколко цели. На..

публикувано на 21.07.24 в 08:25