Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В памет на Дубравка Угрешич

Дубравка Угрешич
Снимка: Ани Петрова

Отиде си писателката Дубравка Угрешич. Тя пишеше честно, винаги в съпротива спрямо статуквото, фалша, лъжите, подмяната, национализма, омразата, насилието във всички области на живота, политиката и творчеството. 

Космополитна, майстор разказвач и мислител. Есетата ѝ са кратки, ударни, запомнящи се, както и романите ѝ. Тя не спестяваше нищо дори на собствената си Хърватия, не се притесняваше да бъде некоректна, но да изрази мнението си, което винаги е подкрепено с интересни примери и чувство за хумор.

Дубравка Угрешич е родена през 1949 г. в Кутина, Хърватия, в семейство на хърватин и българка. Автор на голям брой творби, част от които "Култура на лъжата", "Министерство на болката", "Музеят на безусловната капитулация", "Форсиране на романа река", "Животът е приказка", "Американски речник", "Баба Яга снесе яйце", преведени на повече от двадесет езика. 

Получава наградата на НИН през 1988 г. за романа "Форсиране на романа-река". Тя също така получи Австрийската национална награда за европейска литература през 1998 г. и беше финалист за международната награда "Man Booker" през 2009 г. През 2016 г. е удостоена със словенската литературна награда "Vilenica" и международната награда за литература "Neustadt", една от водещите американски награди за литература. 

По политически причини Дубравка Угрешич напуска Хърватия в началото на 90-те години на ХХ век. След това преподава в няколко американски и европейски университети, включително в "Харвард".

Чуйте гласа на Дубравка Угрешич в интервю на Даниела Големинова за предаването "Хоризонт за вас", поводът е книгата "Епохата на кожата".

Снимка – Ани Петрова, БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Sofia Pride Arts: Възможни тела

В полето на телесното човекът е универсално създание. Тялото ни прави едновременно еднакви и уникални, равноправни пред природните закони, самостойни в своето ежедневно съществуване. На полето на тялото, човекът е мислеща и чувстваща машина, блъскаща се в стени от стереотипи и предразсъдъци, но дълбоко в себе си убедена в своята независимост. В правото..

публикувано на 08.06.23 в 09:50
 Анна Лазарова

"Детска стая под наем" – втората поетична книга на Анна Лазарова

Младата поетеса Анна Лазарова отложи във времето написването на втората си книга, минаха близо 7 години от нейния запомнящ се дебют с "Вкъщи всички вечерят отделно", за да събере смислен поетичен материал и сили да издаде "Детска стая под наем". Ето какво пише проф. Цочо Бояджиев за книгата: "По някакво странно стечение на обстоятелствата напоследък..

публикувано на 08.06.23 в 08:41
Явор Гърдев

Явор Гърдев, театърът и доносите на съвременното общество

Един от основните капани на комуникацията се корени в това, че единият от замесените в разговора винаги реагира не на казаното от другия, а на чутото от него. И все пак, за да можем да съществуваме, при това съвместно, трябва да не спираме да общуваме. Дори това да означава да спорим ожесточено понякога. Защото – както казва театралният режисьор Явор..

публикувано на 07.06.23 в 15:54

Буна във Варна

Фестивалите са празници на изкуствата, а Варна по традиция е фестивалната столица на България. В областта на визуалните изкуства градът е място на новаторства – с първите инсталации на Веселин Димов от началото на 1980-те, с първата частна "Галерия 8", създадена от Борис Стателов през 1988… А от началото на новия век и допреди десетина години във..

публикувано на 07.06.23 в 15:45

"Седмица без култура" в защита на културата

Една седмица без културни събития в България – без театрални и музикални спектакли, без концерти, седмица със затворени галерии, музеи, читалища и библиотеки. Такава "Седмица без култура" са готови да организират през октомври синдикалните структури на КНСБ и Конфедерацията на труда "Подкрепа" и съсловните организации в областта на културата...

публикувано на 07.06.23 в 14:10