Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Световъртеж. Чувства." – първият роман на Зебалд

В.Г. Зебалд (1944–2001) или Макс Зебалд, както той приживе иска да го наричат, е едно от най-важните имена в съвременната немскоезична литература.

Роден в малко градче в Бавария, той след време се установява във Великобритания, където развива своята писателска и научна кариера по немска литература.

У нас Зебалд е познат със своите знакови творби "Аустерлитц" (превод: Галина Павлова), "Емигрантите" (превод: Стоян Гяуров), а сега на български език четем първото му голямо прозаично произведение "Световъртеж. Чувства.". 

В "Артефир" гостува преводачът му Стоян Гяуров, за да разкаже за тази неподражаема сонатна структура, която Зебалд изработва още с първата си творба.

В четири самостоятелни истории на спиращ дъха красив поетичен език писателят преплита фигури и времена, свързани с повтарящи се мотиви, автобиографични изповеди, спомени от детството и пътеписи в едно завладяващо цяло.

Френският войник Анри Бейл, който постига световна слава като Стендал, пражкият чиновник Франц Кафка, който се превръща в един от най-значимите съвременни писатели – това са героите на разказите на Зебалд: герои на меланхолията, герои на напразната любов и герои на литературата, заедно, разбира се, с неговото лично автофикционално неспирно пътуване навътре към себе си.

Повече за тази мистериозна и завладяваща проза, научете от преводача Стоян Гяуров. 

Снимка – изд. Колибри
По публикацията работи: Милена Очипалска
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ловешкият театър представя "Малката книжарница" в София

Драматичният театър "Борис Луканов" в Ловеч гостува на софийската публика с един от най-новите си спектакли – "Малката книжарница". Автор на пиесата и режисьор на постановката е Кристиана Бояджиева, която въплъщава в тази история една своя мечта. "В света на технологиите хората все по-рядко посягат към книгите. Този тъжен факт не спира..

публикувано на 17.04.24 в 16:10

"Тайните на линогравюрата" разкриват във Варна

Галерията за графично изкуство във Варна, съвместно с Градската художествена галерия "Борис Георгиев", организират образователния модул – "Тайните на линогравюрата". Той е част от програмата "Въведение в графичното изкуство".  Тя е създадена за всички граждани, които биха желали да се занимават любителски с различни графични техники и ще продължи..

публикувано на 17.04.24 в 13:53

200 произведения на Салвадор Дали в Ямбол

За първи път жителите и гостите на Ямбол имат уникалната възможност да видят оригинални произведения на Салвадор Дали в рамките на изложбата Design Works. Изложбата представя около 200 оригинални творби на художника, включително литографии, произведения от сребро, злато, бронз, гоблени, копринени вратовръзки, ситопечат върху коприна, разпределени в..

публикувано на 17.04.24 в 12:11

Наградата "Полет в изкуството" за 15-и път

15 години фондация "Стоян Камбарев" сбъдва мечтите на младите и талантливите, като реализира техни конкретни проекти – филми, изложби, спектакли, концерти, пърформанси, издава книги, музикални албуми и много други. На 23 април предстои официалната церемония за връчване на престижния и чакан приз за млади творци в България – Наградата за "Полет в..

публикувано на 17.04.24 в 08:45
Юрий Рахнев

"Странично осветление" – монолог на актьора Юрий Рахнев

Книгата "Странично осветление" от актьора Юрий Рахнев е яростен монолог на един фоторепортер, градски човек, тръгнал по следите на заплатената история. Юрий Рахнев е роден в Бургас. Изучавал е социологически и културологични теории в Бристолския университет. Работил е като фотожурналист, участвал е в игрални филми, сериали и телевизионни..

публикувано на 16.04.24 в 18:54