Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 23 март

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Пенчо Славейков

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Джаз плюс
водещ: Людмил Фотев
Продължението на темата ни от миналия път за живите легенди ни връща към Кийт Джарет. Два негови концерта излязоха с нов ремастеринг в началото на тази година. Първият е от половин век, в "Драматен театър" Стокхолм. От него слушаме първа, втора, трета част и бис, където Джарет свири на флейта.
Другият е почит към Майлз, от три десетилетия, когато последният ни напуска. Включили сме знаковата "You won't forget me", с която 10 години по-рано на голямата сцена се завръща Шърли Хорн, в компанията на тромпета на Майлз.
На друг голям джазмен, един от създателите на течението, доразвито от Майлз, са посветени концертните записи на All Star Tribute to Charlie Parker от 1980 в престижния френски фестивал Jazz in Marciac.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Концертна версия
водещ: Цвети Бахариева
Концертният албум  "Way Back Home" на "Стив Гад Бенд" 2016.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Автентичен фолклор и разнообразен уърлд от келтски дестинации.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Николай Урумов, Валерия Момчилова, Иван Милев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Легенда за цветята", автор: дете.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Папагалчето и пеперудката" от Борис Априлов

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Люба Константинова, Нина Цанева
• Епизоди от живота: Висока летва ли е отглеждането на дете с мастоцитоза: Лекоатлетката Желка Христова разказва за ежедневието си на майка на такова момченце.
• Темите на деня на еколозите Елена Ганчева и Костадин Вълчев.
• Темата на деня: Между Денят на гората и Часът на Земята – разговор с Костадин Вълчев, старши експерт "Гори”, и Елена Ганчева, координатор на Часа на Земята в природозащитната организация WWF-България. Гледната точка на хумористите на програма "Христо Ботев".
• Разговорът: за подреждането на пъзелите на човешкия живот - Никола Бошнаков и Джеки Стоев за историите около филма "Моят чичо Любен”, който в същия ден ви кани да бъдете негови зрители.
• Времето на редактора: Димитър Фердинандов, младежки активист и студент по авиокосмическо инженерство в Бирмингам разказва за целите на новоучредения Ученически парламент в България.
• Денят делово
- В Световната седмица на парите – какво се прави в областта на финансовата грамотност? Кои са организациите с инициативи за финансова грамотност? Събеседници – представители на КФН и на Джуниър Ачийвмънт България.
- Докъде стигна в областта на дигиталния преход българският бизнес? – коментар от представител на БСК.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
водещ: Маргарита Заберска
Избрани песни от албумите на италианските музиканти "Ломбардо Брадърс".
Това са братята Пипо Ломбардо (пиано и кийборди) и Пиеро Ломбардо (китара), които основават и създават различни по състав музикални формации, сред които Marchio Bossa и Camera Soul.
Репертоарът им включва предимно авторска музика и кавър версии на световноизвестни хитове с латино ритми, боса нова, самба, джаз, фънк, фюжън, соул и лаундж. (Първа част).

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Силвия Чолева
• Репортаж от разговора за научния сборник "Персоналистът: Михаил Неделчев" с участието на проф. Пламен Дойнов и проф. Георги Каприев
• Репортаж от двойната премиера на Палми Ранчев – "Хаос в играта на джаги", роман и избрани стихотворения – "Под шапката на скитника – подреждане на уличните безпокойства"
• Представяне на най-новата книга на Олга Токарчук – графичният роман "Господин Изразителен" с илюстрации на Йоанна Консехо – разговор с преводача Крум Крумов
• Геновева Димитрова за два филма: "Навални" на режисьора Даниел Роър и "Идеалното число" на Кшищоф Зануси
• Дневник на София филм фест – Светлана Дамянова с актуални новини
• Изложба живопис на Иван Андонов в галерия "Арте"
• Чуй Антон Митов!

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Мануела Манчева
Един час с изкуството на големия майстор на класическата китара на XX век – Александър Лагойа

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Лабиринти на познанието
водещ: Василена Мирчева
• За какво ни служи сънят – дълги години това е бил озадачаващ въпрос за учените. Едва наскоро, благодарение на развитието на невронауките и технологиите разбрахме ключовата роля на съня за доброто психическо, физическо и душевно здраве. Защо не е добра идея да пестим от сън, защо не можем да компенсираме с повече сън на следващата нощ – по тези въпроси разговаряме с доц. д-р Кирил Терзийски е ръководител на Комплекса за транслационни невронауки в МУ Пловдив. Преподавател е по патофизиология в същия университет, а освен това е и сертифициран сомнолог.
• Към кожата – най-обширния ни орган се насочваме в анатомичния атлас по радиото. Разговор с проф. Снежина Василева, преподавател в МУ, венеролог и дерматолог.
• Зелени минути: фокусът е предстоящото издание на Часът на Земята, което тази година се фокусира върху фауната и нейното опазване – среща с Александър Вузов от WWF България.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Даниела Найденова
Срещи с музикотерапевти
Разговор с Мирдза Лиепиня (Латвия).

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водеща: Милена Лекова
Инвестициите в изкуството или как изглежда арт пазарът в България.
Събеседници: колекционерът и журналист Иво Димитров, Юлия Върбанова, собственик на антиквариат, и Павел Тодоров, собственик на аукционна къща.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
водещ: Лина Мачева
Шопската певица Снежана Витанова разказва за песните и творческия си път.  

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
водещ: Валерия Христова
Запис от концерт на квартет "Ебен" и Даниил Трифонов, състоял се на 26 юли 2022 на фестивала във Вербие. Програмата включва: Струнен квартет № 27 в Ре мажор от Йозеф Хайдн, Струнен квартет № 8 в до минор от Дмитрий Шостакович, Клавирен квинтет във фа минор от Цезар Франк и Вариации върху тема на Шопен от Сергей Рахманинов.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Милена Воденичарова
• От началото на тази седмица до 28 април е отворено кандидатстването за участие на ученици между 9 и 11 клас във втората лятна школа по науките за Космоса и Земята "Проф. Марин Бъчеваров". Какви са критериите за прием и какво очаква избраните – разговор с организаторите от катедра "Астрономия" към Физическия факултет на СУ "Св. Кл. Охридски"
• А сега внимавайте

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещи: Цвети Бахариева, Кристиян Бояджиев
Изпълнения на Джон Майер, Дженис Сийгъл, Аструд Жилберто, Стен Гец, Камелия Тодорова, Пати Остин, Ела Фитцджералд, "Манхатън Трансфър", Джон Скофийлд.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 25 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Turn The Page с нов сингъл и ново име. Гости: Явор Георгиев и Виктор Георгиев. • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • "Нострадамус" – рок опера от Николо Коцев. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 24.05.24 в 13:06

Петък, 24 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 5 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Лина Мачева, Пламен Георгиев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 23.05.24 в 08:35

Четвъртък, 23 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 4 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Поредният китарист, Висенте Амиго с последната си продукция с гости басистите Карлес Бенавент и Маркъс Милър. от..

публикувано на 22.05.24 в 08:25

Сряда, 22 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 3 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Приказните сюжети в развитие - 1001 нощ, летящи килими и още с Ла Чикана, Куадро Нуево, Рао Киао; Снежанка със..

публикувано на 21.05.24 в 18:23

Вторник, 21 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Изпълнения на Чик Кърия - този път с Боби Макферин (диригент и вокализи) – Моцарт. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик..

публикувано на 20.05.24 в 08:30