Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Разговорът:

Рожден ден празнува българският композитор Георги Андреев

Георги Андреев
Снимка: Facebook/PhilipKoutev/

На 24 март композиторът Георги Андреев празнува рожден ден. Той получава и фолклорно, и класическо образование. Завършва Училището за народна музика в Широка лъка с гъдулка и Музикалната академия в София с композиция при проф. Александър Текелиев. Повечето от произведенията му са белязани от фолклора и звучат с много енергия, мащабно и експресивно. Зад гърба си множество пиеси за оркестър, за хорови и солови изпълнения. Свирил е с различни прочути музиканти, сред които цигуларят Найджъл Кенеди. Носител е на множество награди.

Георги Андреев

"Мечтите, от една страна, са хубаво нещо. Но от друга, не дотам, защото са разочароващи, т.е. когато човек си мечтае за едно нещо, в главата му е един идеален образ за това, което ще постигне. Но в момента, в който го постигне, вижда се, че не е чак толкова голяма работа“, казва в ефира на “Нашият ден“ Георги Андреев, директор и главен художествен ръководител на ДФА "Филип Кутев". 

Той посочва, че ансамбъл "Филип Кутев“ има уникален стил, базиран на нашите традиции, на нашата народопсихология, на нашето генно наследство, което е поставено на една професионална плоскост с всичките сполуки и неудачи. Но, това е изкуство, което може да бъде много витално. 

На 26 март 2023 г. в НДК най-младият глас на българското фолклорно пеене  Петя Панева ще зарадва почитателите си с първи самостоятелен концерт - "Ясна Зорница". Публиката ще се наслади на емблематични народни песни, аранжирани специално от големия композитор Георги Андреев.  

Чуйте пълния разговор в звуковия файл. 

Снимки – Ансамбъл "Филип Кутев" ФБ профил
По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ярки оперни гласове – 105 години от рождението на Биргит Нилсон

Самороден талант, с огромен гласов потенциал и изключително актьорско присъствие на сцената, Биргит Нилсон ярко изпъква сред водещите сопрани на 20-ото столетие. Най-известна остава с превъплъщенията си в оперите на Рихард Вагнер и Рихард Щраус. Търсен изпълнител е в кантатно-ораториални творби. Оставя прекрасни записи и в камерния репертоар с песни..

публикувано на 10.06.23 в 08:45

Четвърти международен клавирен конкурс "Клависимо"

Своето начало конкурса "Клависимо" поставя като първият национален виртуален конкурс за млади изпълнители на клавирни творби, а няколко години по-късно форумът вече е международен. "Основател и главен двигател на конкурса е Мария Въжарова. Това е един невероятен човек, който има своя явна кауза, а тя е да дава възможност на младите пианисти да се..

публикувано на 09.06.23 в 17:47

"Оберон", романтична опера от Карл фон Вебер в три действия, девет картини, с говорни диалози

Либрето : Джеймс Робинс Планше, по едноименната поема на Карл Виланд Първо изпълнение : 12 април 1826 г., Лондон Първо изпълнение в България : 1936 г., София Действащи лица: • Оберон, цар на елфите – тенор • Титания, негова жена – без пеене • Пук, прислужник на царя – мецосопран • Хюон, рицар от Бордо – тенор • Шеразмин,..

публикувано на 09.06.23 в 16:55
Светлин Русев

Радиосимфониците в партньоство с виртуоза Светлин Русев в заключителния концерт за сезон 2022/23

Финалният концерт за сезон 2022/23 година на Симфоничния оркестър на Националното радио под ръководството на главния диригент Марк Кадин предлага интересна и атрактивна програма на своята публика на 9 юни от 19.00 часа в столичната зала "България". Началото на концерта поставят Танци из балета "Тривърхата шапка" на испанския композитор Мануел..

публикувано на 09.06.23 в 08:00

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", юни 2023

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 07.06.23 в 16:22