Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яна Бурова – младост, вдъхновение и талант

Снимка: личен архив

Една от представителките на новата генерация български музиканти – цигуларката Яна Бурова е активно концертиращ артист в соловата и камерна музика в България и Европа. Преподавател в "Emanuel School" и "Eltham Church of England", Лондон, тя е една от последните възпитанички на големия цигулков виртуоз Ифра Нийман и винаги търсеща нови хоризонти в изпълнявания репертоар.

Родена във Варна, Яна Бурова започва цигулковото си обучение на петгодишна възраст с майка си, цигулковата педагожка Геновева Бурова. Като ученичка в СМУ "Добри Христов” в родния си град тя печели награди на конкурсите "Светослав Обретенов”, конкурс за изпълнение на Чешка и Словашка музика и др. През 1998 г, Яна Бурова е поканена да продължи обучението си в престижния Британски колеж "Guildhall School of Music and Drama", където завършва успешно бакалавърска степен при професор Ифра Нийман. За творческото си общуване с Ифра Нийман и за предизвикателствата пред нея като педагог, Яна Бурова споделя:

Между 2002 и 2004 г. Яна Бурова се обучава, отново като стипендиант, в лондонския "Trinity College", който завършва с магистърска степен в класа на виртуоза Васко Василев. През този период печели Първа награда на "J and A Beare" и се изявява като солист на оркестъра към колежа през 2003 г.

През годините на своето обучение Яна Бурова взема участие и в майсторските класове на такива именити творци на нашето време като Минчо Минчев, Ваня Миланова, Джорджи Паук и Максим Венгеров.

Между най-престижните концертни институции в Англия, където Яна Бурова изявява изпълнителското си изкуство са: "St. Martin in the Fields", "Chelmsford Cathedral", "Kings Place" (към "Bulgarian culture festival" – участие с "Чилингирян квартет" и Людмил Ангелов), "St. James Piccadilly", а през 2013 г. дебютира и в световноизвестната камерна зала "Wigmore Hall", Лондон. В България Яна Бурова концертира със солови рецитали и в камерното творчество на международните фестивали "Софийски музикални седмици" и "Варненско лято". Сред имената на диригентите, с които тя музицира, се открояват тези на Милко Коларов, Йордан Дафов, Йохан Стакенбруг, Ник Пенълбери и Пламен Джуров.

От звукозаписната дейност на Яна Бурова се отличават двата й  компактдиска: през 2006 г., съставен от творби на Панчо Владигеров, Парашкев Хаджиев и Веселин Стоянов съвместно с пианистката Веселина Чакърова, както и през 2012 г. съвместно с квартет "Инспирити", в който е осъществена и премиерата на Кларинетен квинтет от Ричард Родни Бенет.

Яна Бурова се отличава и с постоянния си интерес към нови произведения или такива, които са по-малко познати за широката публика. Пример в това отношение са премиерите за България съвместно с пианистката Сибила Константинова на Соната за цигулка и пиано от Арно Бабаджанян, написана през 1959 г. и посветена на Дмитрий Шостакович, както и Соната за цигулка и пиано от Димитър Бодуров, създадена през 2012 г. и специално адаптирана за дуото Бурова-Константинова.

Своите житейски начинания и творчески проекти Яна Бурова споделя със слушателите на предаването "Български изпълнители" в петъчната вечер на 24 март от 23.00 ч. в разговор по телефона от Лондон, а в предаването звучат и нейни изпълнения съвместно с пианистките Веселина Чакърова, Сибила Константинова и квартет "Чилингирян".

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Джейкъб Колиър пее с "Мистерията на българските гласове" в София

Джейкъб Колиър, импровизаторът, който на 29 тодини вече с пълно право може да се нарече легенда в джаза ще пее в София на 11 юли. Концертът ще се състои в Зала 1 на НДК,а заедно с певеца, текстописец, преподавател и продуцент, който при това умее да свири на над 10 музикални инструмента, ще излязат "Мистерията на българските гласове", композиторът..

публикувано на 11.07.24 в 16:40

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05

Вердиевите "Сицилиански вечерни" на сцената на Виенската държавна опера

"В постановката от 13 януари 2024 година Игор Головатенко в ролята на Монфорте не само интерпретира въздействащо мелодиите на Верди, но и конфликта между политиката и бащинския дълг. За разлика от него специалистът по белканто Джон Озбърн има малко пространство за извява в ролята на Ариго, и не показва апломба, с който обикновено блести в роли от..

публикувано на 06.07.24 в 07:55

Arbanassi Summer Music събира почитатели на камерната музика

Предстои 14-ото издание на Arbanassi Summer Music от 7 до 12 юли в архитектурния резерват Арбанаси. Организират го контрабасистката Юлита Фъсева и нейният съпруг обоистът Димитри Местдаг. Двамата живеят и работят в Белгия, но оценяват магията на Арбанаси и възможността да правят бутиков фестивал, заобиколени от приятели и съмишленици. "Специалното в..

публикувано на 05.07.24 в 17:05