Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яна Бурова – младост, вдъхновение и талант

Снимка: личен архив

Една от представителките на новата генерация български музиканти – цигуларката Яна Бурова е активно концертиращ артист в соловата и камерна музика в България и Европа. Преподавател в "Emanuel School" и "Eltham Church of England", Лондон, тя е една от последните възпитанички на големия цигулков виртуоз Ифра Нийман и винаги търсеща нови хоризонти в изпълнявания репертоар.

Родена във Варна, Яна Бурова започва цигулковото си обучение на петгодишна възраст с майка си, цигулковата педагожка Геновева Бурова. Като ученичка в СМУ "Добри Христов” в родния си град тя печели награди на конкурсите "Светослав Обретенов”, конкурс за изпълнение на Чешка и Словашка музика и др. През 1998 г, Яна Бурова е поканена да продължи обучението си в престижния Британски колеж "Guildhall School of Music and Drama", където завършва успешно бакалавърска степен при професор Ифра Нийман. За творческото си общуване с Ифра Нийман и за предизвикателствата пред нея като педагог, Яна Бурова споделя:

Между 2002 и 2004 г. Яна Бурова се обучава, отново като стипендиант, в лондонския "Trinity College", който завършва с магистърска степен в класа на виртуоза Васко Василев. През този период печели Първа награда на "J and A Beare" и се изявява като солист на оркестъра към колежа през 2003 г.

През годините на своето обучение Яна Бурова взема участие и в майсторските класове на такива именити творци на нашето време като Минчо Минчев, Ваня Миланова, Джорджи Паук и Максим Венгеров.

Между най-престижните концертни институции в Англия, където Яна Бурова изявява изпълнителското си изкуство са: "St. Martin in the Fields", "Chelmsford Cathedral", "Kings Place" (към "Bulgarian culture festival" – участие с "Чилингирян квартет" и Людмил Ангелов), "St. James Piccadilly", а през 2013 г. дебютира и в световноизвестната камерна зала "Wigmore Hall", Лондон. В България Яна Бурова концертира със солови рецитали и в камерното творчество на международните фестивали "Софийски музикални седмици" и "Варненско лято". Сред имената на диригентите, с които тя музицира, се открояват тези на Милко Коларов, Йордан Дафов, Йохан Стакенбруг, Ник Пенълбери и Пламен Джуров.

От звукозаписната дейност на Яна Бурова се отличават двата й  компактдиска: през 2006 г., съставен от творби на Панчо Владигеров, Парашкев Хаджиев и Веселин Стоянов съвместно с пианистката Веселина Чакърова, както и през 2012 г. съвместно с квартет "Инспирити", в който е осъществена и премиерата на Кларинетен квинтет от Ричард Родни Бенет.

Яна Бурова се отличава и с постоянния си интерес към нови произведения или такива, които са по-малко познати за широката публика. Пример в това отношение са премиерите за България съвместно с пианистката Сибила Константинова на Соната за цигулка и пиано от Арно Бабаджанян, написана през 1959 г. и посветена на Дмитрий Шостакович, както и Соната за цигулка и пиано от Димитър Бодуров, създадена през 2012 г. и специално адаптирана за дуото Бурова-Константинова.

Своите житейски начинания и творчески проекти Яна Бурова споделя със слушателите на предаването "Български изпълнители" в петъчната вечер на 24 март от 23.00 ч. в разговор по телефона от Лондон, а в предаването звучат и нейни изпълнения съвместно с пианистките Веселина Чакърова, Сибила Константинова и квартет "Чилингирян".

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30