Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Яна Бурова – младост, вдъхновение и талант

Снимка: личен архив

Една от представителките на новата генерация български музиканти – цигуларката Яна Бурова е активно концертиращ артист в соловата и камерна музика в България и Европа. Преподавател в "Emanuel School" и "Eltham Church of England", Лондон, тя е една от последните възпитанички на големия цигулков виртуоз Ифра Нийман и винаги търсеща нови хоризонти в изпълнявания репертоар.

Родена във Варна, Яна Бурова започва цигулковото си обучение на петгодишна възраст с майка си, цигулковата педагожка Геновева Бурова. Като ученичка в СМУ "Добри Христов” в родния си град тя печели награди на конкурсите "Светослав Обретенов”, конкурс за изпълнение на Чешка и Словашка музика и др. През 1998 г, Яна Бурова е поканена да продължи обучението си в престижния Британски колеж "Guildhall School of Music and Drama", където завършва успешно бакалавърска степен при професор Ифра Нийман. За творческото си общуване с Ифра Нийман и за предизвикателствата пред нея като педагог, Яна Бурова споделя:

Между 2002 и 2004 г. Яна Бурова се обучава, отново като стипендиант, в лондонския "Trinity College", който завършва с магистърска степен в класа на виртуоза Васко Василев. През този период печели Първа награда на "J and A Beare" и се изявява като солист на оркестъра към колежа през 2003 г.

През годините на своето обучение Яна Бурова взема участие и в майсторските класове на такива именити творци на нашето време като Минчо Минчев, Ваня Миланова, Джорджи Паук и Максим Венгеров.

Между най-престижните концертни институции в Англия, където Яна Бурова изявява изпълнителското си изкуство са: "St. Martin in the Fields", "Chelmsford Cathedral", "Kings Place" (към "Bulgarian culture festival" – участие с "Чилингирян квартет" и Людмил Ангелов), "St. James Piccadilly", а през 2013 г. дебютира и в световноизвестната камерна зала "Wigmore Hall", Лондон. В България Яна Бурова концертира със солови рецитали и в камерното творчество на международните фестивали "Софийски музикални седмици" и "Варненско лято". Сред имената на диригентите, с които тя музицира, се открояват тези на Милко Коларов, Йордан Дафов, Йохан Стакенбруг, Ник Пенълбери и Пламен Джуров.

От звукозаписната дейност на Яна Бурова се отличават двата й  компактдиска: през 2006 г., съставен от творби на Панчо Владигеров, Парашкев Хаджиев и Веселин Стоянов съвместно с пианистката Веселина Чакърова, както и през 2012 г. съвместно с квартет "Инспирити", в който е осъществена и премиерата на Кларинетен квинтет от Ричард Родни Бенет.

Яна Бурова се отличава и с постоянния си интерес към нови произведения или такива, които са по-малко познати за широката публика. Пример в това отношение са премиерите за България съвместно с пианистката Сибила Константинова на Соната за цигулка и пиано от Арно Бабаджанян, написана през 1959 г. и посветена на Дмитрий Шостакович, както и Соната за цигулка и пиано от Димитър Бодуров, създадена през 2012 г. и специално адаптирана за дуото Бурова-Константинова.

Своите житейски начинания и творчески проекти Яна Бурова споделя със слушателите на предаването "Български изпълнители" в петъчната вечер на 24 март от 23.00 ч. в разговор по телефона от Лондон, а в предаването звучат и нейни изпълнения съвместно с пианистките Веселина Чакърова, Сибила Константинова и квартет "Чилингирян".

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ярки оперни гласове – 105 години от рождението на Биргит Нилсон

Самороден талант, с огромен гласов потенциал и изключително актьорско присъствие на сцената, Биргит Нилсон ярко изпъква сред водещите сопрани на 20-ото столетие. Най-известна остава с превъплъщенията си в оперите на Рихард Вагнер и Рихард Щраус. Търсен изпълнител е в кантатно-ораториални творби. Оставя прекрасни записи и в камерния репертоар с песни..

публикувано на 10.06.23 в 08:45

Четвърти международен клавирен конкурс "Клависимо"

Своето начало конкурса "Клависимо" поставя като първият национален виртуален конкурс за млади изпълнители на клавирни творби, а няколко години по-късно форумът вече е международен. "Основател и главен двигател на конкурса е Мария Въжарова. Това е един невероятен човек, който има своя явна кауза, а тя е да дава възможност на младите пианисти да се..

публикувано на 09.06.23 в 17:47

"Оберон", романтична опера от Карл фон Вебер в три действия, девет картини, с говорни диалози

Либрето : Джеймс Робинс Планше, по едноименната поема на Карл Виланд Първо изпълнение : 12 април 1826 г., Лондон Първо изпълнение в България : 1936 г., София Действащи лица: • Оберон, цар на елфите – тенор • Титания, негова жена – без пеене • Пук, прислужник на царя – мецосопран • Хюон, рицар от Бордо – тенор • Шеразмин,..

публикувано на 09.06.23 в 16:55
Светлин Русев

Радиосимфониците в партньоство с виртуоза Светлин Русев в заключителния концерт за сезон 2022/23

Финалният концерт за сезон 2022/23 година на Симфоничния оркестър на Националното радио под ръководството на главния диригент Марк Кадин предлага интересна и атрактивна програма на своята публика на 9 юни от 19.00 часа в столичната зала "България". Началото на концерта поставят Танци из балета "Тривърхата шапка" на испанския композитор Мануел..

публикувано на 09.06.23 в 08:00

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", юни 2023

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 07.06.23 в 16:22