Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Неделя, 26 март

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
"Великият Гетсби" от Скот Фицджералд

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Смяна на времето.
Преминаваме към лятно часово време: 3.00 = 4.00 часа

Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Галя Петрова, квартет "Пловдив", Илия Аргиров, Андон Даскалов, Данислав Кехайов и Вени Петков.

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
водещ: Зорница Гъркова
• Десислава Славчева е готвач, IT специалист, а от скоро и производител на няколко серии миксове от подправки. Един разговор за съчетаването на поприща и вкусове и за произвеждането на качествени български продукти с мисия.
• На 26 март се чества подвига на българските воини, паднали край Одрин и из тракийските полета, както и паметта на хилядите българи – тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на родината си. Какво е 26-и март за българите и как ще се отбележи празникът в Странджа и региона, разказва Костадин Михайлов, уредник на историческия музей в Малко Търново - материал в специализираната рубрика, част от информационната кампания на Министерството на туризма за насърчаване на вътрешния туризъм.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Ани Маринова
Екипът на предаването кани малките си слушатели в света на невероятния разказвач на небивалици - Доналд Бисет. Гости в предаването са Кари, Никола, Борис, Калин и Кристиян от ЧОУ "Свети Климент Охридски".

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
водещ: Ана-Мария Кръстева
Ролята и мястото на жената в Църквата.
На Благовещение Църквата по особен начин почита жените и майките. Жената има много достойно място в Църквата и в света, което Бог ѝ е отредил. Образът на Божията Майка ни подсказва, каква е ролята на жената, която Бог ѝ е отредил, но дали ние се замисляме за това. Св. Григорий Палама казва, че Въплъщението щеше да е също толкова невъзможно без свободното човешко съгласие на Божията Майка, колкото и без творческата воля на Бога. И в този ден на Благовещението ние виждаме в Божията Майка, онази Дева, Която с цялото си сърце, с целия си ум, цялата си душа, цялата си сила се е доверила на Бога – докрай. Както казва митрополит Антоний Сурожки: "В Божията Майка ние виждаме изумителната способност да се довери на Бога докрай; но тази способност не е природна, не е естествена: такава вяра може да се придобие само с подвига на любовта към Бога. Както пише руският свещеник Александър Мен, на света има безброй човешки учения, религии, философии, възгледи и теории, но само нашето, християнското учение, само нашата, християнската религия се нарича Блага, Радостна вест – на гръцки Евангелие. Защото именно тази дума изразява сърцевината, самата същност на християнството. Заедно с д-р Слава Янакиева, културолог ще разговаряме за ролята и мястото на жената в Църквата.

от 9.10 до 9.30 часа
Концерт забавна музика

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
водещ Радослав Чичев
Тишина. Каква е естетиката на тишината и мълчанието? Как се мисли и преживява тишината във философията, литературата и историята, ще се запитаме заедно с проф. Иван Младенов, Институт за литература – БАН и  Силвия Борисова, доцент по естетика, ръководител на Секция "Култура, естетика, ценности" в Института по философия и социология – БАН.

от 11.00 до 13.00 часа
От песен в песен
водещ: Ивайло Маджаров
Представяме творческия път на Палагия Костова, Надка Вълчанова, Мария Шалева и Снежана Шаркова – дългогодишни солистки на хора на Ансамбъл "Пирин". Разговаряме за работата с проф. Кирил Стефанов и отбелязваме 90 години от рождението му.
Фрагменти от интервюта с Кирил Харалампиев и проф. Кирил Стефанов от Златния фонд на БНР.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия Комика
"Дамско парти"

от 14.00 до 16.00 часа
Неделен следобед
водеща: Светлана Димитрова
В поредицата "Непознати оперни творби" на Неделен следобед – запис от Международния музикален обмен на Еврорадио.
"Бурята" – голяма опера в три действия и пролог от Фроментал Алеви, либрето Йожен Скриб и Пиетро Джаноне по едноименната пиеса на Уилям Шекспир от 1611 г. Премиерата е на 8 юни 1850 г. в Кралския театър в Лондон, откъдето идва и поръчката. Напълно в традицията от епохата Алеви създава операта на италиански език в превода на Джаноне на френския текст на Скриб. Премиерният състав е звезден. Миранда е прочутата Хенриета Зонтаг, Ариел – Джулия |Гризи, Калибано – Луиджи Лабланш.
Записът, който излъчваме е от фестивала в Уексфорд, чийто приоритет са точно такива оперни заглавия, които рядко могат да бъдат чути или гледани на други сцени.
Ролите изпълняват:
• Миранда, сопран, дъщеря на херцога на Милано - Хила Баджо
• Алфонсо, баритон, крал на Неапол - Рори Масгрейв
• Фернандо, тенор, принц, син на краля на Милано - Джулио Пелигра
• Просперо, бас-баритон, херцог на Милано - Николай Землянски
• Сикораче, мецосопран, майка на Калибано - Ема Юнглинг
• Антонио, тенор, брат на Просперо - Ричард Чафри
• Калибано, баритон, дух на злото - Гиорги Маношвили
• Ариел, сопран, дух на доброто - Жейд Финикс
Хор и фестивален оркестър на Уексфорд, диригент Франческо Чилуфо.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"Всеки пред всички за всичко" от Фьодор Михайлович Достоевски

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
водещ: Магдалена Гигова
• Актрисата Нели Топалова за 1078 изкуствено създадени острова близо до Шанхай, които са природен резерват.
• Сватба със завързани младоженци, тайни подземия, масонски ритуали и българска гайда се преплитат в репортажа от най-българския град в Израел – Яфо. Автори Феня и Искра Декало.
• Съборът в прохода Кадъбоаз на границата между Сърбия и България в рубриката "50 места от българската история отвъд България" на Светослав Марков и Теодор Борисов
• С деца на Малдивите – разказва Радост Иванова, майка на три малки дечица.
• Как се снима епизод от сериала "Комисар Рекс" на круизен кораб – Магдалена Гигова

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт "Златният кос"

от 19.00 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора
"Страница след страница"

от 20.00 до 21.00 часа
Кино с думи
водещ: Таня Димова
Насилието през погледа на българското кино – разговор с режисьора Венцислав Сариев и актрисата Боряна Симеонова, част от екипа на филма кауза "13 август", който е селектиран в късометражния конкурс на 27-ия София филм фест

от 21.00 до 22.00 часа
Изпята поезия
водещи: Димитрина Кюркчиева и Кристиян Бояджиев
Песни на: Бърт Бакарак, "Карпентърс", Ясен Велчев, Том Жобим, Дейвид Пейч, Шака Кан, Стийв Поркаро, Стиви Уондър, Ричард Пейдж

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
водещ: Мануела Манчева
Шедьоври от френски композитори.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 11 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Подаръци от Франция" от Марчин Дор от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика от 6.07 до 7.00 часа Изгрев водещ: Зорница Гъркова Зарко..

публикувано на 10.06.23 в 08:15

Събота, 10 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Гости: Група "Jackett" представят дебютния си албум  "Stand Your Ground". • Нови сингли. На този ден през годините. Рожденици. от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам редактор: Албена Велева Концептуални албуми Трент Гарднър и..

публикувано на 09.06.23 в 19:14

Петък, 9 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Железният светилник" от Димитър Талев – 50 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ водещ: Йоланта Попова Избрано от предаването • Над 60 % от българите хъркат, а 75 % не спят добре. Защо българите не спят добре и колко сън не ни достига? Кои фактори от ежедневието ни влияят и докъде..

публикувано на 08.06.23 в 14:20

Четвъртък, 8 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Железният светилник" от Димитър Талев – 49 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Без мечти не заспивай водещ: Божидар Любенов Фестивалът "Драконови лодки" На 24-ти и 25-ти юни на езерото в Панчарево ще се проведе първият по рода си фестивал на "Драконовите лодки" в България...

публикувано на 07.06.23 в 09:25

Сряда, 7 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Железният светилник" от Димитър Талев – 48 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес водещ: Йордан Георгиев Избрано от предаването Художествените гимнастички Мадлен Радуканова и Стефани Кирякова за пътя към световната титла. от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която..

публикувано на 06.06.23 в 16:59