Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Музиката от ръкописа на мадам Теобон изпълнява Кристоф Русе

През последната година френският клавесинист и диригент Кристоф Русе издаде три компактдиска, като сред тях има един, посветен на операта "Ацис и Галатея" от Люли, и един с най-известните арии от репертоара на Полин Виардо. Но може би най-любопитният от тях се оказва солистичния му проект, в който клавесинистът представя музиката, поместена в ръкописа, който някога е принадлежал на мадам Лиди Тeобон.

Тя е била сред придворните дами на кралица Мария Тереза, преди да стане любовница на Луи XIV, като тяхната авантюра трае две години. През 1673 Тeобон е изгонена от двора и тя се сближава с графинята на Орлеан, която е женена за брата на краля. Двете дами стават близки приятелки и изследователите намират в писмата на графинята споменавания на Лиди Теобон, но никъде не е отбелязано тя да е имала интерес към музиката или клавесина. Въпреки това обаче като дама от висшето общество със сигурност е имала достъп до най-добрите учители по музика, като може би самите преподаватели са вписвали произведенията.

Кристоф Русе се сдобива с източника през 2004 г., когато го купува в Ebay от колекционер, който очевидно не е бил наясно с какво разполага. Русе, който е и активен музиколог, веднага разпознава, че източникът не е от XVIII век, както се е смятало дотогава, а от XVII. А в момента, в който отваря ръкописа, попада на още по-голяма находка – значително количество уникални пиеси, които до този момент не са открити другаде, като сред тях има и 7 безмензурни прелюда.

Този вторник (28 март от 23 часа) в предаването "Музика хисторика" може да слушате записи, част от последния солистичен албум на Кристоф Русе, на музика от Жан-Батист Люли, Жан-Анри д’Англебер и анонимни композитори.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Директно от Метрополитън опера – "Вълшебната флейта"

Съботните радиоматинета на Метрополитън опера за сезон 2022-2023 продължават с изпълнение на "Вълшебната флейта" от Моцарт. В главната роля на Тамино влиза тенорът Лорънс Браунли, за да пресъздаде приключенията на принца по пътя към любовта и истината. Сопраното Ерин Морли е смелата принцеса Памина, която е готова да преодолее всички препятствия. Към тях..

публикувано на 03.06.23 в 08:05

Съдбата на Яворов в музикална драма

Световната премиера на музикалната драма "Стон или трагедията на Яворов" на Националния дворец на културата и Държавна опера - Стара Загора е на 2 юни на сцената на театър "Азарян". Това е най-новото произведение на композитора Любомир Денев. Либретото е на Бойко Илиев, режисьор е Огнян Драганов, а сценографията и костюмите са на Денис Иванов...

публикувано на 02.06.23 в 15:23

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2023 г.

1 юни 3.00 часа – Джон Дауланд (1563-1626), Остави ме да живея в мрака (In Darkness Let Me Dwell). Изпълняват Патрик Тери (контратенор) и Андрей Лебедев (лютня). 3.05 часа – Томас Адес (р.1971), Видима тъмнина (Darkness Visible). 3.12 часа – Фредерик Шопен (1810-1849), Мазурка в Си бемол мажор, оп. 17 № 1. 3.14 часа – Томас Адес (р.1971), Мазурка, оп...

публикувано на 31.05.23 в 16:24

Орландо ди Ласо – първенецът на музикантите

Славата на франко-фламандския композитор Орландо ди Ласо (ок. 1532-1594) през Ренесанса е толкова голяма, че е надмината като че ли единствено от продуктивността му. Автор на над 2000 творби, той е наричан от съвременниците си "първенец на музикантите", а освен това е и забележителен певец, за когото съществуват легенди, че е притежавал толкова..

публикувано на 30.05.23 в 09:40

"Веселите Владигерови" играят на джаз

Трио" Владигерови" е джаз състав в който заедно свирят двама братя и една сестра – Екатерина (пиано), Константин (пиано и кларинет), Александър (тромпет, флюгелхорн). Макар да са носители на огромно музикално наследство и с удоволствие да изпълняват композициите на дядо си Панчо и баща си Александър, тримата често избират да се заиграят с музиката, да..

публикувано на 29.05.23 в 15:36