Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джералдин Чаплин с Наградата на София на София филм фест - 2023

Джералдин Чаплин
Снимка: БГНЕС

Наградата на Столичната община за цялостен принос към изкуството на киното тази година беше връчена на актрисата Джералдин Чаплин (САЩ), която участва във втори филм на режисьорката Джесика Удуърт – "Лука". Филмът бе с премиера в зала 1 на НДК на Международния София филм фест, 2023. В ролята на Генерала в кинолентата се превъплъщава Джералдин Чаплин, която имаше своите задушевни срещи с българската публика.

Ролята на Генерала е писана специално за нея и със нейно участие. Обсъждаме това от 2017 година – пояснява режисьорката Джесика Удуърт, която също е гост на фестивала. Филмът има удивителни пейзажи. "Лука" е филм за жертвоприношението и рухването на илюзията за величие. Вдъхновен е от романа на Дино Будзати "Татарската пустиня“. Първоначално възнамерявахме да снимаме в Армения, но сменихме със Сицилия.

Джесика Удуърт: "Открих картината на филма в Армения – главната крепост беше една почни запусната астрономическа станция, на един много висок угаснал вулкан в Армения, подземните кадри планирахме за една солна мина близо до Ереван, но конфликтът с Азербейджан и Covid кризата ни принудиха да сменим локациите. Изоставеният язовир близо до Палермо – това е крепостта. А подземията са близо до Сиракуза и добре стана, че преместихме продукцията, защото тези места не са познати на зрителя, те принадлежат само на филма.

Генералът беше първоначално мъж, но Джесика попита мога ли да опитам да съм мъж. И казах, че ще пробвам. Никога не успях да докарам достатъчно нисък глас, но мисля, че той или тя по-скоро изглежда като някакъв рептил, влечуго – допълва Джералдин Чаплин. На въпрос към нея: Джералдин, как гледате на ролите си в холивудското и европейското кино? Различно ли се работи от двете страни на океана? – отговорът ѝ към медиите беше:

"Да. Филмите са толкова различни. Парите са различни. А днес всичко се върти около парите. Готвех се за едно интервю и един от въпросите беше дали нещата са се променили и дали вече има повече роли за жени, за цветнокожи. Питах дъщеря си, с която имам навика да се съветвам, тя също е актриса, но избира да играе в продукции като "Аватар“, за да не ѝ разпознават лицето на улицата, дали според нея нещата са се променили. "Да, – каза тя, – например Уил Смит всъщност е зелен на цвят, той е с цвят на пари." 

"Американската киноиндустрия създава точно такива роли, каквито биха ѝ донесли най-големи приходи. А иначе американските бюджети са такива, че само с парите за боядисването на фургоните за артистите в един филм може да снимаме пет европейски продукции."

Колкото до българската публика – Джералдин Чаплин твърди, че българите са много загадъчни хора.

"Винаги съм искала да дойда и досега не бях идвала. Въпреки че имам много добри български приятели, дори съм работила с един български режисьор в третия си филм. С Петър Увалиев" – казва тя.

Българската фестивална премиера на "Лука“ беше в зала 1 на НДК, непосредствено след Церемонията по раздаване на наградите на 27-ия София филм фест и скоро филмът тръгва у нас на голям екран.

На срещата с публиката след прожекцията на премиерния филм "Лука“ на Джесика Удуърт  с участието на Джералдин Чаплин бе Димитрина Кюркчиева.

Чуйте в "Артефир“ гласа на Джералдин Чаплин в звуковия файл.

Снимка – БГНЕС

Кои са наградените тази година на София филм фест – вижте ТУК .


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Резервно око: един различен поглед към реалността

Художникът Радослав Мъглов представя новите си творби в изложбата "Резервно око" в столичната галерия "Аросита". Кураторът Викенти Комитски споделя за експозицията: "В тази изложба на Радослав Мъглов, под формата на серия от непоказвани рисунки, се ангажира с една история за деконструкция на образа като такъв. Рисунките, с четка и..

публикувано на 25.04.24 в 07:53
Радостин Радев

Като на филм: пътят от България до Англия на актьора и продуцент Радостин Радев

Вместо да стане полицай, какъвто си е представял, че иска да бъде, той избира да е от хората, които могат да изиграят всеки, дори човекa на реда. От школата в Симеоново до самолета, който каца в Лондон, Радостин Радев извървява пътя на самоосъзнаването и вечното усъвършенстване в преследване на влечението – актьорското майсторство. Британската..

публикувано на 24.04.24 в 16:46
Кадър от снимачния процес

Музикален клип говори за любовта на човек към родината

Предстои премиерата на музикалния клип "Оставам" на певицата Вили Русева. Сюжетът на клипа представя една история за силната и непреходна любов между човек и родина. Идеята се ражда от режисьора Борислав Костов, който от години работи по сценарий за филм за българската история – "Коси в прахта".  Самият късометражен музикален филм е продуциран от..

публикувано на 24.04.24 в 16:04

Привидният парадокс на непреходната култура

От какво зависи непреходното в културата на прехода – обобщения на културолога и филолог проф. Александър Кьосев по повод заключителната му лекция в рамките на проекта "Култура на прехода", която ще се състои днес (24 април) от 18:30 ч. в Театралната зала на Софийския университет. Проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на..

публикувано на 24.04.24 в 11:36
Анди Готс (вдясно) и Георги Тошев

Фотографията като среща

Анди Готс неслучайно носи прякора "фотографът на звездите". Сам се хвали, че от първите си стъпки в изкуството не е снимал нищо друго, освен знаменитости. И докато в началото му се е налагало да ги ухажва за да застанат пред камерата му, днес известните сами го търсят. Фотографът печели популярност с вниманието, което отделя на личностите зад..

публикувано на 24.04.24 в 11:30