Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 29 март

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Валери Петров

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Среднощен експрес
водещ: Йордан Георгиев
Посрещаме нощта с актрисата от трупата на Народния театър Албена Колева – дъщеря на незабравимия Тодор Колев. Говорим си за емблематичния й моноспектакъл "Шърли Валънтайн", режисиран от нейния баща, чието 100-но представление тя изигра преди една седмица, за новия филм "Аромат на липа", заснет изцяло в САЩ, в който изпълнява една от главните роли, за големите личности, с които животът и професията са я срещнали, за това колко важно е културата да бъде приоритет за онези, които ни управляват ако искаме да се съхраним като нация. Представяме и новото издание на кино рубриката "Близък план" с водещ – актрисата Мартина Пенева.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Маргарита Заберска
Джаз концерт

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Чудесно етно, форо, самба и уърлд от слънчева Бразилия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Таня Скечелиева, Малин Домозетски, Ивелина Димова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Макс и Мориц", по Вилхелм Буш – 3 част

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Старият чайник" от Ханс Кристиан Андерсен

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Александър Райчев
• Епизоди от живота на околоселските пътешественици – среща с представител на групата "Околоселски пътешествия" – Кърджалийския Деко.
• Темите на деня: в северозападното село Превала, чиито жители се превърнаха в герои на документалния филм на режисьора и сценарист Михаил Мелтев.
• Темата на деня: Геноцидите, които и днес напомнят за себе си – на днешния ден преди 90 години от пресконференция на уелския журналист Гарет Джоунс светът за първи път научава за предизвикания от Сталин гладомор: историкът Александър Стоянов за причините, които стоят зад гладомора, за националните извинения и за националните травми, и изследователят на историята на българите в Украйна и Молдова Никола Караиванов с документи за българските жертви на глада.
• Разговорът: Как "новите" български музиканти прехвърлят послания помежду си – за създаването, предаването, преработването и споделянето говорим с Антон Христов от Sugar DJs и с член на групата Innerglow.
• Времето на редактора: Срещите, които ни преобразяват – Красимира Димова, директор на фондация "Априлци", разказва за обмена на опит и гостувания между децата в две аналогични училища – в Априлци и в Санкт Якоб, Австрия.
• Lege Artis
- Всеки четвърти първокласник с проблем с очите – интервю с офталмолог
- Ще подпише ли Българският фармацевтичен съюз новия договор с НЗОК.
- Специализация по медицина – с какви проблеми се сблъскват младите медици? – участват студенти по медицина.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Николо Коцев – победителят заедно с група "Кикимора" в 53-ото издание на конкурса за нова българска поп и рок музика "Пролет" на БНР – представя симфоничния проект "Омаята любов", който записаха със СО на БНР;
• Тома Здравков изпя специално аранжирана в духа на рока нова версия на "Синя вечер" – песен, позната на предишните поколения в изпълнение на Кирил Семов и Биг бенда на БНР;
• Depeche Mode издават петнадесетия си студиен албум "Memento Mori” ("Помни, че си смъртен"), записан в памет на Андрю Флечър, един от основателите на групата;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Ангелина Грозева
• Един от най-награждаваните млади хореографи в Европа за последните две години и неговият екип пристигат за работен процес в София. Разговор с Пабло Джиролами.
• Изложбата "Моменти и настроения". Разговор с Велислава Гечева.
• Разговор с Маргита Гошева за награда за поддържаща женска роля в представлението "Солунските съзаклятници ".
• Безплатни онлайн консултации и предварителни приемни изпити за специалността "Театрознание и театрален мениджмънт" в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" – интервю с проф. д.н. Камелия Николова.
• Представлението "Булки" в "Топлоцентрала". Разговор с актьорите Калина Терзиева и Вероника Преждарова.
• Новата книга "Трудни любови" от Итало Калвино. Разговор с преводача Сава Славчев.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водеща: Цветана Тончева
Един час с неподражаемите изпълнения на Еда Мозер, чийто глас лети в космоса заедно с този на българката Валя Балканска върху Златната плоча на борда на "Вояджър 1" – космически апарат, изстрелян на 5 септември 1977 г. от Кейп Канаверъл и напуснал Слънчевата система през март 2013. Почитателите на операта имат възможност да си припомнят няколко много редки и впечатляващи интерпретации, събрани в албума "Великите моменти на Еда Мозер".

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Митко Новков
Съдбоносно решение: България в НАТО
На 29 март 2004 г. България е приета в НАТО – съдбоносно събитие, което определи външнополитическата ориентация на страната за десетилетия напред, а защо не и за целия ХХI век. Поне така смяташе Вера Мутафчиева, нашата знаменита писателка и историчка, която казваше, че няма по-значима крачка в българската история през настоящото столетие. По-значима дори от приемането ни в Европейския съюз. До влизането ни в Северноатлантическия пакт обаче се стигна съвсем не по прав и без препятствия път и тъкмо за тези предходни перипетии говорим със съвременници, свидетели, деятели и коментатори на този съществен външнополитически акт: Петър Стоянов – президент на България от 1997 до 2002 година, Елена Поптодорова, посланик в САЩ през това време, Георги Папакочев, в онези години журналист в българската секция на Радио "Свободна Европа" в Прага, и Веселин Стойнев – философ, публицист, коментатор, политически наблюдател.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Анета Янакиева
Духовните пазители на България
Обществено-политически измерения на духовността в Нова България
Кои са духовните водачи и институции, от които започва градежът на следосвобожденска България: ролята на църквата и училището за изграждане на гражданското общество, за отстояване на националния идеал и на българската политиката в териториите, останали извън българската държава; спасяването на българските евреи – малко известни факти от архива на Министерството на външните работи.
Събеседници: доц. Валери Колев, проф. Пламен Митев и професор Ана-Мария Тотоманова от СУ "Свети Климент Охридски", проф. Даниел Вачков – директор на от Института за исторически изследвания при БАН, проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий".

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
• Изследването "Мрежи от независими пространства" на арх. Иван Бонев: кое можем да наречем културно пространство, как културният живот се превръща в социален, как се управляват независимите пространства и как се свързват в "Какво се случва" разказват Иван Бонев и Виктория Драганова.
• Моята история, моята тема: Мина Минов и изкуството като юбилей.

от 18.30 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Динамично латино, салса и разнообразен латиноуърлд от Южна и Централна Америка – Перу, Колумбия, южно Мексико и Аржентина. Сред колоритните изпълнители – "Ла Мамбанегра", "Оркеста Ла 33", талантливата Сусана Бака, етно-рок група "Портуария", уърлд музикантът Аксел Кригер и др.

от 19.00 до 21.30 часа
Музикалните вечери
водещ: Мария Вълчанова
Директно от залата на Доходното здание в Русе – концерт от програмата на Международния фестивал "Мартенски музикални дни". Свири Камерният ансамбъл "Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров и солисти: Минчо Минчев – цигулка и виола и Николай Минчев – цигулка. В програмата: Й С. Бах – Концерт за 2 цигулки в ре минор, BWV 1043; В. А. Моцарт – Дуо за цигулка и виола, K. 423; Сергей Прокофиев – "Мимолетности"; Бенджамин Бритън – "Симпъл симфони".

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Яна Пункина
Концертът на Рита Брага в София – на живо от клуб "Сингълс", НДК

от 23.00 до 24.00 часа
Кантате юбилате
водещ: Мануела Манчева
• Гост: диригентът Донка Митева, артистичен директор и диригент на Collegium Musicum Berlin.
• Информация за предстоящи хорови концерти
• Части от Голяма меса № 3 във фа минор за солисти, хор, оркестър и орган на Антон Брукнер.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10

Неделя, 21 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Съкровището" от Джон Пристли – 1 и 2 част от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 20.04.24 в 08:10

Събота, 20 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Genesis" и техния шести, последен с участието на Питър Гейбриъл албум "The Lamb Lies Down on Broadway". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 19.04.24 в 17:21

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35