Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Костадин Костадинов:

Земеделските производители настояват да бъде спрян безмитният внос на селскостопански стоки от Украйна

Чистата загуба за българските зърнопроизводители е около 800 млн.лв.

Снимка: БГНЕС

Защо зърнопроизводителите отново протестират? Не е ли достатъчна помощта, която беше отпусната от ЕС за подкрепа на селскостопанските производители във връзка с войната в Украйна? По данни на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България всяка година у нас се произвеждат около два милиона тона слънчоглед, а до момента са продадени не повече от 10 процента от тях – тоест почти цялата продукция на българските зърнопроизводители стои по складовете. Залежават и около четири милиона тона пшеница.

"Зърнопроизводителите протестират, за да защитят своя труд, семействата си, работата и съществуването си."

Това казва в интервю за БНР Костадин Костадинов, председател на  Националната асоциация на зърнопроизводителите в България.

Той коментира, че Регламент 2022/870 на ЕП и Съвета от 30 май 2022 година относно временни мерки за либерализиране на търговията, допълващи търговските отстъпки, приложими за украинските продукти, съгласно Споразумението за асоцииране между Европейския съюз и Европейската общност за атомна енергия и техните държави членки, от една страна, и Украйна, от друга страна, е довел до сътресения в българските и международните пазари.

"Коридорите на солидарността, които бяха направени, реално не свършиха своята работата. България се оказа в края на този коридор, а от ЕК отчитат тази грешка“, казва Костадинов.

От браншовата организация припомнят, че най-потърпевши са държавите, които граничат с Украйна. Голяма част от използваните препарати за растителна защита, които са използвани в Украйна, не са разрешени за употреба в страните-членки на ЕС и поради тази причина себестойността на такова зърно е изключително ниска.

40% от продукцията, произведена в България, продължава да стои по складовете, цената на зърното е паднала под себестойността.

"Цената на тон слънчоглед е около 950 лв. до 970 лв., а в момента продажната му цена е 720 лв.", посочва Костадинов.

Чистата загуба за българските зърнопроизводители е около 800 млн. лв. До момента отпуснатата помощ по линия на ЕС е едва 16 млн. евро.

"Искаме да работим спокойно. Настояваме за мерки, които да спомагат за ненатоварване на местния пазар. Налагане на входни и изходни такси за зърното. Раздвижване на пазара. Евентуално подпомагане, защото зърнопроизводителите не са взели нито един лев по украинската сделка“, допълва Костадинов.

Българските зърнопроизводители се надяват да бъде ограничен вносът на украинско зърно, както направи полското правителство.

"Украинското зърно трябва да отиде в трети страни, където е нужно. А не тук да се пренасища пазарът", казва още Костадинов.

В ранния следобед е предвидена работна среща на президента Румен Радев с протестиращите.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доц. Владислав Миланов: Задълбочава се употребата на клишета в политическата реч

Срещата с доц. Владислав Миланов в ефира на предаването "Нашият ден" по програма Христо Ботев представлява възможност за разбиране на състоянието на политическата реч в България, както и нейните динамични тенденции. Самият събеседник открива своето наблюдение за липсата на съществени промени в реториката на българските политици в продължение..

публикувано на 03.10.23 в 12:10
Снимката е илюстративна

Не/възможната промяна в образованието

От кого зависи промяната в образованието, дали от държавата или от обществото ? Дали само едната страна носи отговорността или двете заедно могат да формират заедно процес на промяна. В ефира на "Нашият ден" коментира Борис Илиев , преподавател в български език и литература в Националната природо - математическа гимназия "Акад. Любомир..

публикувано на 03.10.23 в 11:55
Българската настолна игра

По пътя на "Триказка": Христо Йорданов и рождението на бордовата игра

Христо Йорданов, гейминг дизайнер и част от екипа зад успешната бордова игра "Триказка", споделя интересни епизоди и моменти от петгодишната си пътека в разработката на тази уникална настолна игра. По проекта на "Триказка" работят вече пет години, и за този период много неща се изменили от началото до сега. Студиото и екипът зад играта са израснали, а..

обновено на 03.10.23 в 10:43

Училище сключи договор със своя ученичка, за да се върне като учител

Директорката на СУ "Емилиян Станев" във Велико Търново, г-жа Кина Котларска, в последните дни събуди голям интерес със своето необичайно решение да инвестира в учениците на училището, като им предостави възможността да получат висше образование и след това се върнат като учители в същото училище. Тази интересна инициатива събра вниманието и..

публикувано на 02.10.23 в 16:28

Проф. Веселина Вълканова: СУ все повече се отваря към света

Софийският университет "Свети Климент Охридски" отбелязва своя 135-годишен юбилей с голяма празнична церемония. Откриването на академичната година е особено вълнуващо събитие за студентите и преподавателите на университета, което традиционно се отбелязва с празнично шествие. Шествието, което събира хиляди участници, започва в 10.00 часа пред..

публикувано на 02.10.23 в 15:59