Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спас Кьосев:

България се нуждае от предприемачи и по-обективна и по-справедлива среда за успех

Хората на бизнеса са имунната система на обществото, те помагат там, където държавата не може

Снимка: БНТ

Какво очаква бизнесът от политиците, които ще бъдат избрани на парламентарните избори, насрочени за 2 април 2023 г.? Кое е най-важното, което трябва те да направят в спешен порядък? Какви решения и мерки трябва да се вземат? 

"Хората, които ние представляваме, са доста сериозна част от градивните хора в България и колкото повече сме и колкото повече глас имаме заедно, толкова по-добре ще е за цялото общество."

Това казва в интервю за БНР Спас Кьосев, експерт връзки с обществеността в Българската предприемаческа асоциация (BESCO).

Той е познат от екрана на БНТ и преди близо година направи завой в своята кариера. Избра да стане част от отбора на BESCO. Превърна се в гласа на предприемача и заедно с екипа на предприемаческа асоциация се бори в България да има повече предприемачи и по-обективна и по-справедлива среда за успех.  

Спас Кьосев коментира, че BESCO обединява бизнеси. Това са хора, които държат бизнесът им да бъде на светло. Хора, които искат, могат, знаят, не се отказват и винаги намират начин. Хора, които искат да решават глобални проблеми и имат глобални амбиции.

"Истината е, че в България пазарът е тесен, което има плюсове и минуси, когато стартираш един бизнес. Плюсът на това е, че пазарът ни е малък, а това може да те накара да излезеш в чужбина и така бизнесът ти да порасне“, посочва той.

От предприемаческата асоциация вярват, че съвкупността от тези реформи биха позиционирали България на европейската технологична сцена, биха затворили вечния цикъл на “догонващи” и биха дали перспектива върху развитие на “изпреварващо” законодателство в сферите на автономни автомобили, роботика, космически технологии, нано- и биотехнолгии, интернет и др.

Според Спас Кьосев, хората на бизнеса са имунната система на обществото, те помагат там, където държавата не се справя. В момента BESCO обединява около 500 компании, а целта през 2024 г. те да станат 1000. Тяхната цел е да увеличават ресурса за растеж.

"Иновативният бизнес, който има потенциал да расте бързо на глобалния пазар, е този, който изкарва повече пари за България. А всеки социален разход, който съвсем естествено се увеличава в предизборната ситуация, в която сме от две години, натоварва бизнеса и ограничава възможностите за растеж“, посочва Кьосев.

Иновациите и дигитализацията на процесите са в основата на формиране на дейности с по-висока добавена стойност за българската икономика.

Той посочва, че новите предприемачи искат да има повече като тях. За тях е по-важно да сеят, отколкото да жънат. Те отместват хоризонта на резултата и създават екосистема, създават условия да има други като тях. 

"Най-важното, което можем да направим, за да помогнем на всички в България, включително и на вас, уважаеми политици, ако вие доставите растеж на икономиката, избирателите ще бъдат доволни от вас и ще ви подкрепят. Да създадем такава среда в България, че тя да бъда конкурентна на световната“, казва още Спас Кьосев.

Чуйте целия разговор в звуковия файл. 


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше свързването..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53

Сърдечносъдовата смъртност у нас – почти три пъти по-висока от средната за ЕС

Високата сърдечносъдова смъртност в България е предизвикателство, което изисква сериозни мерки за превенция и лечение. Доц. Васил Трайков, председател на дружеството на кардиолозите в България, подчерта по-рано пред БНР неотложността на проблема, като заяви, че в Националната здравна стратегия са заложени конкретни мерки за борба с проблема.  Това..

обновено на 25.04.24 в 06:48