Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Спас Кьосев:

България се нуждае от предприемачи и по-обективна и по-справедлива среда за успех

Хората на бизнеса са имунната система на обществото, те помагат там, където държавата не може

Снимка: БНТ

Какво очаква бизнесът от политиците, които ще бъдат избрани на парламентарните избори, насрочени за 2 април 2023 г.? Кое е най-важното, което трябва те да направят в спешен порядък? Какви решения и мерки трябва да се вземат? 

"Хората, които ние представляваме, са доста сериозна част от градивните хора в България и колкото повече сме и колкото повече глас имаме заедно, толкова по-добре ще е за цялото общество."

Това казва в интервю за БНР Спас Кьосев, експерт връзки с обществеността в Българската предприемаческа асоциация (BESCO).

Той е познат от екрана на БНТ и преди близо година направи завой в своята кариера. Избра да стане част от отбора на BESCO. Превърна се в гласа на предприемача и заедно с екипа на предприемаческа асоциация се бори в България да има повече предприемачи и по-обективна и по-справедлива среда за успех.  

Спас Кьосев коментира, че BESCO обединява бизнеси. Това са хора, които държат бизнесът им да бъде на светло. Хора, които искат, могат, знаят, не се отказват и винаги намират начин. Хора, които искат да решават глобални проблеми и имат глобални амбиции.

"Истината е, че в България пазарът е тесен, което има плюсове и минуси, когато стартираш един бизнес. Плюсът на това е, че пазарът ни е малък, а това може да те накара да излезеш в чужбина и така бизнесът ти да порасне“, посочва той.

От предприемаческата асоциация вярват, че съвкупността от тези реформи биха позиционирали България на европейската технологична сцена, биха затворили вечния цикъл на “догонващи” и биха дали перспектива върху развитие на “изпреварващо” законодателство в сферите на автономни автомобили, роботика, космически технологии, нано- и биотехнолгии, интернет и др.

Според Спас Кьосев, хората на бизнеса са имунната система на обществото, те помагат там, където държавата не се справя. В момента BESCO обединява около 500 компании, а целта през 2024 г. те да станат 1000. Тяхната цел е да увеличават ресурса за растеж.

"Иновативният бизнес, който има потенциал да расте бързо на глобалния пазар, е този, който изкарва повече пари за България. А всеки социален разход, който съвсем естествено се увеличава в предизборната ситуация, в която сме от две години, натоварва бизнеса и ограничава възможностите за растеж“, посочва Кьосев.

Иновациите и дигитализацията на процесите са в основата на формиране на дейности с по-висока добавена стойност за българската икономика.

Той посочва, че новите предприемачи искат да има повече като тях. За тях е по-важно да сеят, отколкото да жънат. Те отместват хоризонта на резултата и създават екосистема, създават условия да има други като тях. 

"Най-важното, което можем да направим, за да помогнем на всички в България, включително и на вас, уважаеми политици, ако вие доставите растеж на икономиката, избирателите ще бъдат доволни от вас и ще ви подкрепят. Да създадем такава среда в България, че тя да бъда конкурентна на световната“, казва още Спас Кьосев.

Чуйте целия разговор в звуковия файл. 


По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Магдалена Берначак

Магдалена Берначак – една полска преподавателка по политически науки в България

Магдалена Берначак e полякиня, родена в Гнѐзно, първата столица на Полша, намираща се на 50 км до Познан.  Магдалена е магистър по европеистика и политически науки, а през 2011 г. защитава докторат по политически науки. После 7 години, до 2018 г., е изследовател в Европейски синдикален институт, където се фокусира върху социалното и икономическо..

публикувано на 08.06.23 в 11:15
есетри

"Есетри-Ветрен": Как се развива защитената местност година след обявяването?

На Световния ден на океаните в предаването "Нашият ден" бе повдигната темата за защитената зона "Есетрите - Ветрен", която беше обявена за такава миналата година. По инициатива на природозащитната организация WWF, Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обяви нова защитена местност в участък от река Дунав с името "Есетрите - Ветрен". Целта..

обновено на 08.06.23 в 10:31

Легендата за народния цар Ивайло оживява във Велико Търново

Легендата за Ивайло – "смелото сърце" на средновековна България, ще се завърне на крепостта Царевец във Велико Търново с осмото издание на Международния фестивал на историческите възстановки "Средновековен Търновград". Татарските нашествия и животът през 60-те и 70-те години на XIII век, превратностите в живота на "народния" цар и неговата смърт..

обновено на 08.06.23 в 09:48
Авейро, Португалия

Португалия: Аудиотур за ценители

Португалия, страна с богато моряшко минало и привлекателни плажни курорти, привлича посетители със своя пейзаж, увенчан с маслинови горички, лозя и житни полета. Тя е известна с изобилието от интересни места, които се считат за световно наследство от ЮНЕСКО и със сигурност си заслужава да бъде посетена.  Иван Пелтеков , лицензиран гид в..

обновено на 08.06.23 в 08:50
Росен Мирчев, Ваньо Контев, Георги Мутавджийски, Асен Масларски (от ляво надясно)

От Искъро по-дълбоко нема! А защо не и по-чисто?

На предаването "И рибар съм, и ловец съм" гостуват двама млади мъже, представители и част от Управителния съвет на Риболовно сдружение "Искър – София", изпълнени с огромен ентусиазъм и решителност да превърнат река Искър в синоним на чистота и място за благоденствие на балканската пъстърва. Това са Георги Мутавджийски и Ваньо Контев от риболовното..

публикувано на 07.06.23 в 17:35