Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Спас Кьосев: За хората и капитала

Снимка: Кирчо Стоичков

Познат и обичан телевизионен водещ от БНТ, който неотдавна направи завой в кариерата си и избра да работи за предприемаческата и стартъп екосистема. Цели 17 години той води новините на БНТ. Едновременно с това е репортер, редактор, сценарист, автор на документални филми. 8 години е автор и водещ на повече от 600 броя на публицистичното риалити "БНТ такси“, в екипа работи и като режисьор и изпълнителен продуцент, което със сигурност зрителите още си спомнят. През 2012 г. минава през обучение в централата на CNN в Атланта, САЩ. Носител е на престижни журналистически награди. Завършил е НГДК "Св. Константин Кирил Философ“, след това УНСС, специалност "Маркетинг“.

Днес на сцената на Главния герой в "Нашият ден“ под светлините на ефирния прожектор застава Спас Кьосев. Ето какво споделя известният журналист за рязката промяна в професионалния си път:

"Признах си, че светът започва да напредва без мен. Завършил съм Класическата гимназия и там сме свикнали да гледаме на бъдещето през миналото. Не обичаме математиката, не обичаме много технологиите и иновациите. Там обичаме човека. Но в един момент си дадох сметка, че в днешно време, ако обичаш човека, трябва да си приятел на технологиите. Голямата причина е, че работата на журналиста е да укрепва обществото. Средната класа е имунитетът на всяко едно общество. Дадох си сметка в един момент, че ако помогна в България да се образува повече средна класа, така ще помогна на обществото", казва той. 

Промяната в професионалното поприще провокира Спас Кьосев да стане част от социалните мрежи едва преди няколко месеца. Благодарение на новите си колеги от Българската стартъп асоциация се учи да ползва нови бизнес приложения. И допълва, че БНТ е причината известният журналист да се отдаде на иновациите и старъпите, на новия тип бизнес в България. 

Стратегия България 2050 

Кои са тези цели, които са надпартийни? В Българската стартъп асоциация търсят отговор на тези въпроси и работят върху Стратегия България 2050.

Спас Кьосев дълбоко вярва, че съвкупността от тези реформи биха позиционирали България на европейската технологична сцена, биха затворили вечния цикъл на “догонващи” и биха дали перспектива върху развитие на “изпреварващо” законодателство в сферите на автономни автомобили, роботика, космически технологии, нано- и биотехнолгии, интернет на нещата и други. Споделя, че в момента е "преводач" на обществото в разбирането му за стартъп екосистема.  

"Работим в три направления – достъп до талант, достъп до капитал и дерегулации за по-лесно правене на бизнес", обяснява Кьосев.  

От каква подкрепа се нуждае предприемаческата и стартъп екосистема в България според Спас Кьосев – можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53

Сърдечносъдовата смъртност у нас – почти три пъти по-висока от средната за ЕС

Високата сърдечносъдова смъртност в България е предизвикателство, което изисква сериозни мерки за превенция и лечение. Доц. Васил Трайков, председател на дружеството на кардиолозите в България, подчерта по-рано пред БНР неотложността на проблема, като заяви, че в Националната здравна стратегия са заложени конкретни мерки за борба с проблема.  Това..

обновено на 25.04.24 в 06:48
Тодор Кантарджиев

Коклюш: Ваксинираните преди 10 години могат да се разкашлят, но няма да е тежко

Загрижеността сред обществото нараства с нарастващия брой случаи на коклюш, като служебният министър на здравеопазването, Галя Кондева, сподели, че регистрираните заболели са около 400. Това обаче е далеч от очаквания пик, заяви тя в интервю за БНТ. Министерството на здравеопазването очаква пикът да бъде достигнат до края на май. Ще обяви ли..

обновено на 24.04.24 в 11:26