Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Една провинциална болница" – искрен документ за времето на пандемия у нас

Снимка: siff.bg

"Една провинциална болница" е филм, който ни връща към близкото ни минало, когато дните ни преминаваха под страха от заразяване, когато колкото и да се пазехме зад маски, толкова навярно и се разкривахме чрез тях. Точно тогава, когато искахме да сме заедно, а все далечни трябваше да си бъдем. Но само в разстоянието, не и в чувствата.

Действието в документалния разказ се развива в ковид отделението на болницата в Кюстендил. Това сънливо градче, сгушило се в планината, което вирусът не подмина. Там откриваме различни хора, но сплотени и някак близки по живот и съдба, във все същите болнични стаи, където едни отдадени медицински лица се стремят да им помогнат в битката за още от дните на света.


Филмът на Илиян Метев, Иван Чертов и Златина Тенева е истински пример за документално кино, което служи като документ за времето. Време на тежки изпитания в страната ни, изпълнена с немалко и различни дефицити. Той говори за състоянието на българската медицина, но не сочи с пръст. Вълнува, но и подсказва, че нещо конкретно трябва да се свърши.

"Една провинциална болница" не позволява на зрителя да гледа с широко затворени очи. Напротив, филмът буди емпатия и провокира съзнанието на човек, защото нали всичко започва именно там.

В отличения на фестивала в Карлови Вари филм, а сега и част от селекцията на 27-ия София филм фест, главен герой е всеки, прекрачил прага на провинциалната болница. Д-р Попов, който е начело на непрекъснатия поток от спешни случаи, и неговият екип, всеки пациент, който живее в постоянен страх от идеята, че скоро може да бъде изпратен "горе", близките на заразените, а дори и екипът на филма, който в един момент започва и да доброволства.

"Една провинциална болница" е заснет в рамките на година, но е филм, който дълго ще живее. В сърцата на хората, оставили себе си в него, но и в тези на зрителите.


На 7 април, когато отбелязваме Международния ден на здравето, филмът тръгва по кината в цялата страна.
Медицински екипи ще са на среща за разговор с всеки, който пожелае открито да поговори за начина, по който е преживял пандемията и всичко, което тя донесе със себе си. Част от средствата, събрани от продажбата на билети, ще се върне там, където започва историята – в "Една провинциална болница". И по-точно в отделението по пулмология, преобразувано по онова време в основно ковид отделение, за което ще бъде закупен нов електрокардиограф.

Подробностите чуйте от Илиян Метев и Златина Тенева в звуковия файл.

По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хасковският Каунь е мястото!

Ако пишете кратка хумористична проза или стихотворения и се чудите кой би оценил таланта ви, Хасковският Каунь е мястото. Но не отлагайте много!  До 15 август можете да изпратите до три творби, съобразени с единственото ограничение, което организаторите стриктно спазват – без политически или расистки шеги .  И още – във връзка с 25-годишнината..

публикувано на 12.07.24 в 17:21
Богдана Костуркова и Емил Янев

Отчетът на "Кукерикон"

В епизод 550 "Трамвай по желание" представя на своята публика отчета на "Кукерикон" за сезон 2023/24 на Сатиричния театър "Алеко Константинов". Популярният символ на Сатирата започва своя разказ с една нестандартна проява – участието на театъра в онлайн фестивала OPEN STAGE EUROPE. Там театърът представя две свои заглавия, а именно "Една задръстена..

публикувано на 12.07.24 в 16:45

"Пейзажът в скулптурата" – където следите на човека изчезват

До 29 юли в галерия "София Прес" може да  бъде видяна една уникална експозиция – проектът "Пейзажът в скулптурата" на Света Атанасова. "Пейзажът в скулптурата" е реализиран в галерийното пространство като награда за участието на авторката в Националната изложба-конкурс за живопис и скулптура "Млади български художници" на СБХ. В..

публикувано на 12.07.24 в 16:11

За удоволствието от живота

В редакция "Хумор и сатира", напук на реалността, сме убедени, че животът е удоволствие. За това ще допринесем в неделя веднага след новините в 18 часа, когато ще можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Асен Кисимов, с когото се разделихме преди 19 години. "Истинските новини" –..

публикувано на 12.07.24 в 16:09

Драматично-куклен театър "Васил Друмев" Шумен на лятно турне

Драматично-куклен театър "Васил Друмев" Шумен на лятно турне с постановките си "Дабъ дешил ине" на режисьора Теди Москов, "Робин Худ" и "Осъдени души" на режисьора Бойко Илиев и Стендъп комеди шоу с Кръстю Лафазанов. Турнето, което обхваща летните сцени в градовете Варна, Бургас, Пловдив, Созопол, Сливен, Св. Влас, Царево, Стара Загора,..

публикувано на 12.07.24 в 14:51