Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Terra Култура

Културата – като място и проекция в политическите програми

Какво показва общественият диалог?

Диана Андреева - Попйорданова и Милена Димитрова (вдясно)
Снимка: БНР

Културата – като място и проекции в политическите програми – какво показва общественият диалог и как ще продължи? Какво място заема културата в предизборните програми и в реализацията им?

В "Terra култура“ събеседничките Диана Андреева - Попйорданова, председател на Обсерваторията за икономика и култура, и журналистката Милена Димитрова, председател на Обществения съвет на БНР, поглеждат не само с анализ към тези моменти, но дават своето решение на базата на мисията, върху която посвещават голяма част от професионалния си живот.

Почти е ясна подредбата на 49-ото Народно събрание, след като гласуващият български народ направи своя избор. Партиите, които влизат в 49-ия парламент до момента, са 6 на брой.

"Интересно е, че през годините, когато сме правили предизборния дебат, културата е една от темите, която обединява. И този път имахме обединение почти по всички точки, които се дебатираха“, казва Диана Андреева-Попйорданова.

Тя посочва, че фундаментален за устойчивото развитие на българската култура е Пактът за култура. Достигане на 1% от БВП за група "Култура“, която включва бюджетът на Министерство на културата, бюджетите на общините за културни дейности, обществените медии – БНР, БНТ и БТА. Това е един елемент, по който беше постигнато съгласие и още в първата седмица след конституирането на 49-ото НС този пакт ще бъде депозиран, за да бъде подписан от политическите сили.

Обществените медии

"Моите размишления за резултатите от изборите вчера са доста по-радикални и в някаква степен по тревожни“, посочва журналистката Милена Димитрова.

Вече второ десетилетие, а може би и трето в новото хилядолетие да се въртим в едно и също дежавю на страшно много приказки и кръгла нула никакъв резултат. Не съм забравила, че и двете победителки, първите два фаворити на общественото мнение, докато управляваха преди, бяха излъчили такива министри на културата, чиито имена не искаме да си спомняме, нито да споменаваме, допълва още тя.

Тя коментира, че най-сетне трябва да се направи един наш български – Национален културен институт. Не бива да се пропуска и идеята, дошла от гражданските структури в защита на културните и творческите индустрии.

Според нея бюджетите на националните медии изнемогват. Необходимо е да започне дебат веднага след конституирането на Комисията за медии и култура в НС. Обществените медии не бива да стоят отстрани и да чакат някакви подаяния. Просто защото динамиката на комуникациите, превърна тези медии в двойно по-големи усилия.

"Аз например следя и реформите, които трябваше да станат в Програма "Христо Ботев“ и за които се говори в БНР. Но виждам, че самото радио, самият занаят на радиожурналистиката, вече се удвои и умножи неколкократно“, посочва Милена Димитрова.

Тя допълва, че радиото беше и е на висотата на първата по важност задача, да продължава да бъде първи информатор и в дигиталния век.

Два сценария за конституиране на нов парламент 

Два са възможните сценарии за съставяне на 49-ото НС. Първият е, че то ще работи само два месеца. И вторият е парламент, който ще може да поеме някакви ангажименти и да има динамика във времето.

"И двата варианта изглеждат възможни в първия ден след изборите или поне на нас ни се иска да излезем от краткосрочните парламенти. А и да погледнем в същината на парламентарната дейност, това е законодателството“, коментира Диана Андреева - Попйорданова.

Тя допълва, че през последните две годни в секторното законодателство на българската култура нищо не се е променило поради политическата нестабилност. Българската пост-Covid-19 реалност показва доста бели полета в културната реалност, незапълнени със законодателни текстове и нуждата независимият сектор също да трябва да има нормативна рамка.

Необходимо е създаването на Обществен съвет към Комисията по култура и медии в новия парламент.

"Най-сетне, трябва да бъде превъзмогнато едно драстично отклонение от европейския модел на мениджмънт на културата, включително и на държавно ниво. Няма друга членка на ЕС, която няма Национален културен институт, освен България“, посочва Милена Димитрова.

Създаването на Български културен институт по примера на "Сервантес“ и "Гьоте“ е мащабна идея, за която е необходим национален консенсус. Този институт трябва да се превърне в силен инструмент за културна дипломация, за влияние и популяризиране на българската държава навън, за запазване на българското самосъзнание на сънародниците ни зад граница.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл. 

Снимка – БНР
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодора Иванова, Здравко Григоров, Кристина Паскалева, Камелия Спасова (от ляво надясно)

Близки срещи в далечни пътешествия

Каква е разликата между пътешественика и туриста? Кои са съвременните, необичайни пътешествия, които могат да променят живота ви? Какви са особеностите на съвременното пътешественическо кино?  Истории за откраднати обувки, за онова, което прави хората щастливи и за упоритостта на духа на пътешествениците. Това съдържа изданието на..

публикувано на 30.07.24 в 16:10

Радослав Бимбалов: Ниската избирателна активност улеснява "пазаруването на избори"

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" гостува Радослав Бимбалов – рекламист, писател, анализатор и общественик. Той сподели своите виждания по някои от най-актуалните теми, свързани с политическата ситуация в страната, предстоящата предизборна кампания, възможните сценарии, Европейския парламент и ситуацията в Европа, както и изборите..

обновено на 30.07.24 в 11:51

"Еразъм+" обединява България и Гърция в проект за жени, жертви на насилие

Проектът "Нови възможности за жени, жертви на насилие, чрез изкуство", реализиран по програмата "Еразъм+", е резултат от партньорство между сдружение и неправителствена организация в България и Гърция. Основната цел на проекта е да демонстрира как различни видове изкуство и арт терапия могат да окажат положително въздействие като част от формалната..

обновено на 30.07.24 в 09:28

"Резиденция Баба" с нов формат в 10-ото юбилейно издание

Десетото издание на инициативата "Резиденция Баба" на сдружение "Фабрика за идеи" ще събере интердисциплинарна група творци и изследователи от 30-и август до 9-и септември във видинските села Делейна, Ясен и Кошава, з аедно с местните общности, те ще търсят съзидателни форми на туризъм.  В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" обсъждаме..

обновено на 29.07.24 в 11:44

Фестивалът за електронна музика No Signal се мести на Витоша

От 2 до 4 август на хижа "Планинец" във Витоша ще се проведе фестивалът за електронна музика, организиран от независими артисти No Signal. През последните години фестивалът се утвърди като значимо събитие в електронната сцена, но тази година организаторите са принудени да променят локацията си. Тазгодишното издание няма да се състои на обичайното си..

обновено на 29.07.24 в 10:37