Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Storytel обявява конкурс за следващия хитов български аудиосериал

"Светът след утре" е темата на дългоочаквания втори конкурс за български аудиосериал Storytel Studio. В него могат да се включат всички утвърдени и прохождащи автори, които са готови да се изправят пред предизвикателството на този все по-популярен формат. Желаещите могат да изпратят своите пилотни епизоди в обем до 10 000 знака до 31 май 2023 г. Това е техният шанс да заинтригуват журито, а победителят ще има възможност да развие цялата си история в общо 10 епизода. Той ще получи договор и аванс от 5000 лева, като ще работи с подкрепата на утвърдени ментори и редактори.

Storytel е една от най-големите стрийминг компании за аудиокниги и електронни книги в света с каталог от над един милион заглавия в световен мащаб. През 2020 г. първото издание на единствения по рода си конкурс у нас привлече сериозен интерес, като в него се включиха 225 участници. За победители бяха избрани Васил Попов с "Мамник" и Мария Николова със "Случаите на Виктор, вампирът-детектив".

След премиерата на “Мамник” през 2021 г. аудиосериалът се превръща бързо в едно от най-популярните заглавия в платформата на Storytel в България.

“Аудиосериалите са все по-популярен формат по цял свят, а успехът на "Мамник" доказа, че те могат да спечелят и българската публика. В първото издание на конкурса видяхме, че у нас има много талантливи автори и те заслужават своя шанс да достигнат до широката публика. Надяваме се, че историята на Васил и превръщането му в един от най-популярните съвременни български автори ще окуражи и вдъхнови още пишещи хора да се включат в състезанието и сега", споделя Ана Клисарска, издател на Storytel и член на журито.

За знаковия успех на "Мамник" ключов принос има и актьорът Владимир Пенев, с чийто глас звучи творбата. Сега доказаният тандем  "Попов – Пенев" ще бъде част от журито на второто издание на конкурса. В него се включва и писателят и сценарист Ваня Щерева, която беше в екипа и през 2020 г., а сега ще бъде отново основен ментор на победителя. Избраният ще може да разчита и на редакторската подкрепа на още един член на журито – писателя и преводач Елена Павлова. 

Темата "Светът след утре" е вдъхновена от доклада за състоянието на дивата природа на планетата на международната природозащитна организация WWF, която е партньор на второто издание на конкурса Storytel Studio. Тази тема остава отворена за индивидуалния прочит на всеки един от участниците, като няма предварително заложени очаквания за художествения жанр на историите. 

Победителят във второто издание на Storytel Studio ще бъде обявен до края на септември – съобщи за "Артефир" Ана Клисарска, издател на Storytel и член на журито.

Снимка – Storytel

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сборникът "На два гласа" – разкази за гравитацията на обичта

Проф. Иван Станков представя в "Артефир" новия си сборник разкази "На два гласа" . Писателят разказва за премиерата на книгата, която се състоя в НЧ "Възраждане – 1983", Пловдив.  Сборникът "На два гласа" отвежда читателя в различен свят, а червената нишка, свързваща разказите, са героите животни . Проф. Станков прави опит да наблюдава света..

обновено на 07.10.24 в 14:41
Крепостта Перистера

"Забравени легенди" в търсене на доброто

В рубриката "Културен отпечатък" на предаването "Terra Култура" слушаме интервю с историка и журналист от Пазарджик Ваня Николова , чиято книга "Забравените легенди" предстои да бъде отпечатана . "Забравените легенди" обхващат места, природни явления, животни  и растения, впечатлили авторката със своята история и с посланието си.  Сред..

публикувано на 07.10.24 в 13:58
Екатерина Минкова и Георги Проданов

Метаморфозите на софийската "пазарна зона"

Тръгваме на разходка из историческите пластове на софийската "пазарна зона" – от някогашната улица Търговска, през ЦУМ и Халите, до джамията и днешния Женски пазар. Утре (8 октомври) от 18:30 ч. в галерия "Сердика" се открива експозицията "Изчезващият пазар като културен феномен" – една експозиция, разглеждаща трите века динамиката на..

публикувано на 07.10.24 в 13:03

Три изложби, три дни: Арх. Станчо Веков с юбилейна инициатива

По повод Световния ден на архитектурата, 7 октомври, и във връзка със своята 75-годишнина, доц. д-р арх. Станчо Веков представя уникалната "Юбилейна изложба х 3". Тя включва три различни експозиции , всяка със своите специфични теми и художествени акценти, които ще бъдат показани в три галерии във Варна в три последователни дни. Изложбата е..

публикувано на 07.10.24 в 11:04

Киното като визуалната памет на нашето общество

Какво се случва в секундите живот между два кадъра? Там, където разноликият, чаровен, конфликтен, но и все пак любим свят на родната ни кинематография се развихря? Доц. Деян Статулов, кинокритик, сценарист, ръководител на сектор "Екранни изкуства" в Института за изследване на изкуствата при Българската академия на науките, има отговор. Случват..

публикувано на 07.10.24 в 10:22