Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 13 април

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Железният светилник" от Димитър Талев – 9 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Без мечти не заспивай
водещ: Божидар Любенов
Спомени и размисли преди Великден
На Велики четвъртък в студиото гостуват писателите Николай Табаков и Красимир Димовски, за да поговорим за нещата от живота… Какво е да си български писател и кои са важните теми на деня, които те пренасят в своето творчество? Ще научим и за интересните моменти, които гостите в студиото пазят от срещите си с бележити представители на българската култура. А също и за това как днес приемаме празници като Великден и какво се случва с българските традиции.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Концертна версия
водещ: Цвети Бахариева
Концертният албум "Live at the Royal Albert Hall" на формация Snarky Puppy.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклор, традиционна музика и уърлд от Франция и Южна Италия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Албена Гачилова, Петя Панева, Миланка Йорданова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Феймар", автор: дете

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Дяволът и трите златни косъма" от Братя Грим

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Христина Симеонова
• Епизоди от живота: За детския празник и груповото боядисване на яйца, организирано на Велики Четвъртък от Софийска митрополия. Разговор с Диана Хаджиангелова, част от организаторките на събитието.
• Темата на деня: За Трънско като обич и кауза, през разказите на доброволците, обединени около Трънското туристическо дружество. И още: "Трън Ултра Рън" или предизвикателство за смелчаци: как можете да премерите сили сами със себе си сред магията на трънския край, по 54-километровия маршрутна маратона, който преминава през 9 върха от четири планини?
• Коментар на водещия: Между традициите във вярата и народните поверия, а понякога и откровени суеверия, чрез които все по-често разказваме празниците. Какво е важно да знаем за оставащите дни от Страстната седмица до Воскресение Христово
• Истории в ефира: Гостуваме на Регионалния исторически музей в гр. Търговище. За културните богатства на региона през призмата на археологията, етнографията и възможностите за културно-исторически туризъм разговаряме с Магдалена Жечева, директор на РИМ - Търговище и археолога Стефан Иванов.
• Времето на редактора: На Велики четвъртък, когато си спомняме за Тайната вечеря, проследяваме традицията, която това събитие оставя в живота на църквата – от агапиите (вечери на любовта), до днешните неформални събирания на християните след литургия. Разговор с о. Георги Фотакиев от Варна и Анна от енорията на столичния храм "Света София".
• Денят делово
- Ваучери за обучение по професионална квалификация – ще успее ли инициативата на МТСП да мотивира повишаването на цифровите и други ключови компетентности сред хората в активна работна възраст? И каква част от сънародниците ни са изложени на риск от отпадане от пазара на труда, заради недостатъчна дигитална грамотност? Коментираме тенденциите, очертани от наскоро приключилото съвместно изследване на МТСП, КНСБ и БСК с експерт от Българска стопанска камара.
- Какво се случва с идеята за създаване на Гаранционен фонд, обезпечаващ застрахователните обезщетения при фалит на туроператор? Коментираме темата с експерт от Асоциацията на туроператорите в България
- Епизод от специализираната рубрика за транспорт, осъществяване съвместно с Министерство на транспорта.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
водещ: Маргарита Заберска
Избрано от архива
Албумът Symphonic Bossa Nova от 1994 год. на италианския диригент и продуцент Еторе Страта.
Съдържа композиции на бразилските музиканти Антонио Карлос Жобим, Дори Каими, Франсис Хайми, Баден Пауел, Винисиус ди Морайс, Сезар Камарго Мариано, Жилберто Жил, Иван Линс, Ари Барозу.
Акомпанира Кралският филхармоничен оркестър и ритъм секция: Хорхе Каландрели (пиано, кийборди и синтезатори), Дейв Карпентър (електрически бас и контрабас), Майк Шапиро (барабани и перкусии), Кени О'Брайън (перкусии), Карлос Вега (барабани).
Със специалното участие на гост солистите: Майк Рензи (пиано), Оскар Кастро-Невес (китара), Гари Бъртън (вибрафон), Том Скот (сопрано и тенор саксофон), Клаудио Родити (флюгелхорн и тромпет), Хюбърт Лоус (флейта и алто флейта), Ал Жаро и Дори Каими (вокали).
Оркестрации: Хорхе Каландрели.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Силвия Чолева
• Людмил Димитров за сборника с разкази на Аня Мугерли "Пчелно семейство".
• Иван Пастухов представя романа си "Извън рамките".
• Зорница Христова за "Писма до всеки и до всички" от Тон Телехен.
• Репортаж от четенето на Мария Михайлова на Манифест на видеопоезията от канадския поет Том Конивес в Хралупата.
• Изложба "Екодизайн. 3Р: Редуциране – Рециклиране, Ре-употреба" в Националната художествена галерия, "Квадрат 500".
• Чуй Антон Митов!

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Мануела Манчева
Избрани записи от албума Барокови шедьоври на Английския камерен оркестър Academy of St Martin in the Fields с диригент Невил Маринър. Автори на включените произведения са: Йохан Пахелбел, Кристоф Вилибалд Глук, Георг Фридрих Хендел и Йохан Себастиан Бах.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Лабиринти на познанието
водещ: Василена Мирчева
• Актуалната тема за изземването на работни места от изкуствения интелект подемаме с Багрян Маламин, който изследва навлизането на дигитализацията в творчески професии като тези на преводача, дизайнера и копирайтъра.
• В анатомичния атлас по радиото продължава разговорът на Ани Костова с дерматолога и венеролог проф. Снежина Василева.
• Зелени минути: експертът по горите Нели Дончева разказва кои са типовете гори, приоритетни за опазване в Европа.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Даниела Найденова
Поредица "Средновековна музика": Грегорианският хорал.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водеща: Милена Лекова
• Балетът като работа, кауза пример и действие – как екипът на балета на Държавна опера - Стара Загора успява да се впише сред най-добрите на световната съвременна сцена и да се превърне във феномен на регионално и национално равнище – разговор със Силвия Томова, директор и художествен ръководител на балета в Стара Загора.
• Разговор с изкуствоведа, куратор и преподавател в НХА д-р Сузана Николова за изложбата 18 плюс на група ХХЛ за това актуална ли е групата все още.
 
от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
водещ: Лина Мачева
Представяне на творческия път на Славка Петкова – една от първите тракийски певици на ДФА "Филип Кутев".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
водещ: Валерия Христова
• Елена Драгостинова, директор на музея "Борис Христов" в София представя програмата и акцентите, с които се честват 20 години от създаването на музея.
• Константин Добройков и София Проданова отправят покана за концерт с участието на Камерен ансамбъл "Софийски солисти".
• Клавирно дуо "Атмосфери" с отличие от конкурс "La Musique et la Terre". Гости в студио Александра Дичева и Мила Михова, които споделят впечатления.
• Международните сцени: кореспонденция на Юлия Ацмансторфер за концерт, състоял се в град Линц с българско участие.
• Нови записи на съвременни изпълнители: представяне на диск на Рене Флеминг за звукозаписна компания Deutsche Grammophon.
В предаването звучи концертен запис от участието на вокалния ансамбъл "The Queen’s six" на Международния фестивал "Мартенски музикални дни". Интервю с музикантите.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
"Всеки ден е Великден": рокендрол и музика за несъществуващи спагети уестърни от Андалусия – "Аларма Пънк Джаз" пряко от клуб "Сингълс" (НДК, вход А4) с триото от Убеда, Испания Guadalupe Plata и софийския сърф-рок квартет Van Cock.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещи: Цвети Бахариева, Кристиян Бояджиев
Изпълнения на Кийт Джарет, Жан "Тутс" Тилеманс, Чарли Хейдън, Дюи Редман.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 3 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 23 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците в "Музиката, която обичам завършват епизодите", посветени на Кийт Джарет с..

публикувано на 02.10.24 в 08:15

Сряда, 2 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 22 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите в "Музиката, която обичам", са политематични. Началото е с предпоследната част от..

публикувано на 01.10.24 в 15:46

Вторник, 1 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 21 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците са както обикновено, посветени на нашите "кръстници" – в случая, майстора на..

публикувано на 30.09.24 в 08:20

Понеделник, 30 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 20 част от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека Водещ: Цветан Цветанов • Предпремиерно представяне на новия албум "Интуиция" на ембиънт-композитора Мирян Колев (Трявна), създаден заедно с деца от Дневния център за работа с деца от..

публикувано на 29.09.24 в 08:20

Неделя, 29 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Градът" от Ингмар Бергман от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 6.07 до 7.00 часа Изгрев Водещ: Зорница Гъркова..

публикувано на 28.09.24 в 08:15