Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Credendo vides" – вярата и Библията в поезия

Ирен Петрова
Снимка: Ангелина Грозева

Поетесата Ирен Петрова представя третата си книга "Credendo vides". Творбите са фокусирани върху библейската тематика и представляват органична сплав от поезия, молитви, притчи, проповеди – една своеобразна родна "Песен на песните", която няма тукашен аналог. Ирен не само смята, че "живот, пропилян в поезия, не е напразен", но издига романтичния образ на твореца до фигурата на Христос – поетът е подобен на жертвен агнец, чрез който Той ни говори. Сцените са библейски, ала сюжетите са общочовешки – от древността до самите нас тук и сега, в този момент, пише за книгата писателката Антония Апостолова. А Ирен споделя, че прошката е най- голямата сила чрез любовта и с тази книга иска да запознае читателите с вярата и с притчите заложени в Библията:

"Бог присъства във всеки един от нас, въпросът е дали го усещаме. Творецът винаги е бил човекът, който отваря очите на обществото по болезнени теми. Поетът и днес трябва да показва недъзите на обществото, за да можем да ги коригираме. Писала съм за духовни учители, жертви на комунистическите лагери. Например Дядо Байчо, който има пророчески способности и е осъждан за това. Нещо, което не мога да простя на комунизма. Тази книга е един вид да запазим паметта си като народ и да признаем историята си."

Ирен има още две книги - поетична "Процеп към Париж" и "Скъпа Лилит" – проза. Тези две книги са отражение на нея самата, казва Ирен, а третата ѝ книга е отражението, на това което би искала да промени в света.

Една от творбите на Ирен "Притихване":
"отвори гърдите си
и погледни в своята сянка
всички грехове на човека
са умити с кръвта на Исус
поплачи кротко
озарен от свещта на небето
откривайки в себе си Бог
в спрялото време на залеза."

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Художничката Петя Илиева в имението на Фидел Кастро

Художничката Петя Илиева неколкократно е гостувала в "Покана за пътуване", защото е по-лесно да кажем в кои държави не са били показвани платната ѝ, отколкото обратното. Мимоходом ще спомена, че пъстрите ѝ картини са оживили с цветовете и етномотиви си и ледовете на Антарктида, а президентът на Франция Еманюел Макрон притежава нейна творба. Петя..

публикувано на 15.08.24 в 16:55

"Джаз Ерул Фест" с четвърто издание

Четвърто издание на "Джаз Ерул Фест" ще се състои на 31 август в едноименното село в община Трън, съобщиха организаторите, цитирани от БТА. Проявата, инициирана от местни жители и Трънското туристическо дружество, цели популяризиране на красотата на трънската природа и съживяването на пограничния край. Началото на проявата ще бъде дадено..

публикувано на 15.08.24 в 13:13

Навършват се 100 години от рождението на художника Йордан Николов - Шмайзер

Днес се навършват 100 години от рождението на художника Йордан Георгиев Николов - Шмайзера (1924-1992).  Той е роден е на 15 август 1924 г. в Шумен. През 1947 г. завършва живопис във Висшия институт за изобразително изкуство "Николай Павлович“ (дн. Национална художествена академия) при проф. Илия Петров. След дипломирането си започва..

публикувано на 15.08.24 в 09:47

Изкуственият интелект в киноиндустрията

Новите технологии промениха киноиндустрията. Изкуственият интелект е следващото ниво от развитието на седмото изкуство. Той ще трансформира киното, като вдигне летвата много високо в качествено отношение. Кинокритикът Зорница Аспарухова коментира, че цифровизацията взема превес над класическата технология, най-вече заради комерсиализацията. Влагат..

обновено на 14.08.24 в 16:38
Индийски танцьори представят класически танци в София, снимка: организаторите

Индийски танцьори представят класически танци в София

"Дни на индийската култура"  ще бъдат закрити в София на 16 август, съобщават от индийското посолство у нас, цитирани от БТА. На лятната сцена в Борисовата градина ще гостува танцова трупа от Индийския съвет за културни отношения. "Трупата, ръководена от  Арупа Лахири , е специализирана в индийския класически танц от Южна Индия –..

публикувано на 14.08.24 в 12:42