Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ботушът" – когато човекът се превръща в не-човек

Снимка: @DramaTheatreVarna

"Ботушът" е най-новото заглавие в афиша на Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров". Постановката е на режисьора Стоян Радев Ге.К. по едноименната пиеса на Лило Петров, която е съвсем нова и сега се поставя за първи път на сцена.

По думите на автора, историята в пиесата е страшна и зловеща, в основата ѝ е действителен случай, взет от статия на Тони Николов. Но тя е и своеобразно обобщение, защото е една от многото истории на повече от един милион репресирани след Девети септември 1944 година.


В представлението участват актьорите Константин Соколов, Николай Божков, Недялко Стефанов, Станислав Кондов, звучат и гласовете на Красимир Добрев, Димитър Костадинов, Христо Колев, Траян Лечев, Стоян Радев. Вокалите изпълнява Деница Серафим.

Художник на спектакъла е Даниела Николчова, автор на музиката – Калин Николов.

Спектакълът не Спектакълът не се препоръчва за лица под 14 години.

"Ботушът" ще се играе на 20 април в залата на Танцовото училище "TheCenter"във Варна.


Лило Петров е познат и като автор на пиесата "Добролюб", която през 2019 година спечели награда в "Конкурса за нова пиеса" на Нов български университет и беше поставена в Малък градски театър "Зад канала", а през 2020 година беше номинирана за награда "Икар" в категорията за драматургичен текст.

Снимки: ФС на ДТ "Стоян Бъчваров"
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хасковският Каунь е мястото!

Ако пишете кратка хумористична проза или стихотворения и се чудите кой би оценил таланта ви, Хасковският Каунь е мястото. Но не отлагайте много!  До 15 август можете да изпратите до три творби, съобразени с единственото ограничение, което организаторите стриктно спазват – без политически или расистки шеги .  И още – във връзка с 25-годишнината..

публикувано на 12.07.24 в 17:21
Богдана Костуркова и Емил Янев

Отчетът на "Кукерикон"

В епизод 550 "Трамвай по желание" представя на своята публика отчета на "Кукерикон" за сезон 2023/24 на Сатиричния театър "Алеко Константинов". Популярният символ на Сатирата започва своя разказ с една нестандартна проява – участието на театъра в онлайн фестивала OPEN STAGE EUROPE. Там театърът представя две свои заглавия, а именно "Една задръстена..

публикувано на 12.07.24 в 16:45

"Пейзажът в скулптурата" – където следите на човека изчезват

До 29 юли в галерия "София Прес" може да  бъде видяна една уникална експозиция – проектът "Пейзажът в скулптурата" на Света Атанасова. "Пейзажът в скулптурата" е реализиран в галерийното пространство като награда за участието на авторката в Националната изложба-конкурс за живопис и скулптура "Млади български художници" на СБХ. В..

публикувано на 12.07.24 в 16:11

За удоволствието от живота

В редакция "Хумор и сатира", напук на реалността, сме убедени, че животът е удоволствие. За това ще допринесем в неделя веднага след новините в 18 часа, когато ще можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Асен Кисимов, с когото се разделихме преди 19 години. "Истинските новини" –..

публикувано на 12.07.24 в 16:09

Драматично-куклен театър "Васил Друмев" Шумен на лятно турне

Драматично-куклен театър "Васил Друмев" Шумен на лятно турне с постановките си "Дабъ дешил ине" на режисьора Теди Москов, "Робин Худ" и "Осъдени души" на режисьора Бойко Илиев и Стендъп комеди шоу с Кръстю Лафазанов. Турнето, което обхваща летните сцени в градовете Варна, Бургас, Пловдив, Созопол, Сливен, Св. Влас, Царево, Стара Загора,..

публикувано на 12.07.24 в 14:51