Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наталия Илиева

Правната помощ у нас – достъп и дейности

Наталия Илиева (вдясно) и Анелия Торошанова
Снимка: БНР

Какви са правомощията на Националното бюро за правна помощ? На какви хора може да бъде предоставена правна помощ – какви са изискванията? Каква правна помощ се оказва по Закона за убежищата и бежанците? Колко струва правната помощ на малолетни и непълнолетни бежанци без придружител у нас? Какви са видовете правна помощ? В кои случаи задължително трябва да има адвокат?

Гост на юридическото предаване "Законът и Темида" е Наталия Илиева – председател на Националното бюро за правна помощ.

"Националното бюро за правна помощ е държавният орган, чрез който държавата, взаимодействайки си с адвокатурата, осъществява достъпа до правосъдие на лицата, които не могат да си наемат адвокати. 

Видовете правна помощ са консултация и подготовка на документи, с оглед постигане на споразумение или завеждане на дело; производство по издаване на индивидуални административни актове и оспорването им по административен и по съдебен ред; процесуално представителство; представителство при задържане.

От правната помощ могат да се ползват лицата, които живеят под прага на бедност или отговарят на другите условия, визирани в закона. Това са лица, които получават помощи; лица, настанени в кризисни центрове; майки в риск (които трудно отглеждат децата си и съществува риск да ги изоставят); чужди граждани по Закона за убежището и бежанците – ние администрираме такъв тип правна помощ, която касае преди всичко непридружените малолетни и непълнолетни чужди граждани (това са децата, които идват в България от Сирия от Афганистан) – назначаваме им представители от адвокати, вписани в Националния регистър за правна помощ, и те се грижат за техните законни права и интереси, докато са на територията на България.

През миналата година беше изготвен Закон за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие. Той внася едни новаторски, бих казала, промени, които считам, че ще обслужат доста добре законните интереси на лицата, които са пострадали от домашно насилие. Независимо от това, че законът не е приет обаче, Националното бюро за правна помощ предприе мерки, които да помагат на тези лица да се справят с насилието. 

Ние работим по един проект, финансиран от Норвежкия финансов механизъм. Една от дейностите по този проект е създаване на Координационен механизъм за защита на такива лица. Работим в три области – във Велико Търново, в Стара Загора и във Варна – на местно ниво тестваме такъв механизъм. В резултат на тази работа се установи, че адвокатът има ключова роля в защитата на тези лица. И когато той консултира лицето непосредствено след като върху него е упражнено насилие, и в сътрудничество, разбира се, с психолозите (особено когато лицето е настанено в Кризисен център), доста бързо се получава защитата."

070018250 е телефонът на Националното бюро за правна помощ

 Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Снимка – БНР
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Андрей Захаров: Путин започна не само войната в Украйна, но и гражданска война в Русия

Какви опасности грозят всеки, обявен за чуждестранен агент в Русия, как се използва "Законът за чуждестранните агенти" срещу изразилите различно мнение там и има ли бъдеще опозицията в РФ коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров, руски журналист, който живее в България и е обявен за международно издирване от руските..

публикувано на 21.07.24 в 14:16
СУ

Да възпитаваш в любов към България

В деня след като страната ни чества 187-ата годишнина от рождението на Васил Левски, в "Нашият ден" разговаряме за това как се възпитават младите хора в любов към България и в следване на заветите на Апостола. Мариана Манчева , дългогодишен директор на Средно училище "Васил Левски", Карлово споделя, че всеки ден в родния град на Апостола..

публикувано на 21.07.24 в 10:46
Любомир Аламанов

Любомир Аламанов: Поведението на ГЕРБ е абсолютно безотговорно

Какво ни казаха политическите играчи с действията си по време на политическа криза коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Любомир Аламанов, комуникационен експерт. Нетрадиционното предложение на ПП/ДБ "Това беше пример за една много добра политическа комуникация – честна и открита, която успя да постигне няколко цели. На..

публикувано на 21.07.24 в 08:25

"Семейно радио" с морски поздрав от Двореца навръх Илинден

С директно излъчване от Държавен културен институт Културен център "Двореца" в Балчик продължава българското турне на "Семейно радио" с изнесено студио от градове и села. В търсене на семейния дух и родовата памет в ежедневието и празничните мигове навръх Илинден ви срещаме с: директорката на най-посещавания туристически обект в България и домакин на..

публикувано на 20.07.24 в 15:40

Илиян Василев: Пеевски предлага Атлантизъм с висока степен на корупция

"Битката за бъдещето" коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Илиян Василев, бивш дипломат, създател и водещ на предаването "Алтернативата" Чие бъдеще "Очевидно за бъдещето на децата ни, на внуците ни, а през това бъдеще, битката е за Европа и света. Всеки се бори за своята версия. Моделът, по който бяхме управлявани до този..

публикувано на 20.07.24 в 08:25