Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готовност за протест: Гръцките синдикати ще блокират транспорта на 1 май

| обновено на 28.04.23 в 10:33
Снимка: Ройтерс

Гръцките синдикати са в готовност за протеста на 1 май, който ще засегне целия транспорт. От тази сутрин видимо е натоварен трафикът по цялата пътна мрежа в страната. Много от гърците използват неработните дни за почивка – за гости при роднини или за кратка почивка на брега на морето. В момента времето е слънчево.

По традиция Международният ден на труда в Гърция се отбелязва със стачка. От синдикатите припомнят, че 1 май не е обикновен ден за почивка, а ден в подкрепа на правата на трудещите се и демонстрации за по-добри условия на труд.

Стачката в деня на празника ще засегне най-силно всички видове транспорт. Моряците блокират пристанищата за 24 часа, като всички фериботи и кораби остават на котва.

Железничарите също няма да допуснат движението на нито един влак в рамките на едно денонощие.

Градският транспорт също спира, като шофьорите ще допуснат да се движат автобуси само за няколко часа, за да се извозят до центъра на градовете участниците в демонстрациите.

Засега само самолетните връзки остават без промяна, ако авиодиспечерите не обявят до понеделник спиране на работа.

Този път стачката не е срещу политиката на действащото правителство, а срещу всички правителства, които отказват да приемат исканията на синдикатите за по-високо заплащане и по-добри условия на труд.

Активна в този ден е Комунистическата партия, която свиква своите симпатизанти за масово участие в протестните демонстрации.

1 май в Гърция е и Ден на цветята. Вече е традиция след протестите хората да излизат на пикник сред природата и да правят венци от първите пролетни цветя, с които да украсяват колите си.

За туристите, които планират да посетят Гърция в почивните дни, е важно да имат предвид, че на 1 май всичко е затворено. Не работят магазините, но пък са отворени заведенията. Ако искате да пътувате до някой остров, е добре да се предвиди, че в понеделник няма да може да се пътува обратно. Понякога моряците допускат по един или два ферибота в една посока, за да не пречат и затрудняват туристите, но това е изключение, а не правило.

Хората, които имат желание да пътуват с ферибот в понеделник, е добре да се свържат предварително с властите на пристанищата.

Чуйте пълния репортаж в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Избрано: Какво прави едно училище елитно?

През август предаването "Нашият ден" насочва вниманието към някои от най-запомнящите се интервюта, излъчени през годината. Сред тях е интервюто с Александър Чакмаков, директор на Първа английска езикова гимназия. В разговора се обсъжда понятието "елитно образование" в контекста на съвременния технологичен свят , в който децата от най-ранна..

публикувано на 20.08.24 в 09:56

Аптеките на миналото: Пътешествие из историята на Пловдив

През август в ефира на предаването "Нашият ден" припомняме някои от най-ярките интервюта и разговори. В рубриката "Разговорът" ви предложихме да слушате отново разказа за старите аптеки на Пловдив, прозвучал в ефира на предаването миналия септември. Интересният материал с госпожа Татяна Йорданова от Архитектурно-исторически резерват..

публикувано на 19.08.24 в 13:29

Габрово отбелязва 147 години от Шипченската епопея с богата програма

В Габрово започват честванията по повод 147 години от Шипченската епопея и 90 години от освещаването на Паметника на свободата. Събитията са под патронажа на президента на Република България и се организират от областната администрация – Габрово, със съдействието на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" Програмата включва разнообразни събития,..

обновено на 19.08.24 в 13:03

Екстремни изживявания и добри дела. Поглед към живота на един оператор

Влади Веков е телевизионен и филмов оператор по професия, работещ в Българската национална телевизия, но любовта му към планината, спорта и хората разширява кръгозора му и го подтиква да се занимава с различни дейности, които му позволяват да изразява себе си. В ефира на предаването "Нашият ден" той споделя своята дълбока връзка с природата и как тя..

обновено на 19.08.24 в 11:43

Духовната храна и ние

В днешното евангелско четиво на пръв поглед основно място заема чудесното нахранване на няколко хиляди души с две риби и пет хляба. Нека се замислим кое е накарало хилядното множество да последва Спасителя в пустинята, изоставило ежедневните си тегоби. Силата на словото със своята истинност така захласва народа, че той забравя времето и телесните си..

публикувано на 18.08.24 в 09:10