Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят "Дом на хумора и сатирата", Габрово – през следващите 50 години

6
Произведения от изложбата „Васил Чакъров. Шаржове, карикатури, колажи“ с куратор д-р Ружа Маринска

На 1 април 2022 се навършиха 50 години от създаването на Музея "Дом на хумора и сатирата" в Габрово. В това предаване Маргарита Доровска, директор на музея, сподели любопитни факти от историята на този Дворец на смеха. Един жизнерадостен музей, който заслужава и своя жизнерадостен девиз – "Светът е оцелял, защото се е смял" – както е вярвал писателят сатирик Радой Ралин, автор на тази сентенция…!

Маргарита Доровска в студиото на програма „Христо Ботев“
С нея поговорихме и за смешното и за неговото място по житейските ни пътища. Тя представи някои от уникалните музейни експонати и ни "поведе" по етажите на Дома на хумора и сатирата. И по време на кратката, но емоционална "аудио виртуална" разходка, научихме за интересните колекции и експозиции, както и за най-новите изложби и събития, вече осъществени или предстои да бъдат реализирани през първата година от следващите 50.

Изглед от изложбата „Кой е Сава Попов“
Много важен елемент на музейната дейност, който понякога се пренебрегва са музейните сувенири. А една голяма част от тях, които се намират в магазина на Музея "Дом на хумора и сатирата" в Габрово – най-големият такъв магазин у нас – са родени от таланта на Борис Димовски. Той е изключителен карикатурист, с огромен принос към българската карикатура и е създател на първите сувенирни сатирични образци, на техния дизайн. Ето какво разказа Маргарита Доровска за някои от тях: "Още през 70-те години Борис Димовски прави първите сувенири. Естествено най-разпознаваемият, това е чашката от две половинки. Чашка разделена на две, но всъщност това са две чашки, като два полумесеца – или "кафе за двама". Защото едно кафе е много човек сам да го пие. И освен това, човек като си вземе двете половинки на чашката, ритуално отрязва и опашката на котката! Защото едната чашка е с опашката, а другата е с котката. Но освен това Димовски прави и една чаша, която е назъбена отгоре – това е чаша за неканени гости, защото от нея като пиеш няма как да не се олееш. Прави също и чаша за мустакати мъже, която има едно интересно мостче, щото да не си мокриш – да не ти остава по мустаците – това е хабене."

51-вия рожен ден на Музея на хумора, 1 април 2023, карикатуристите Ивайло Цветков, Валентин Георгиев и Ирина Китанова русиват шаржове на посетители на Музея
През месец април, тази година, се навършват 103 години от рождението на Стефан Фъртунов – организатор, създател и пръв директор на "Дом на хумора и сатирата" в гр. Габрово. С неговото активно участие се раждат и Международното биенале на карикатурата и малката сатирична пластика, Международният фестивал на комедийния филм, Експерименталният сатиричен вариететен театър, учредена е и Международната награда "Хитър Петър" - за хумор и сатира в литературата. Негов е и приносът за утвърждаване и развитие на габровския карнавал.

Днес Музеят "Дом на хумора и сатирата" в Габрово посреща своята публика в 9 изложбени зали, библиотека, звукозаписно студио, конферентна зала, магазин за сувенири и печатни издания, като и с безплатен паркинг. Неговите богатства са представени в няколко постоянни експозиции, като "Корените на габровския хумор", "Планета Габрово", "Маската – лицето на празника"… Временните изложби и забавни атракции – криви огледала, медни чанове, габровската котка с отрязана опашка, всяка година привличат многобройни посетители. Сградата е проектирана от архитект Карл Кандулков, върху основите на стара кожарска фабрика на Братя Калпазанови.

Музейният магазин, който отскоро е и онлайн магазин
И както стана ясно от предварителния ни разговор с г-жа Доровска, в музейния фонд са събрани повече от 37 500 художествени творби от над 9000 автори от 173 страни по света. Карикатурите са приблизително 22 000, с над 3000 сатирични графики и повече от 1000 живописни творби, около 1000 скулптури, към 9500 фотографии, 200 плаката и 300 карнавални маски и костюми. Специализираната библиотека притежава повече от 25 000 заглавия и 1000 тома периодични издания на 35 езика.

А в Парка на смеха, на Музея "Дом на хумора и сатирата", усмивки подаряват и скулптурните фигури на Хитър Петър, Чарли Чаплин, Дон Кихот и Санчо Панса, чиито автор е проф. Георги Чапкънов. И сякаш искат да зарадват гостите с музейното приветствие: "Смях и здраве!".


Снимки: Музей "Дом на хумора и сатирата", Божидар Любенов
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

SoFest ще зарадва столичните меломани този месец

Фестивалът SoFest радва столичните меломани и техните гости със симбиоза от изкуства на високо ниво вече седма година, а този път – в цели три издания. Организаторите се движат през сезоните мощно, уверено и обмислено, като се въздържат от експанзивно взети решения и залагат на градска култура и музика, които следват европейските стандарти. Проявите..

публикувано на 13.05.24 в 14:40

Петър Стоянович: За ненужната носталгия и необходимата история

На територията на спомените, житейските уроци и безкомпромисното съществуване – разговор в "Terra Култура" с Петър Стоянович за премиерата на книгата "Несвършващо време", която предстои днес (13 май) от 18:30 ч. в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" . Стоянович открива в себе си и детето с хубавите спомени, и неспокойния..

публикувано на 13.05.24 в 12:57

Кин Стоянов: Единственият достоен участник в скандала с Роман на годината е Елена Алексиева

Писателката Елена Алексиева отказа престижната награда за своя роман "Вулкан", връчена от Национален дарителски фонд "13 века България". Това се случи след разкрития за нарушения в процеса на избор на Роман на годината. Проблемът е участието на Борис Минков в журито, който е и редактор на романа, а това е нарушение на устава на фондацията. Журналистът..

обновено на 13.05.24 в 11:42
Марио Ангелов (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Марио Ангелов и неговите мюзети

Марио Ангелов е възпитаник на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София. След това се дипломира в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" със специалност пиано. След дипломирането си започва работа като пианист в Симфоничния оркестър на БНР. През 2017 г. става продуцент "Симфонична музика" в БНР и работи в звукозаписния..

публикувано на 13.05.24 в 11:26

Дни на отворените врати в Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца

Дни на отворените врати предстоят в Регионалната библиотека "Христо Ботев" - Враца в периода от 13 до 18 май. Инициативата се провежда в рамките на Националната библиотечна седмица, организирана от Българската библиотечно-информационна асоциация, в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". За програмата и събитията в "Нашият ден"..

публикувано на 13.05.24 в 09:25