Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Николай Шарков:

Бюджетът на НЗОК за дентална медицина е циничен

С предлаганите близо 264 млн. лв. не може да бъде постигнато универсално орално покритие

Снимка: БГНЕС

"Бюджетът на НЗОК е циничен, защото той е създаден без отчитане на безкрайно много фактори, които влияят на здравето на останалите хора".

Това заяви пред БНР д-р Николай Шарков - председател на Българския зъболекарски съюз.

Той коментира, че в доболничната помощ бюджетът на общопрактикуващите лекари се увеличава с 22%, на специалистите в доболничната помощ с 18 %, а денталната медицина едва с 9,8% .  

"Когато един пациент дойде при нас, ние не само му поставяме диагноза. Не го изпращаме в никаква аптека, за да си купи медикаментите и материалите, които са необходими за неговото оздравяване. При нас пациентът се лекува от началото до края на съответното заболяване", допълва д-р Шарков.

Медикаменти и материали за зъболечение, сравнимо с лекарствата в аптеката са поскъпнали същите проценти даже и с повече, тъй като всички наши медикаменти и материали са внос от чужбина.

При така предложения бюджет лекарите по дентална медицина не могат да предоставят нужното лечение на своите пациенти, но инфлацията ще се отрази върху целия сектор. Около 10 000 зъболекари, носят близо 1 млрд. лв. приход в здравния сектор на страната. Около 100 хил. лева е средното вложение за създаване на кабинет. Без да се взима под внимание стойността на недвижимата собственост, тогава сумата става още по голяма.

Доплащането

Едно доплащане се движи до 5-6 лв. То е символично, за да има участие на пациента в лечебния процес. Ето защо настояваме за увеличение на бюджета с 30 %, коментира още д-р Шарков.

От началото на годината в денталната медицина са похарчени 78 млн. лв. и това не са суми на брой записани пациенти или на други фактори, на реално извършена лечебна дейност със сложени лекарства.  

В края на миналата година, след дълги години мълчание, Световната здравна организация излезе с подробен доклад "Глобален доклад за състояние на оралното здраве - универсално здравно покритие за орално здраве до 2023 година". Не става ясно дали с този доклад са запознати в НЗОК. С предлаганите близо 264 млн. лв. не може да бъде постигнато универсално орално покритие.

"Пакетът за възрастни е недостатъчен. И на базата на тази недостатъчност, как с тези пари, които са определени в момента в този вариант на проектобюджета ние можем да увеличим пакета? 21 години ни коства борба да се даде на напълно обеззъбени пациенти възможност да се усмихват, да дъвчат и да говорят", казва още д-р Шарков.

От Българския зъболекарски съюз ще настояват за увеличение на бюджета за дентална помощ, тъй като са необходими 330 млн. лв., за да се задържи нивото от миналата година.

Целия разговор с д-р Николай Шарков можете да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Паметникът на Независимостта край Царския дворец, пл. „Княз Александър I“, София.

Какво съединение ни трябва днес, за да я има независимостта утре

На 22 септември 1908 година в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново княз Фердинанд прочита Манифест към българския народ, с който се обявява Независимостта на Княжество България и изрича следните думи: "България вече се е издигнала като държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи". И макар, че..

публикувано на 22.09.23 в 20:57

Здрава Каменова: Независимостта е привилегия, но и отговорност

В Деня на независимостта предаването "Нашият ден" има удоволствието да посрещне една изключителна актриса, известна със своята независимост и артистична страст - Здрава Каменова. Здрава сподели своите мисли и виждания по въпроса за независимостта в актьорската професия, разкривайки ни интересни аспекти от своята кариера и бъдещите си проекти...

публикувано на 22.09.23 в 11:10
Снимката е илюстративна

Шестата въздушна обиколка на България отваря вратите на летище HEMS

На 22 септември 2023 г., точно в деня на този специален празник, започва Шестата национална въздушна обиколка на България. Това събитие е организирано от Фондацията "Български Военновъздушни сили", съвместно с Асоциацията на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България (АОПА) и Асоциацията на свръхлеката авиация в България..

публикувано на 22.09.23 в 11:01

България отбелязва 115 години независимост

Днес се навършват 115 години от обявяването на независимостта на България. По традиция център на тържествата е Велико Търново, където на 22 септември 1908 година е обявен край на васалитета на България от Османската империя. Княз Фердинанд провъзгласява Независимостта с манифест, прочетен в църквата "Свети 40 мъченици" и след това в крепостта..

публикувано на 22.09.23 в 09:01