Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическите последствия от дефицитите в образованието

Гражданско образование
Снимка: ФБ - Гражданско образование

Как се създават мислещите хора, които ни трябват? Защо е необходимо гражданско образование и защо то трябва да бъде ясно аргументирано пред аудиторията с конкретна практическа насоченост. Защо знанията не бива да бъдат теоретични сами по себе си, а да се знае защо ученикът трябва да има активна гражданска позиция. Това коментира в "Нашият ден Цветомир Тодоров от Българския институт за правни инициативи.

"Постоянно говорим, как образованието трябва да бъде приоритет, но сякаш, като общество, не можем да дорасне до това ниво, за да превърнем думите в дела. Образованието твърде дълго е заложник на мантри, които,  без да са проверени дали наистина отговарят на нуждите на децата и обществото. Сякаш продължават да се повтаря от десетилетия“, посочва Цветомир Тодоров.

Той споделя, че образованието трябва да е насочено към нуждите на бизнеса и какви са нуждите на пазара на труда. Средата се променя изключително бързо, навлиза изкуственият интелект. Дефицитите в образованието, които трябва да бъдат споделени, са, че образователната система не бива да бъде насочена с предимство към нуждите на учителите.

Министерството на образованието не бива да бъде заложник на учителските синдикати. Не бива образованието да бъде заложник на конюнктурните страхове на обществото.

По данни на Националния статистически институт през 2022 г. на отчет в детските педагогически стаи са водени 8626 малолетни и непълнолетни лица за извършени от тях противообществени прояви и престъпления, както и близо 4 хил. деца са расли в престъпна среда.

"Факт е, че в последно време се заговори за гражданско образование, като един от начините да се преодолее скъсването на младите с политическата реалност“, допълва Цветомир Тодоров.

Учениците трябва да бъдат възпитавани в отговорност. Гражданското образование трябва да допълва пакета от знания, който създава мислещи, свободни и отговорни хора. 

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

За политическите последствия от дефицитите в образованието в "Нашия ден" дискурира Иван Попов. Той е  автор на разнообразни идеи за подобряване на образователната система от забавни видеоклипове до пътуващи университети.

"Един от проблемите на образователната система не нашата, а глобалната в продължение на векове е че, нещата не се обсъждат с учениците, а просто им се сервират и те трябва да ги запомнят. Като ретро лектор в университет през XIX“, посочва Иван Попов.

И допълва, че образователната система не достига резултати. В България половината ученици са неграмотни. Ако вземем хора, които не са минавали през училище никога и се питаме статистически, колко от тях случайно са станали грамотни, пак ще бъдат половината. Което означава, че стандартната образователна система не е свършила работа. 

Според Иван Попов има огромно надценяване на хората. Особено феновете на конспиративни теории обичат да правят това – да надценяват хората и да казват, че образователната система не работи, защото тя нарочно е така направена, че хората да бъдат ограничени, да разбират от политика.

Чуйте подробности в звуковия файл.  

Снимка - Гражданско образование, ФБ страница 
По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламен Бейков

Балетът "Пожар" и мисията за възстановяване на Русенската опера

Балетът "Пожар" е амбициозен и провокативен проект, който директно адресира проблемите и предизвикателствата, пред които е изправена Русенската опера след пожара през 2020 година. Тази продукция не само предизвиква публиката на Русе, но и всички институции и организации, от които зависи възстановяването на оперната сцена. Тя ще бъде представена..

обновено на 27.05.24 в 12:34

Нямам си човек!

Евангелският текст от тази неделя след Възкресение Христово ни напомня за цената на здравето и причините поради, които го губим. Къпалнята Витезда, името, на която в превод от еврейски значи "дом на милосърдието", се намира в Йерусалим. В нея на определено време слиза Ангел Господен, който раздвижва водата и тя има лечебно свойство за този,..

публикувано на 26.05.24 в 09:25
Фаеге Ешкевари

Фаеге Ешкевари: Ислямската република е позорното незаконно дете на тайни афери

На 19 май хеликоптер, в който пътуваше Ебрахим Раиси, ултраконсервативният президент на ислямската република и смятаният за най-вероятния следващ върховен лидер, се разби в планинската северозападна част на Иран на връщане от посещение на границата с Азербайджан. Никой не оцеля, а светът си помисли, че може би в Иран ще дойдат нови дни. Какво се..

публикувано на 25.05.24 в 09:26
Павел Сапунджиев, Ивайло Христов и водещият на предаването “Нашият ден“.

Колко важен е езикът за професията на актьора?

Разговорът с актьорите Павел Сапунджиев и Ивайло Христов от Драматичния театър в Пловдив разкрива важността на българския език в актьорското изкуство и духовното израстване. Тези актьори не само използват езика като средство за изпълнение на роли, но го превръщат в мощен инструмент за духовно изразяване и въздействие. За тях българският език е нещо..

обновено на 24.05.24 в 14:16