Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Константин Преславски и словното богатство на неговото "Учително евангелие"

Снимка: uchitelnoevangelie.eu

Епископ Константин е един от най-талантливите и продуктивни средновековни автори и преки наследници на светите първоучители Кирил и Методий. Името и паметта му заслужават не по-малко почит от името на св. Климент Охридски, но като че ли засега остават донякъде в сянка. Той дори не е канонизиран, макар че има постъпки това да стане.

Междувременно изследователи на творчеството му продължават да откриват доказателства за неговата широка ерудиция и изключително преводаческо и поетично майсторство. Всеки от нас ще си спомни началото на неговата прекрасна "Азбучна молитва":

"Аз се Богу моля с тия думи:
Боже-светороче, що създаде
видим свят и дивен свят невидим!
Господ-дух прати ми ти в сърцето
да ме лъхне с пламенното слово –
ето, в правий път да тръгнат всички
живи в твойта заповед пречиста!..."
(превод на Емануил Попдимитров от 1933 г.)

Тя е част от най-стария известен препис на сборника с 51 разяснителни беседи върху евангелието, излезли изпод талантливото авторско и преводаческо перо на книжовника, и известни като "Учителното евангелие". Какво крие тази словесна съкровищница и какво показва нейното проучване разказва за слушателите на предаването "За думите" проф. Лора Тасева от Института за балканистика с център по тракология към БАН. Тя е ръководителка на международен екип от учени, които са се захванали да анализират, систематизират, издирват оригинали и преписи на Константиновите беседи в рамките на проекта "Словното богатство на "Учителното евангелие" на Константин Преславски: старобългарско-гръцки и гръцко-старобългарски речници индекси", финансиран от фонд "Научни изследвания".

Като част от проекта в София се проведе Международна научна конференция "Учителното евангелие" на Константин Преславски и южнославянските преводи на хомилетични текстове (IX-XIII в.): филологически и интердисциплинарни ракурси", в която участваха изявени учени и млади изследователи от България, Австрия, Белгия, Германия, Италия, Словения, Хърватия и Чехия.

На чудесен български език интервю за предаването дадоха проф. Роланд Марти от Саарб