Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 11 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Железният светилник" от Димитър Талев – 29 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Без мечти не заспивай
водещ: Божидар Любенов
11 май – почитаме Св. св. Кирил и Методий
11-и май е Денят, в който почитаме делото на светите братя Кирил и Методий. Създателите на първата славянска азбука – глаголицата, са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и за разпространяване на християнството. Папа Йоан Павел II ги обявява за съпокровители на Европа заедно със Св. Бенедикт.
Гостите в студиото – проф. Александър Николов и проф. Анна-Мария Тотоманова – ще припомнят някои важни моменти от тяхното житие и създаването на славянската азбука. Ще поговорим и за мистиката на майчиния език.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Концертна версия
водещ: Цвети Бахариева
Концертният албум "Long Ago and Far Away" на контрабасиста Чарли Хейдън и пианиста Брад Мелдау.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Автентични, традиционни и авторски песни и мелодии от цяла Италия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Александра Димитрова, Георги Добрев, Галя Петрова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Приказка за деня и нощта"

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Фън и небесният дракон" отПетя Миладинова

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Люба Константинова, Нина Цанева
• Епизоди от живота: Как привидно негативна случка в градския транспорт може да ни върне изгубеното чувство за контакт със собствената ни човечност – разказва Марина Чолакова.
• Темите на деня: на младежите от междуучилищната телевизия в Сливница. Разговор с Александър и Александър за дневния и нощния живот, за важното в шести и дванайсети клас и за това как да получиш от живота си нещата, които наистина са ти нужни.
Гледната точка на хумористите на програма "Христо Ботев".
• Възможното бъдеще на Кресненското дефиле - разговор с Десислава Стоянова от Екологично сдружение "За Земята" в деня на поредния протест в защита на района. 
• Разговорът: за пътя на културата и философията към съзнанието на съвременния човек – с философа и журналист Николай Колев.
• Времето на редактора: Разсъждения върху феномена "резистентност към културните послания".
• Денят делово: В деня на дискусията, организирана от Института за пазарна икономика за състоянието на застрахователния сектор в България – как той влияе върху икономическото развитие на страната ни и има ли промяна в застрахователната култура и застрахователните нагласи на хората у нас?
Събеседници: представители на Института за пазарна икономика и на Асоциацията на застрахователите в България.
Кои са темите, участниците и новостите в областта на науката, които ще бъдат представени по време на 13-ия Софийски фестивал на науката, който ще се проведе от 11 до 14 май в София Тех парк?

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
водещ: Маргарита Заберска
We Wonder е новият албум на Фабрицио Босо квартет, издаден през септември 2022 г.
В него италианският джаз тромпетист заедно с колегите си Джулиан Оливер Мацариело (пиано и кийборди), Якопо Фераца (контрабас и бас китара), Никола Анджелучи (барабани) и гост солиста Нико Гори (кларинет и тенор саксофон), правят поклон към една от легендите в световната музика – Стиви Уондър, който на 13 май ще отпразнува 73 години.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Белослава Димитрова
• Тържествено отбелязване на 11 май – патронен празник на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и професионален ден на библиотечните и информационни специалисти
• Премиерата на втората част на семейния пътеводител за музеите и галериите в София "ОЩЕ един ден в музея" в Докторска градина. Премиерата ще бъде част и от "Европейската нощ на музеите". Разговор с авторите Зорница Христова и Тодор Петев.
• Лауреатите от 51-ия Национален конкурс за дебютна литература "Южна пролет"
• Изложба "Изкуство с увреждания" – интервю с Полина Герасимова
Stick Place представя акция на RASSIM®
• Нова изложба на художника Атанас Хранов в галерия "Ракурси"

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Мануела Манчева
Из творчеството на аржентинския композитор и виртуозен изпълнител на бандонеон през XX век - Астор Пиацола

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Лабиринти на познанието
водещ: Василена Мирчева
• Палеонтологът и палео-илюстратор Владимир Николов представя "Песента на титаните", научнопопулярна книга, която проследява историята на третата експедиция до находището на динозаври край град Трън.
• Има ли начин да ядем, без да пълнеем – отговор на този вечен въпрос се опитва да даде книгата "Глюкозната революция" на Джеси Инчауспе. Къде е революционният момент разказва Гергана Гълъбова.
• Проектът Тest My Stress, който обедини работата на различни учени - невробиолози, химици, фармацевти, психолози – не само измерва личните нива на стрес, но и прави стъпка към персонализираната медицина. Разказва психологът Радост Минина.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Даниела Найденова
Бароковото музикално изкуство: Перлите на барока

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водеща: Милена Лекова
• Съвременната роля на социалния и културния плакат – разговор с доц. Георги Павлов от катедра "Плакат и визуална комуникация" в НХА.
• Репортаж от откриването на изложбата "Социални плакати", част от проекта "Лице в лице", който световноизвестният унгарски плакатист Петър Поч представя в България.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
водещ: Лина Мачева

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
водещ: Валерия Христова
• Стоян Караиванов – победител в категория "Музика" на Фондация "Стоян Камбарев" разказва за отличието и отправя покана за предстоящ концерт.
• Елена Драгостинова – директор на музея "Борис Христов" в София представя програмата на XIX фестивал на изкуствата "Борис Христов", който традиционно започва на 17 май.
• Мила Павлова представя нов цикъл концерти "Най-младите майстори на камерното музициране" част от фестивала "Музик Артисимо Фест" 2023.
• Калина Василева, директор на Симфониета - Шумен, с подробности за предстоящите събития на състава през месец май.
• Ансамбъл "КласикАрт" с нов проект и концерт с участието на студенти от "Нов български университет".
• Международните сцени: кореспонденция на Юлия Ацмансторфер от Виена.
• Нови записи на съвременни изпълнители: представяне на диск на Рено Капюсон и Марта Аргерич за звукозаписна компания Deutsche Grammophon.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
Вечер на лондонската ъндърграунд поезия с Питър деГрафт-Джонсън (The Repeat-Beat Poet) и българските електро-джаз/хип-хоп импровизатори Симеон Веселинов и Владимир Манолов, представени от "Аларма Пънк Джаз" и музикалната платформа Stretch – пряко от клуб "Сингълс" (НДК)

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещи: Цвети Бахариева, Кристиян Бояджиев
Изпълнения на: квартет "Янг Джаз Джайънтс", Камази Уошингтън, формация "Блъд, Сует енд Тиърс"

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 12 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 8 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещи: Кирил Чобанов, Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците са по-разнородни и следват започналата в края на миналия месец..

публикувано на 11.09.24 в 08:15

Сряда, 11 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 7 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите продължават поредицата от предния месец, посветена на филмовия джаз. От хармониката на..

публикувано на 10.09.24 в 15:50

Вторник, 10 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 6 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците са посветени на още един концерт на една от "кръстниците" ни – Шърли Хорн: от..

публикувано на 09.09.24 в 08:20

Понеделник, 9 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 5 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде Водещ: Людмил Фотев Джаз плюс дуенде ни пренася на два фестивала с 60 години отстояние. Първият е нормандския Джаз под ябълковите дървета - Кутанс 2024, където Андре Манукян и формацията..

публикувано на 08.09.24 в 08:15

Неделя, 8 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Британик" от Расин от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Летящата читалня" и "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на..

публикувано на 07.09.24 в 08:15