Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 18 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Железният светилник" от Димитър Талев – 34 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Джаз плюс
водещ: Людмил Фотев
"Не стреляйте по перкусиониста" – това е темата на поредния "Джаз+" Заедно след полунощ по програма "Христо Ботев". Казал го е, изсвирил го е и го е включил в последния си албум един от нашите "кръстници" – перкусионният гений Трилок Гурту.
Началото е с друга негова нова композиция, "Зад екрана", към края на представянето му ще ни предупреди с "Не следвай сянката си".
Андре Чекарели е сред най-известните френски барабанисти и го слушаме с новия му квартет. Втората част на предаването започва с британския барабанист и композитор Себастиън Роучфърд и неговите "Кратки дневници".
След него и докрая, няколко пианисти с намаляваща перкусивна звучност на инструмента им, от Гонсало Рубалкаба ("Pedron Rubalcaba"), през Анат Форт ("The Berlin Sessions"), до Жан-Пиер Комо ("Com o Paradis"). Почти в Рая, нощта е млада, това е Джаз+!

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Концертна версия
водещ: Цвети Бахариева
Концертни изпълнения на Jazz at Lincoln Center Orchestra, събрани в албума "Музиката на Уейн Шортър".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционни, шлагерни и авторски песни от Хавайските острови и Таити.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Теодосий Спасов, Гергина Нейчева, Димитър Лавчев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Новата червена шапчица"

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Дъщерята на Слънцето и Луната", по мотиви от африканска народна приказка, от Яна Добрева

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Люба Константинова, Нина Цанева
• Епизоди от живота: Предизвикателствата на немотията, от справянето с които излизаме по-силни и по-мъдри: две лични истории, разказани от Бойко Даскалов, който описва себе си като "бедно момче от провинцията". Автор: Светла Тодорова.
• Темите на деня - на д-р Илия Вълев, гл. ас. в Етнографския музей при Института по етнология и фолклористика на БАН – в Международния ден на музеите - възможната биография на един музеен деец и всекидневните сблъсъци с реалността.
Гледната точка на хумористите на програма "Христо Ботев".
• Разговорът: с преводача и автор на подкаста "Бележка под линия" Стефан Русинов – един от "любимите бъбривци и остроумници" на живеещите на територията на културата.
• Времето на редактора: Психоанализа на носталгията по социализма: разговор с Валентин Йорданов, клиничен психолог и психоаналитик, автор на статии, изследващи връзката между индивидуалните психични процеси и социално-културните феномени.
• Денят делово
Какви са възможностите за засилване на търговско – икономическите връзки между България и Република Южна Африка – след проведения там бизнес-форум? – представител на БТПП и на Министерството на транспорта
Какъв е анализът на Българската агенция за инвестиции за реализираните политики за привличане на инвеститорски интерес към страната ни? – събеседник: представител на БАИ.
Какви са възможностите за взаимодействие между жените предприемачи от двете страни на българо-турската граница – дни преди началото на българо-турски бизнес форум с участието на жени предприемачи от България и Турция? Събеседник – представител на участниците във форума.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
водещ: Маргарита Заберска
Избрано от архива
Отличителни песни от репертоара на британския блус рок музикант Крис Риа.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Светлана Тарашоева
• Журналистката, сценаристка и режисьорка Антоанета Бачурова за премиерата на документалния филм " Отскубнати до корен" за съдбата на българския учен проф. Димитър Атанасов и поредното, разсипано от комунизма семейство
• Проф. Тодор Булев за 18-ото Архитектурно биенале във Венеция и завръщането на България след 15-годишно прекъсване на международния форум
• Представяне на книгата с авторски текстове "И един ден, когато стана писател" на актьора Филип Трифонов
• Професорът по история на изкуството в Париж Стоян Сгурев за дебютната си стихосбирка "Прорези"
• Писателката Диана Петрова за новата си книга "Жеко"
• "Духовно пространство" – изложба скулптура и живопис на художника Цвятко Сиромашки в галерия "Артистика" в Пловдив

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Мануела Манчева
Из творчеството на Джордж Гершуин.
Включените произведения са представени от Вернер Хаас (пиано), цигуларя Веско Ешкенази и пианиста Людмил Ангелов, клавирното дуо Аглика Генова - Любен Димитров, Гил Шахам (цигулка) и пианистите Ланг Ланг и Хърби Хенкок с Лондонския симфоничен оркестър под диригентството на Джон Акселрод.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Лабиринти на познанието
водещ: Василена Мирчева
• Подземните гъбени колонии се оказват от съществено значение за дългосрочното регулиране на климата на Земята. Нещо повече – на молекулярно ниво гъбите и хората се оказваме доста сходни – какво следва от това разказва Радина Калдамукова.
• Възможно ли е да ядем без да пълнеем? Отговор се опитва да даде книгата "Глюкозната революция" на Джеси Инчауспе, издадена преди година и половина и вече преведена на 30 езика. За книгата разказва Гергана Гълъбова.
• В анатомичния атлас по радиото – разговор с ортопеда Виктор Точков.
• Зелени минути: Ася Чанева се включва от Стокхолм, където участва в международния семинар за журналисти на тема: "Екологично възстановяване и справедлив преход"

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Даниела Найденова
Бароковото музикално изкуство: Италиански бароков стил

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Милена Лекова
• Реформата в културата – тема на новия брой на сп. Култура – разговор с Тони Николов.
• Водещи имена и тенденции в театъра по света ще представи платформата
• Световен театър в София. Как се прави селекцията – интервю с Илко Ганев.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
водещ: Лина Мачева
Представя творчеството на родопския певец Крум Янков.
За бележитите моменти в кариерата и живота му разказват Атанас Стоев, ръководител на оркестър "Канарите” и Петър Янков, музикант и син на родопския изпълнител.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
водещ: Валерия Христова
• Мария Вълчанова разговаря с участниците в концерта на радио симфониците, които този петък представят програма под диригентството на Андрей Херман.
• Марио Николов – тенор и водещ на предаването "Вечната музика" по БНТ отправя покана за концерт, с който отбелязва кръгла годишнина на музикалната сцена.
• Мила Павлова представя програмата и събитията на XXVII издание на Международния фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща".
• Атанас Кръстев, Виктория Василенко и Йоанна Каменарска с амбициозен съвместен концерт, в който звучат два тройни концерта. Диригент на събитието е Константин Илиевски.  
• Струнен квартет "Филхармоника" част от съставите към Софийската филхармония отправят покана за предстоящ концерт озаглавен "В царството на валдхорната". Специални гости на събитието Виктор Теодосиев и Юрий Ризов.
• Момчил Георгиев с акценти около програмата на 54-ото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици". Форум, който започва традиционно на 23 май.
• Васко Василев разказва за честта да бъде концертмайстор на специалния оркестър на коронацията на Чарлз III.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Милена Воденичарова
• Новият албум "Lost Behind the Mask" на музикалния проект, "Circus of Rock" излезе на 12 май тази година. Звездният състав на музикантите в проекта включва членове на Lordi, Pink Cream 69, Uriah Heep, Sons Of Apollo, Ring of Fire и вокалистката на българската група SEVI. За албума и подкрепящото го турне, което вече имаше своите първи концерти във Финландия разказва Светлана Близнакова – Севи.
• А сега внимавайте

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещи: Цвети Бахариева, Кристиян Бояджиев
Изпълнения на: Джон Хендрикс, Боби Макферин, Пат Койл, Ти Лавиц, Боби Дороу, формация "Степсахед", Лайл Мейс, Майлс Дейвис.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 3 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 23 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците в "Музиката, която обичам завършват епизодите", посветени на Кийт Джарет с..

публикувано на 02.10.24 в 08:15

Сряда, 2 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 22 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите в "Музиката, която обичам", са политематични. Началото е с предпоследната част от..

публикувано на 01.10.24 в 15:46

Вторник, 1 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 21 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците са както обикновено, посветени на нашите "кръстници" – в случая, майстора на..

публикувано на 30.09.24 в 08:20

Понеделник, 30 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 20 част от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека Водещ: Цветан Цветанов • Предпремиерно представяне на новия албум "Интуиция" на ембиънт-композитора Мирян Колев (Трявна), създаден заедно с деца от Дневния център за работа с деца от..

публикувано на 29.09.24 в 08:20

Неделя, 29 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Градът" от Ингмар Бергман от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 6.07 до 7.00 часа Изгрев Водещ: Зорница Гъркова..

публикувано на 28.09.24 в 08:15