Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Диктатори, трактори и други приключения" – журналистическите разкази на Димитър Кенаров излизат на български

Тази вечер, на 23 май, от 19 часа в културното пространство "The Steps" ще бъде представен сборникът с литературни репортажи на поета, преводач и журналист Димитър Кенаров "Диктатори, трактори и други приключения". Текстовете в книгата са писани на английски за чуждестранни издания и излизат у нас в превода на Ангел Игов. Водят ни близо и далеч – от Ирак до кв. "Надежда" в Сливен и от малките градове на Пенсилвания, засегнати от добива на шистов газ, до разкопаните върхове на Рошия Монтана.

През срещи, лични разговори, приключения и потапяне в средата литературните репортажи на Димитър Кенаров създават една субективна, но именно заради това далеч по-ясна картина на конфликтите в различните общества, на обществените и политически борби, на корупцията, компромисите и неочакваните връзки.

Заглавие на книгата дава донякъде злополучното приключение на Кенаров в Беларус, където интересът на журналиста към тракторната индустрия в страната бе изтълкуван погрешно от местните власти и доведе до задържането му. Подобни абсурдни случки дебнат и от другите текстове в "Диктатори, трактори и други приключения", сякаш за да потвърдят отново и отново, че животът е винаги по-странен от фикцията.


По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиера на стихове и фотографии на Малина Томова и Уша Цонкова

Книгата на Малина Томова "Слабите места на поезията"/ Уша Цонкова "Обратната страна на фотографията" беше представена на 50-ия Панаир на книгата с участието на Уша Цонкова, Мария Ландова и Едвин Сугарев. Този отдавна замислен проект със стихотворения и фотографии на двете авторки се осъществява много години по-късно благодарение на приятелска група...

публикувано на 08.12.23 в 13:15
Румен Гашаров

Румен Гашаров показва вълнуваща изложба с рисунки

Галерия "Стубел" представя изложба на художника Румен Гашаров, която носи краткото заглавие "Рисунки". И тук е голямата изненада – това са 56 произведения на именития ни художник, създадени през 60-те и 70-те години на ХХ в. с респектиращо разнообразие от изразни средства, сюжети, образи и живописни маниери. Това са рисунки, създадени като с един..

публикувано на 08.12.23 в 09:20

Касиел Ноа Ашер режисира "Сад. Игри по време на Апокалипсис"

Филм-спектакълът "Сад. Игри по време на Апокалипсис" с две премиерни прожекции на сцена "Дерида" – на 9 декември от 18 часа и 10 декември от 20 часа. Той е по мотиви от пиесата "Мадам дьо Сад" на Юкио Мишима, режисьор е Касиел Ноа Ашер. В един дъждовен ден група млади актьори Мартина Апостолова, Йоана Димитрова, Дарина Радева, Яра Ходкевич и..

публикувано на 08.12.23 в 08:50

Творчество и изкуствен интелект

Българският център за нестопанско право е инициатор на кампания, която цели да насочи обществения фокус към темата за изкуствения интелект и необходимостта от регулация на системите, които ползват тази технология. Във вихъра на технологичната еволюция все по-често се питаме: как изкуственият интелект (AI) влияе на творческите процеси –..

публикувано на 08.12.23 в 07:45
Невена Дишлиева-Кръстева и  Емил Янев

Книги за чувствителни

В епизод 520 "Трамвай по желание" среща своята публика с преводача и издател Невена Дишлиева-Кръстева. Сценичната пътека към издателство ICU тръгва от световноизвестния мим Герасим Дишлиев, брат на Невена. Връзката е неговият "Монолог с куфар", представящ със средствата на пантомимата неспирните митарства на Геро, който след обучение при легендарния..

публикувано на 07.12.23 в 17:45