Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Преоткриване на "Учителното евагелие" на Константин Преславски

Снимка: uchitelnoevangelie.eu

В София се проведе Международна научна конференция "Учителното евангелие на Константин Преславски и южнославянските преводи на хомилетични текстове (IX-XIII в.): филологически и интердисциплинарни ракурси".

Този, на пръв поглед строго научен, но всъщност много важен за  европейска културна среда, форум събра 35 изявени учени и изследователи от България, Австрия, Белгия, Германия, Италия, Словения, Хърватия и Чехия.


Във фокуса на конференцията беше Учителното евангелие – първият проповеднически сборник в средновековната българска литература. Тази най-ранна сбирка от поучителни слова в старата българска книжнина възниква през последното десетилетие на IX в. и е запазена в пълнота само в един руски и три сръбски преписа, датирани от XII до XIV в. Учителното евангелие  се състои от слова за неделните дни през годината от Великден до Цветница. Повечето от тях са преводни текстове от различни църковни отци, но техните встъпления и заключения, както 42 беседа и Прологът са оригинално дело на Константин Преславски.

Епископ Константин е един от най-талантливите и продуктивни средновековни автори, но едва сега словното богатство, което той ни е завещал, започва да се изследва в дълбочина. Чуйте разговора на Милена Лекова  с двама от участниците  в конференцията - гл. ас. д-р Екатерина Дикова от Института за балканистика с Център по тракология при БАН и проф. Алесандро Мария Бруни от университета "Ка Фоскари", Венеция.


По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кадър от филма „Васил“

Иван Бърнев: Трябва да се гласува кредит на доверие към българското кино

Иван Бърнев е от актьорите, на които няма как да не повярваш. Затова и когато той ни каже, че камъкът си тежи на мястото, ние му се доверяваме. А всъщност не са малко филмите, през които можем да проследим различния път на Иван Бърнев като емигрант. В тази роля той влиза и в двете филмови заглавия, които актьорът представи на 41-вия фестивал на..

публикувано на 22.09.23 в 16:09

"Златна роза" 2023 – филмовият фестивал, за който всички говорят за 41-ви път

За 41-ви път фестивалът на българския игрален филм "Златна роза" започна и темата на деня отново е кино. До 28 септември във Фестивалния и конгресен център във Варна ще бъдат прожектирани близо 60 филма. Най-новото от българската кинематография включва 53 игрални, 2 документални заглавия и 4 сериала. След като беше открит с червен килим и..

публикувано на 22.09.23 в 14:15
Фестивалът се открива с премиера на

Фестивалът "Пиеро 2023" посреща артисти от десет държави

От 23 до 29 септември Стара Загора е домакин на традиционния Международен кукленотеатрален фестивал за възрастни "Пиеро". "Нашият фестивал е този, който изследва, грижи се и го интересува как се развива кукленото изкуство за възрастни. И аз съм горд с това, че фестивалът ни е уникален не само за България – и в Европа има максимум един или два..

публикувано на 22.09.23 в 11:45
Силвия Станоева

Документален филм, посветен на актрисата Силвия Станоева

Повод за документалния филм "Силвия иска да играе", посветен на актрисата Силвия Станоева, става първият ѝ моноспектакъл "33", който вдъхновява режисьорката Ваня Бойчева да създаде лентата. Силвия е участвала в различни игрални продукции, но това е първият документален филм, посветен на нейния живот и любов към актьорската професия и новите..

публикувано на 22.09.23 в 09:05

Разпилени лица – новата изложба на Любен Генов

Галерия "Арте" представя новата самостоятелна изложба на художника Любен Генов – едно разпознаваемо име с характерен стил на нашата художествена сцена.  И тук идва изненадата – колекцията ни среща със съвсем нов подход, различна визия на изграждане на живописната материя, един различен нов Любен Генов.  Експозицията е озаглавена "Разпилени лица" и в..

публикувано на 21.09.23 в 16:39