Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 29 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Железният светилник" от Димитър Талев – 41 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Срещу понеделник
водещ: Ивана Мурджева

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Елинка Величкова

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Изборът е традиционно португалско фадо в мъжко изпълнение.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Георги Петров, Радостина Йовкова, Стоян Варналиев, Христина Ботева и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Маймунката Джако и плачинките", по английска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Младата присмехулница" от Николай Райнов (1994 г.)

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Люба Константинова, Мария Мира Христова  
• Епизоди от живота: В двора на основното училище "Св. св. Кирил и Методий" в мъглижкото село Дъбово е открит паметник на светите братя, а Росица Александрова ни среща с директора на учебното заведение Даниела Петрова-Динева.
• Темите на деня – на създателите на читателските клубове в Аксаково (Ирена Дикова), Пазарджик (Юрий Илков) и Стара Загора (Олга Клисурова) в деня на откриването на Пролетния панаир на книгата в столицата.
• Разговорът: за възможната защита на един активен гражданин – как се развива казусът на преподавателите Албена Макарова, Татяна Иванова и Мина Хубенова, подали сигнал за нередности в конкурси за доценти в УНСС.
• Подкаст "Евранет плюс": Климатичните последствия от отглеждането на домашни любимци.
• Terra Култура
- Акценти от изминалата седмица.
- Родова памет: За силата на древните шевици с Маргарита Георгиева от стар род с пето поколение везбарки – една среща на пазара.
- Културен код: Родопската теснолинейка като кауза, културно наследство и бъдеще – с координатора на доброволчески дейности Кристиян Ваклинов.
- На гости на Историческия музей в Ботевград и изложбата "Гласът на колелетата" с автобусите на града – с директорката Рени Петрова.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
Нови продукции:
• "Your Requests" на канадската пианистка, авторка и певица Лайла Биали.
• Нови записи на Гретчен Парлато, Ники Шрайър,  Кейти Джордж, Самара Джой и др.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Яна Пункина
• Десислава Алексиева, председател на управителния съвет на АБК и Искра Джанабетска-Кавалджиева, програмен директор на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, който започва паралелно с Пролетния панаир на книгата с покана за двете току що открити събития.
• Трио Владигерови за джаз концерта под надслов "Веселите Владигерови", част от фестивала "Софийски музикални седмици"
• Росена Иванова от Българския фонд за жените и кураторката Светлана Куюмджиева за Изложбата "Игли в купа сено", която представя резултатите от отворената покана на Фонда за артистични проекти на жени на БФЖ.
• Как българския павилион на Венецианското архитектурно биенале привлече погледите на чуждестранните архитекти и урбанисти – разказва арх. Борис Тикварски, един от авторите на инсталацията "Образованието е придвижването от тъмнина към светлина".
• Режисьорката Илина Перянова представя документалния си филм "Догументъри" часове преди премиерата.
• ХХХI Международен театрален фестивал "Варненско лято" - програмата представя театроведът доц. д-р Асен Терзиев, главен координатор на фестивала.
• В арт център "Илинденци" със сборна скулптурна изложба започва проектът "Арт център "Илинденци" – средище за изкуство и творчески обмен".

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Цветелина Начева
Изпълнения на кларинетистката Деница Лафчиева в партньорство с пианистите Мария Принц, Стен Ласман, Уин Хайланд. В програмата: камерни творби от Клод Дебюси, Франсис Пуленк, Роберт Шуман, Еужен Боца, Йоханес Брамс, Карл Мария фон Вебер.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
Най-хубавото се вижда само със сърцето
В предаването обявяваме резултатите от тазгодишния (14-и пореден) поетичен конкурс за хора с увредено зрение "Зрящи сърца". В ефир звучат наградените произведения, изпълнени от актьорите Симеон Викторов и Линда Русева. Гости в студиото са Бойко Ламбовски – председател на журито, Кристина Александрова – негов член и някои от поетите, чиито творби са наградени. По телефона разговаряме и с другия член на журито – варненската поетеса Веселина Стоилова, както и останалите автори на наградени творби.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ:Михайлина Павлова
Знамето-символът на непреходни ценности
5 тема: Развейте знамената да заплющят наново
Фикция или символ е знамето? Кои са националните цветове на българите? Най-достойният, най-мъжественият става знаменосец и посвещава живота си на знамето.
Сватбарското знаме – характеристика за нашите балкански традиции. Реставраторите работят с билката червен и с лепило, наречено клъстер. Днешната Райна Княгиня от село Шипка.
Гости: проф. Кирил Топалов, гл. асистент д-р Стоян Антонов, д-р Даниела Цанкова-Ганчева, реставраторът Гергина Петрова и Даниела Малешинова, производител на знамена.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Мариана Ганчева
• Приключи ли ерата на новаторство в киното и къде се позиционира кинокритиката днес – проф. Ингеборг Братоева-Даракчиева, носител на Наградата за оперативна критика за 2023 година на Съюза на филмовите дейци и на наградата "Златен век" за принос в българската култура.
• Моята история, моята тема: Какви са новите културни пространства в Европа – разговор с проф. Стоян Сгурев, доктор по социология от Станфордския университет, преподавател в ESSEC Business School – Париж.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
• Красимир Димитров разказва за IV Детско – юношески фолклорен танцов фестивал "С настроение под липите".
• Диригентът на Оркестъра за народна музика на БНР – Димитър Христов отправя покана за осмото издание на "Ритъмът на Балканите".
• Венцислав Александров дава подробности за XX Фолклорен фестивал "Шопска песен".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Даниела Найденова
Концерт на Филхармоничния оркестър на Radio France с диригент Мико Франк, състоял се на 7 октомври 2022 в парижката зала "Филхармония". В програмата: В.А. Моцарт – Клавирен концерт № 23, Оливие Месиен - Забравени приношения – симфонична медитация за оркестър (1930), Клод Дебюси – "Морето". Солист: Евгени Кисин, пиано.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Ивайло Стефанов
• Какво е развитието на протестите в защита на Кресненското дефиле и какви действия ще се предприемат оттук нататък срещу планираното изграждане на магистрала там – разговор в студиото с двама от организаторите на протестите, които се провеждат всеки четвъртък в София, а в сряда, 31 май, такъв е предвиден в самата Кресна.
• Очаквайте още материали от Цветан Цветанов от закриването на фестивала за съвременни визуални изкуства "Буна", който се проведе във Варна между 24 и 28 май.

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
водещ: Сибила Лилова
Джон Колтрейн – CD "Dear Old Stockholm" (Скъпи стар Стокхолм) и "Africa/Brass" (Африка и брас)
Джон Колтрейн успява да постигне мощен, необикновено плътен във всички регистри звук, превърнал се в образец за подражание на много саксофонисти от съвременния джаз. Албумите "Dear Old Stockholm" и "Africa/Brass" са част от богатата му импровизаторска дейност, доказваща че за иновации граници няма.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30

Сряда, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 13 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Средите (17, 24 и 31) са с трите предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран). След..

публикувано на 23.07.24 в 15:25