Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Кулата" – една модерна приказка за модерния объркан свят

6
Снимка: Театър 199

Една нова българска пиеса започва сценичния си живот в Театър 199 "Валентин Стойчев". Пиесата е на младия актьор Борис Кръстев, който спечели с нея конкурса за нова българска драматургия, организиран от Театър 199 на името на голямата актриса Славка Славова. Творбата му беше отличена в конкуренцията на още 45 текста, участващи в конкурса.


"Написах този текст през 2020 година и по това време нямах никакво намерение той да става публичен. Бях едва на 20. Сега, от позицията на моите 23 години, а скоро 24, това ми се струва много малко и далечно. Предполагам, с времето текстът узря в мен, без да мисля за него. Казвам узря, защото спрях да го приемам толкова лично, колкото по онова време (колко хубаво звучи…), а не защото съм започнал да го разбирам повече. Аз все още не го разбирам, но това спря да ме притеснява и реших на майтап да го пусна на конкурса. Макар да не изглежда така, наистина текстът ми е много личен. Все още е. Написах го на един дъх… отне около час. Изля ми се отнякъде и аз започнах, без да мисля какво искам да кажа и как искам да свърши… да пиша.

Искам да благодаря на Театър 199, на журито на конкурса и на целия прекрасен екип, който се захвана да разкаже моята "приказка". Те намериха ключа. Благодаря ви! Думите са малко! Благодаря!", споделя по повод премиерата Борис Кръстев.


Пиесата "Кулата" оживява на сцената в постановка на режисьора Съни Сънински.

"Да представим едно ново българско име в драматургията – това беше най-важното за мен. Но от друга страна, търсех и собствената си мотивация – ако текстът не беше ме докоснал, аз нямаше да мога да направя нищо. Текстът сам по себе си е интересен, игрови, модерен. Това е една модерна приказка, която ни напомня за съвремието – през цялото време ние виждаме този модерен, объркан свят, който търси себе си", казва режисьорът Съни Сънински.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.


В представлението участват актьорите Йоана Буковска-Давидова (в ролята на Принцесата), Свежен Младенов (Рицарят) и Йордан Ръсин (Принцът).

Сценографията е дело на Юлиян Табаков, автор на музиката – Емилиян Гацов-Елби, хореограф – Мила Искренова.

"Кулата" можете да гледате на 4 и 23 юни от 20 часа в Театър199.

Снимки: Театър 199 „Валентин Стойчев“
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Весела Ножарова: Българският артпазар все още не е регулиран

В сянката на пандемията един лозунг започна да се издига сред хората – "Купувайте изкуство от живи художници, на класиците пари не им трябват". Тази фраза, която бързо придоби популярност, отразява желанието на обществото да подкрепи съвременните творци, да им осигури възможност за развитие и признание. Но как да разпознаем съвременен талант, който..

обновено на 25.04.24 в 12:50

Резервно око: един различен поглед към реалността

Художникът Радослав Мъглов представя новите си творби в изложбата "Резервно око" в столичната галерия "Аросита". Кураторът Викенти Комитски споделя за експозицията: "В тази изложба на Радослав Мъглов, под формата на серия от непоказвани рисунки, се ангажира с една история за деконструкция на образа като такъв. Рисунките, с четка и..

публикувано на 25.04.24 в 07:53
Радостин Радев

Като на филм: пътят от България до Англия на актьора и продуцент Радостин Радев

Вместо да стане полицай, какъвто си е представял, че иска да бъде, той избира да е от хората, които могат да изиграят всеки, дори човекa на реда. От школата в Симеоново до самолета, който каца в Лондон, Радостин Радев извървява пътя на самоосъзнаването и вечното усъвършенстване в преследване на влечението – актьорското майсторство. Британската..

публикувано на 24.04.24 в 16:46
Кадър от снимачния процес

Музикален клип говори за любовта на човек към родината

Предстои премиерата на музикалния клип "Оставам" на певицата Вили Русева. Сюжетът на клипа представя една история за силната и непреходна любов между човек и родина. Идеята се ражда от режисьора Борислав Костов, който от години работи по сценарий за филм за българската история – "Коси в прахта".  Самият късометражен музикален филм е продуциран от..

публикувано на 24.04.24 в 16:04

Привидният парадокс на непреходната култура

От какво зависи непреходното в културата на прехода – обобщения на културолога и филолог проф. Александър Кьосев по повод заключителната му лекция в рамките на проекта "Култура на прехода", която ще се състои днес (24 април) от 18:30 ч. в Театралната зала на Софийския университет. Проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на..

публикувано на 24.04.24 в 11:36