Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Кулата" – една модерна приказка за модерния объркан свят

6
Снимка: Театър 199

Една нова българска пиеса започва сценичния си живот в Театър 199 "Валентин Стойчев". Пиесата е на младия актьор Борис Кръстев, който спечели с нея конкурса за нова българска драматургия, организиран от Театър 199 на името на голямата актриса Славка Славова. Творбата му беше отличена в конкуренцията на още 45 текста, участващи в конкурса.


"Написах този текст през 2020 година и по това време нямах никакво намерение той да става публичен. Бях едва на 20. Сега, от позицията на моите 23 години, а скоро 24, това ми се струва много малко и далечно. Предполагам, с времето текстът узря в мен, без да мисля за него. Казвам узря, защото спрях да го приемам толкова лично, колкото по онова време (колко хубаво звучи…), а не защото съм започнал да го разбирам повече. Аз все още не го разбирам, но това спря да ме притеснява и реших на майтап да го пусна на конкурса. Макар да не изглежда така, наистина текстът ми е много личен. Все още е. Написах го на един дъх… отне около час. Изля ми се отнякъде и аз започнах, без да мисля какво искам да кажа и как искам да свърши… да пиша.

Искам да благодаря на Театър 199, на журито на конкурса и на целия прекрасен екип, който се захвана да разкаже моята "приказка". Те намериха ключа. Благодаря ви! Думите са малко! Благодаря!", споделя по повод премиерата Борис Кръстев.


Пиесата "Кулата" оживява на сцената в постановка на режисьора Съни Сънински.

"Да представим едно ново българско име в драматургията – това беше най-важното за мен. Но от друга страна, търсех и собствената си мотивация – ако текстът не беше ме докоснал, аз нямаше да мога да направя нищо. Текстът сам по себе си е интересен, игрови, модерен. Това е една модерна приказка, която ни напомня за съвремието – през цялото време ние виждаме този модерен, объркан свят, който търси себе си", казва режисьорът Съни Сънински.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.


В представлението участват актьорите Йоана Буковска-Давидова (в ролята на Принцесата), Свежен Младенов (Рицарят) и Йордан Ръсин (Принцът).

Сценографията е дело на Юлиян Табаков, автор на музиката – Емилиян Гацов-Елби, хореограф – Мила Искренова.

"Кулата" можете да гледате на 4 и 23 юни от 20 часа в Театър199.

Снимки: Театър 199 „Валентин Стойчев“
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Италианският автор Франческо Фратини ни отвежда в "Атон" с криминална история

Криминалният роман "Атон" на италианския автор Франческо Фратини имаше своята премиера в София. Книгата е изпълнена с мистерия и напрегнато препускане по петите на смъртоносна заплаха за човечеството. Сюжетът въвежда в историята на младата Изабел, която се впуска в загадъчно изследване на Атон, без да подозира към каква опасност я води нейният..

публикувано на 23.09.23 в 16:35

Абсурдите и парадоксите уловени от художника Борис Колев

Галерия "Аросита" представя самостоятелна изложба на художника Борис Колев, един от знаковите автори в съвременното ни изкуство. Изложбата се нарича се нарича "Обратна реалност". В своето слово за изложбата проф. Чавдар Попов отбелязва: "Борис Колев предоставя на публиката възможни решения, валидни за неговия живописен темперамент, за пластическия..

публикувано на 23.09.23 в 09:10

Оперният интерпретатор Добрин Петков

Съботната оперна вечер (23 септември, от 20 часа) е посветена на 100-годишнината от рождението на диригента Добрин Петков. Споменът за негово интерпретационно майсторство възкресяваме чрез запазените във фонда на Националното радио записи на оперна и кантатно-ораториална музика. През сезон 1962-63 година, в който Добрин Петков е главен диригент на..

публикувано на 23.09.23 в 08:05
Кадър от филма „Васил“

Иван Бърнев: Трябва да се гласува кредит на доверие към българското кино

Иван Бърнев е от актьорите, на които няма как да не повярваш. Затова и когато той ни каже, че камъкът си тежи на мястото, ние му се доверяваме. А всъщност не са малко филмите, през които можем да проследим различния път на Иван Бърнев като емигрант. В тази роля той влиза и в двете филмови заглавия, които актьорът представи на 41-вия фестивал на..

публикувано на 22.09.23 в 16:09

"Златна роза" 2023 – филмовият фестивал, за който всички говорят за 41-ви път

За 41-ви път фестивалът на българския игрален филм "Златна роза" започна и темата на деня отново е кино. До 28 септември във Фестивалния и конгресен център във Варна ще бъдат прожектирани близо 60 филма. Най-новото от българската кинематография включва 53 игрални, 2 документални заглавия и 4 сериала. След като беше открит с червен килим и..

публикувано на 22.09.23 в 14:15