Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С името на Ботев

147 години от трагичната гибел на поета

Снимка: Ани Петрова

Всяко поколение има своя Ботев. Това е така, защото универсалните истини се четат различно от всяко поколение. 

Денят 2-ри юни се свързва с няколко точки върху картата на България, които непременно са важни за отбелязването на паметта на Ботев и падналите за свободата и независимостта на отечеството. Враца, Калофер, Ботевград.

Как възприемаме света на големите български национални герои? Иконизирането на поета Христо Ботев някак ни отдалечава от вероятността да повярваме, че и ние днес – такива, каквито сме – можем да се борим за своите права, за своята свобода – лична, гражданска, национална – и за своята независимост. Книжовно-документалното наследство на Христо Ботев е един начин да се покаже, че той е реална личност – българските герои са истински, а не само паметници в нашата памет.

Д-р Бояна Минчева от Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" разказва повече за изданието "Документи, извори, истини. Книжовно-документално наследство на Христо Ботев".

"Обикновено най-непознати са тези, които народът ни е превърнал в легенда. Повтаряме едни и същи истини, научни заключения, изследователски резултати. Но тези информации се нуждаят от преосмисляне, от друг начин на поднасяне, от нов поглед, ново съчетаване, ново осмисляне, достъпно до съвременния млад човек и неговото съзнание. Има и друго – когато се прави изложба, се обикновено подхожда класически. Елементът на предпоставеност, т.нар. "композиционен план" предполага предварително изграждане на разказ, който после ще бъде подкрепен от изворов материал и документи. В това нашата изложба е нова, защото тръгнахме в обратния ред. Заехме се с амбициозната задача да предложим иновативен модел за достъп до книжовно-документалното наследство, свързано с Христо Ботев във фондовете на Националната библиотека."

Чуйте подробности от звуковия файл.

В Калофер се отбелязва поклонението на поета и бореца за свобода Христо Ботев по повод неговата кончина, а също и приключва походът "Козлодуй – Околчица". Там се намира и най-високият връх на Стара планина – връх Ботев - 2376 м.
Директорът на програма "Христо Ботев" Кин Стоянов е в Калофер:

"Преди да бъде наречен Ботев, този връх се е казвал Юмрук чал (старото турско име). Аз пристигнах в Калофер и се връщам с една изключително интересна история за програма "Христо Ботев". При всичките тези тържества, официални гости, които са дежурно всяка година, на този ден пред мемориала, аз се запознах с един човек – офицера от резерва полк. Ненко Чернооков, който е бил ръководител на строителното отделение на трудови войски, построило мемориала през 1986 г. Скулптор на монумента е проф. Димитър Даскалов, чиито тленни останки са в края на мемориала."

Чуйте целия разговор от звуковия файл.

Паметникът на Ботев в Ботевград, излят от бронз през 1966 г., е мястото, където всяка година на 2 юни се поднасят венци от гражзаните – това е част от ДНК на родените в Ботевград. 

Боряна Нешкова – директор на читалище "Христо Ботев" в Ботевград, наследствен музикант и педагог, разказва повече в "Артефир":

"Празникът започна още от вчера, а днес сме в очакването на поставянето на последната точка в честванията на Ботев – отбелязването на трагичната дата 2 юни. А иначе вчера бяха поднесени цветя на паметника, ученици прочетоха стихове и участваха в инициативата с Общината – цикъл от събития, завършващи в днешния ден. 

Чуйте повече от звуковия файл.

Поетесата преводач и публицист Надя Попова, главен редактор на "Словото днес", разказва в "Артефир" за новия брой, посветен на Христо Ботев.

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимка – Ани Петрова, БНР, Национална библиотека, БГНЕС,  читалище "Христо Ботев" в Ботевград

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Марио Варгас Льоса и "Лудориите на лошото момиче” с ново издание

Излезе от печат един от шедьоврите на Нобеловия лауреат Марио Варгас Льоса. "Лудориите на лошото момиче " в превод на Катя Диманова вече е на книжния ни пазар. Това е любовен роман, съвършено нов за мен жанр. Във всички мои предишни книги има любовна интрига, но аз никога не съм я извеждал на преден план. Сега вече се чувствам достатъчно съзрял,..

публикувано на 28.07.24 в 10:25

Фестивалът "КиноГледка" с първо издание

На 2-ри и 3-ти август в лятното кино на с. Ново село, област Видин, ще се проведе първото издание на кинофестивала "КиноГледка". Двудневната му програма включва нови български филми. Вечерите са с вход свободен. "КиноГледка" е проект с три основни цели: Да запознае Новоселяни, приятели и гости с българското независимо кино и да възвърне..

публикувано на 28.07.24 в 09:05

Алтернативни летни олимпийски игри София 2024

В редакция "Хумор и сатира" смятаме, че мястото на олимпийските игри, особено летните, е в София и затова организирахме алтернативни. Освен информация за тях, тази неделя веднага след новините в 18 часа ще можете да чуете още: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Коста Цонев, Жоржета Чакърова,..

публикувано на 27.07.24 в 18:34

Екстракти от живота

"Не съм спирал да чета вече 42 години, пише Светлозар Желев на корицата на стихосбирката си "Екстракти", която излезе наскоро. Издателят му Георги Гаврилов пък твърди, че той е непознат като поет, "непознат и за себе си. Затова поезията му е изследване – и на себе си, и на онези краткотрайни моменти, в които клъстерите на поетичното гнездят". Обаче..

публикувано на 27.07.24 в 08:35

Млади автори представят свои фотокниги

Дамян Думанов и Боян Кривошиев са двама млади автори, които следват фотография във Виена и в София. Те представиха свои фотокниги в лимитиран тираж в галерия " Синтезис " . „За една година успоредно се разви нашия интерес към формата на фотокнигата – казва Дамян Думанов – това са нашите първи стъпки и опознаване на формата. Личният елемент..

публикувано на 26.07.24 в 19:10