Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 6 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Железният светилник" от Димитър Талев – 47 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ
водещ: Цветан Цветанов
"Избрано" от Вавилонската фонотека

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Джаз джем
водещ: Сибила Лилова
Концерт на София Рей (Sofia Rei) от джаз фестивал – април 2022 в Бремен, Германия. Еврорадио

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Качествен, колоритен уърлд от цяла Германия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика - концерт
Изпълнения на Тима Недялкова, Георги Петров, Пелагия Костова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Сапунените мехури" от Светослав Минков

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Ян Бибиян" от Елин Пелин – 2 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Нина Цанева, Божидар Александров
• Епизоди от живота: Какво означава "тестови полет" и има ли общо между него и взаимоотношенията между хората? Какви рискове поемаш, какво е усещането и това променя ли те, когато стъпиш отново на земята?
• Темата на деня: Бюджет и бюджетни ограничения в условията на политическа криза. След като Бюджетната комисия в парламента гласува на първо четене удължението на т.нар. "удължителен" закон за бюджета – нещо, което се случва за първи път в най-новата ни история – ще бъдат ли гарантирани основните плащания в държавата и нормалното и функциониране и как ще се отрази това на финансовата стабилност? Събеседници: Зорница Русинова – председател на Икономическия и социален съвет, Любомир Дацов – председател на Фискалния съвет и Цветан Цветков- бивш председател на Сметната палата.
• Разговорът: Христо Попов – лидер и мотиватор.
• Съвместна рубрика с Министерството на туризма
• Образованието влиза в час
"Студентите – богати или щастливи" или как бизнесът и студентите, обучаващи се в театрални и сценични изкуства, могат да са си бъдат взаимно полезни? Как изпитът за кандидатстване в НАТФИЗ се превърна в реалити шоу, част от дипломните работи на завършващите студенти?
Разговор с Полина Арнаудова - експерт Връзки с обществеността, и Йоанн Стоев - студент по дизайн, член на Студентския съвет на НАТФИЗ.
• Евранет

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
водещ: Диляна Трачева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Димитрина Кюркчиева
• Книгата  на Теодора Станкова "Във и след времето" – 52 разговора с български интелектуалци, с премиера в Унгарския културен институт.
• Домът на киното в столицата с ново ръководство – Цанко Василев, Ради Георгиев и Борислав Чучков. Разговор за усилията да се съхрани утвърденото културно средище след избора на нов УС на СБФД.
• Театроведът Богдана Костуркова за националния театрален фестивал на любителските театри в София, организиран от НЧ "Славянска беседа".
• Спектакълът "Страшни травми от детската площадка" – разговор с актрисата Мария Панайотова и режисьора Стефан Зарев.
• Литературен наблюдател: Гергана Рачева представя "Когато ги няма" – сборник разкази от Хана Стивънс.
• В СГХГ се откри изложбата "Анимализмът: Посоки и прояви в българското изкуство от ХIX до средата на XX век".
• Фонограф

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Аделина Александрова
Избрани страници от Виенската класика – творби от Йозеф Хайдн и Волфганг Амадеус Моцарт.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
водещ: Венета Гаврилова
• Кодификациите и прекодификациите на българския език или как около днешните ни държавни граници продължават да се създават нови "езици" – 1 част – исторически книжовни норми на българския език и днешните опити за обособяване на "торлашки език" - разговор с проф. Ана Кочева
• Езикови справки по радиото: "Петър Петров, наричан по-долу "ИщецА/ЪТ" – членува ли се или не според службата в изречението
• Игрословица: игра със слушателите
• Всичко за образованието: иновация с добавена стойност – опитът на едно врачанско основно училище

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Цвета Николова
Българският откривателски и изобретателски дух: Българските открития във физиката и астрономията
В днешното издание ще разкажем за световните постижения на българските физици и астрономи.
Участват проф. д-р  Иван Лалов, доц. д-р Валери Голев  и  доц. д-р Леандър Литов – от Физическия факултет на СУ "Св. Кл. Охридски."

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
Директно предаване от Варна
• Как се разказват историите на театъра от времето на комунизма - дискусия между изследователи на културните процеси и театрали от България и други страни от Източна Европа в рамките на "Варненско лято"
• Моята история, моята тема: Режисьорите Явор Гърдев и Стоян Радев Ге К. за миналото, настоящето и думите, които (не)казваме.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
водещ: Ивайло Маджаров
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио "Музика"
водещ: Мария Вълчанова
Среща с българския цигулар, педагог и диригент проф. Ангел Станков.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Анелия Димитрова
• Мигранти с таланти: среща с Магдалена Берначак, полякиня, учен и изследовател в областта на политическите науки. От вече 5 години, трайно, със своето семейството Магдалена живее в Благоевград, където е университетски преподавател по политическа икономика. Един разговор за живота в България, призванието на преподавател, днешните студенти и сложната политико-икономическа обстановка на фона на войната.
• Разговор със Светослав Танев, внук на писателя Светослав Минков по повод 100-годишнината на издателство "Аргус", основано от Светослав Минков и Владимир Полянов, което е първото у нас, специализирано в издаване на литература на ужаса и научнофантастична литература.
• Специалистът психолог Александрина Милчева, ще обясни накратко принципите на психодрама терапията, както и нейното онлайн приложение и представя иновациите в четвъртото издание на международната "Теле'Драма" - конференция, провеждана в столицата между 9 и 11 юни тази година.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика хисторика
водещ: Калина Томова
Представяне на музика от ръкописа "Хоровата тетрадка на Карвър", използван в шотландския двор в края на XV век по време на управлението на крал Джеймс IV. Изпълнява консорт "Беншоа" с ръководител Андрю Къркман.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 7 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Дзен под кедъра" от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 2.00 часа Концерт забавна музика водещ: Георги Величков от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Вторник е времето, посветено на артистите, първи повярвали в новото (април 1993) предаване на програма "Христо Ботев" –..

публикувано на 06.05.24 в 08:18

Понеделник, 6 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Стриптийз", "Давай, Лазаре" – разкази от Кръстьо Кръстев от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Пътешествията са в сърцевината на този Джаз+Дуенде. Продължаваме с втората част на диптиха на контрабасиста Рено Гарсия-Фонс "Кинематичен бас" – сега е ред на "В духа на..

публикувано на 05.05.24 в 07:46

Неделя, 5 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Албена" от Йордан Йовков от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Дамско парти" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска..

публикувано на 04.05.24 в 07:17

Събота, 4 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев Посрещаме Велика събота с рок операта "Jesus Christ the Exorcist" от 2019 г. на американския вокалист, кийбордист и китарист Нийл Морз. Сюжетът е базиран на Евангелията, като се фокусира върху важни моменти от живота на Иисус от..

публикувано на 03.05.24 в 08:22

Петък, 3 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Спомен", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Тодорова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 02.05.24 в 08:30