Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

5 юни: Световен ден на околната среда

Петко Ковачев: Без забрана на безразборната сеч засаждането на дръвчета е безполезно

| обновено на 05.06.23 в 10:36
Незаконна сеч
Снимка: БГНЕС

Световният ден на околната среда се отбелязва на 5 юни всяка година. Тази инициатива е координирана от Програмата на ООН за околната среда и се провежда ежегодно от 1974 година насам. С течение на времето, той се превърна в една от най-големите международни платформи, която обединява милиони хора от цял свят в защита на планетата.

Следващите 10 години ще имат решаващо значение за предотвратяване на катастрофалните промени. До 2030 година трябва да се намалят значително емисиите на парникови газове, да се предприемат решителни стъпки за премахване на бедността, борбата с болестите, опазването на биологичното разнообразие и връщането на деградиралите екосистеми към живот.

Един от водещите еколози в България, Петко Ковачев, изрази в ефира на “Нашият ден“ сложността на проблема за намирането на правилния подход към околната среда. Той подчерта, че освен личното участие, е от съществено значение и целенасоченото участие на големите играчи, които са отговорни за големите замърсявания и унищожавания на природата. Това включва големите индустриални корпорации и държавите. Екологът подчерта необходимостта от целенасочени действия спрямо тези, които най-много допринасят за проблемите с околната среда.

Той посочи, че дори, “ако всеки българин засади по 10 дръвчета през тази година, а срещу това бъде приет закон, който позволява безразборната сеч, е вероятно засаждането да няма ефект“. Екологът отправи призив към Българското народно събрание да внимава при приемането на законопроекти, тъй като има много възможности за подобрения в това отношение.

Докато коментира дейността на Министерството на околната среда и водите Ковачев изрази надежда, че новият министър, Юлиян Попов, ще постави две главни цели. Първо, той трябва да направи министерството водещо в сферата на климатичните политики и да осигури тяхното правилно изпълнение и провеждане. “Това е от изключителна важност, тъй като климатичната политика трябва да бъде осъществявана от това министерство, независимо от другите институции“, казва той. Втората цел според него е да се изготви списък с идеи, предложен от общностите за природозащита, и да се работи по тяхната реализация.

Изказванията на Петко Ковачев подчертават необходимостта от ефективни мерки и сътрудничество между различните сектори и институции за опазване на околната среда. 

Чуйте разговора в звуковия файл. 

Чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руската църква в София – къде е вярата?

През последната седмица се наслушахме на това как държавата гони православието, как чужди сили се опитват да унищожат Църквата, някои свещеници дори си позволиха да богохулстват като отричат божието всемогъщество, с твърдение, че не щеш ли изгонените заради шпионска дейност представители на руската църква са взели със себе си благодатта на мощите на..

публикувано на 01.10.23 в 09:15
Николета Даскалова

Николета Даскалова: По-важни от зададените въпроси са тези, които журналистът е спестил

Кои отношения между медии, журналисти и политици рушат доверието на гражданите и към едните, и към другите, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Николета Даскалова, медиен анализатор от фондация ”Медийна демокрация” Нестандартното решение на лидера на най-голямата политическа партия у нас с тази номинация за кмет направи..

публикувано на 30.09.23 в 09:10

Ще развие ли радомирското Старо село поклоннически туризъм

В страната ни има няколко села, носещи името Старо село. Радомирското Старо село се намира в полите на Верила планина и в подножието на връх Дебелец, на надморска височина от около 585 м. До селото преминава автомагистрала "Струма", която осъществява транспортната връзка с Гърция. Прекрасната природа, чистия въздух, язовирът и близостта до гр. София..

публикувано на 30.09.23 в 08:35
Невестино – освещаване на знамената

Септемврийска благодат по суша и вода

В поредното издание на "И рибар съм, и ловец съм" отбелязваме съвсем по ловджийски Независимостта на България и настъпването на астрономическата есен. Но поредните ни петъчни приключения, на които ви правим свидетели, се случиха диаметрално – от подножието на Осоговската планина до брега на Черно море! А наистина грандиозно честване на 130-ата си..

публикувано на 29.09.23 в 17:30
Руската църква

Казусът с Руската църква

Казусът около храма "Св. Николай Чудотворец", познат още като Руската църква, има два аспекта – правото на собственост, като понятие в гражданското право, другият е свързан с каноните на Църквата (каноническото право). Това казаха пред медии от Софийската градска прокуратура.  В Прокуратурата са постъпили два сигнала от Върховния касационен съд, подадени..

публикувано на 29.09.23 в 15:00