Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Иван Маджаров:

Новият рамков договор между БЛС и НЗОК ще промени философията на взаимоотношенията

Доболничната помощ да стане привлекателна и да е в интерес на пациентите

Д-р Иван Маджаров, председател на Български лекарски съюз
Снимка: Български лекарски съюз

Българският лекарски съюз ще предложи подписването на новия Рамков договор да се случи, след като бъде приет бюджетът на НЗОК

Това каза в интервю за БНР д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

Той допълва, че делегатите на 75-ия извънреден Събор на БЛС дадоха мандат на ръководството за подписване на НРД 2023-2025 при конкретно определени на Събора параметри.

От съсловната организация очакват да има корекции в бюджета на НЗОК, преди той да бъде окончателно приет от парламента. Това са средствата, с които да се осигурят безлимитни диспансерни и профилактични прегледи, както и да се осигурят повече изследвания в извънболничната помощ.   

"Надяваме се, да продължи политиката за продължаващо финансиране на дейностите в извънболничната помощ“, посочва д-р Иван Маджаров.

Сред новите моменти в текстовата част на проекта на НРД са средствата, с които да се осигурят безлимитни диспансерни и профилактични прегледи, както и да се осигурят повече изследвания в извънболничната помощ. В момента са заложени 18% увеличение.

Председателят на БЛК коментира, че трябва да се продължи стабилизиране на високотехнологичните дейности, комплексното лечение в болниците, както и осигуряването на необходимите средства там. Както и работата в доболничната помощ да стане привлекателна в интерес на пациентите. Не е необходимо да постъпват в болница, за да си правят елементарни консултации или изследвания.

Приемащ лекар в болница вече ще може да бъде и без специалност, а лекарите, които специализират, ще могат да извършват лечебни дейности като изпълнител под надзор на специалист.

"С този рамков договор, ако успеем да го подпишем след приемането на бюджета, се приемат доста нови неща, като философия на взаимоотношенията между БЛС и НЗОК“, пояснява д-р Маджаров.

Чуйте целия разговор в звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлияна Антонова-Мурата

Юлиана Антонова – Мурата представя "Хай, хай, Япония": Уроци за радостта в ежедневието

Юлиана Антонова – Мурата разказа с топлина и лични примери за своята втора родина – Япония, като сподели, че не е търсила сензации в историите си, нито е сравнявала Япония с България . Тя подчерта, че историите в книгата "Хай, хай, Япония" са простички и човешки, без да се стреми към сензационност или драматизъм. За нея е важно да предаде..

обновено на 01.10.24 в 11:18

Българският застрахователен пазар през 2024 година

Днес се връчват наградите "Застраховател на годината" – празник за всички служители в застрахователния сектор. Гост в "Нашият ден" е Мария Велева , изпълнителен директор на дружеството, което миналата година получи награда за цялостен принос в застрахователното посредничество. Велева запознава слушателите със състоянието на..

публикувано на 01.10.24 в 10:11

Днес се връчват наградите "Застраховател на годината"

Днес  за 16-та поредна година се връчват наградите "Застраховател на годината" . Награда ще бъде присъдена за пенсионноосигурително дружество на годината и за застрахователен брокер на годината, като отличени ще бъдат най-добрите компании в сектора. Организатори на събитието са Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Асоциацията на..

публикувано на 01.10.24 в 09:16

Образование и архитектура

Какво е бъдещето на архитектурата? Изчезва ли архитектурата на миналото и как мислим за нея днес? Проблемите на материалната среда около нас са и проблеми на образованието на архитекта, казват нашите събеседници: арх. Виктор Дамов, арх. Теодор Узунов, арх. Диана Манолова и арх. Дана Пейчинова от Фондация Underschool_. Те споделят: "През..

публикувано на 30.09.24 в 16:23

Кои са регистрираните религиозни общности в България?

Човекът като Божие творение е уникален, но едва ли би могъл да се възползва от този дар, ако не се познава. Човешкият живот би бил ужасен ад, ако той премине в разпра, както със себе си, така и със себеподобните си – различни, но само по вяра, раса, пол и език. Ето защо ние ще се стремим да приобщаваме другостите, за да бъдем заедно, така..

публикувано на 30.09.24 в 15:10