Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Какво представлява дактилоскопската експертиза?

Тодор Тодоров и Анелия Торошанова
Снимка: БНР

Какво представлява дактилоскопската експертиза, респективно дактилоскопията? Как се намират следи и как се съхраняват? Какво доказва дактилоскопската експертиза? Дактилоскопия е метод за идентификация на човека само по отпечатъците от пръстите, основан на уникалната рисунка на човешката кожа. Методът е използван за първи път от британеца сър Уилям Джеймс Хершел, който в средата на XIX век е полицейски служител в Британска Индия.

Тодор Тодоров – графолог, експерт дактилоскоп и криминалист, консултант на предаването, разказва повече в "Законът и Темида":

"Дактилоскопията е по-древна и от графологията. Думата е съвкупност от термините от гръцки – "дактилос" – пръст, и "скопео" – гледам. Тя е метод за идентификация и опознаване на човека само по отпечатъците от пръсти, стъпала и длани. За първи път се използва от Уилям Джеймс Хершел през 1833 г. Като полицейски служител в Британска Индия, сблъсквайки се с множество престъпления, прави една своя картотека на дактилоскопни следи, които в последствие сравнява с намерени следи от местопрестъплението. 

Дактолоскопната експертиза се разделя на две части – първата част е дактилоскопна справка, обикновено се прави още на местопрестъплението, за да се установи има ли съпричастност в намерените следи с някое лице, което вече е в кръга на заподозрените. След това се пристъпва към дактилоскопната експертиза, която се прави писмено, извежда се и се внася по делата на досъдебното производство, по следствието и в съдебното производство.

Задачата на експерт дактилоскопа е да отиде в съда при призоваване от съдията и да защити своята експертиза, както и да отговори на всички други въпроси на защитата и обвинението.

След като се получи съобщение за местопроизшествие оперативна група – оперативен работник, следовател и експерт криминалист – посещава местопрестъплението и започва търсенето на всякакви следи. Едни от следите – това са пръстовите. Те са невидими, но със специален дактилоскопен прах се нанасят предполагаемите повърхности. Прахът полепва по следата и по този начин папиларните линии (този рисунък върху пръста) става видимо и годно за доказателство.

Дактилоскопната експертиза, за разлика от графологията, може да докаже действително не само да идентифицираме човека, вкл. и неговия пол. Само че изследванията около определянето на пола на извършителя е по-сложна задача и навлиза в сферата на изкуството.

Чуйте повече подробности в звуковия файл.

Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Невестино – освещаване на знамената

Септемврийска благодат по суша и вода

В поредното издание на "И рибар съм, и ловец съм" отбелязваме съвсем по ловджийски Независимостта на България и настъпването на астрономическата есен. Но поредните ни петъчни приключения, на които ви правим свидетели, се случиха диаметрално – от подножието на Осоговската планина до брега на Черно море! А наистина грандиозно честване на 130-ата си..

публикувано на 29.09.23 в 17:30
Руската църква

Казусът с Руската църква

Казусът около храма "Св. Николай Чудотворец", познат още като Руската църква, има два аспекта – правото на собственост, като понятие в гражданското право, другият е свързан с каноните на Църквата (каноническото право). Това казаха пред медии от Софийската градска прокуратура.  В Прокуратурата са постъпили два сигнала от Върховния касационен съд, подадени..

публикувано на 29.09.23 в 15:00
Лагерът

Холограмни разговори с шестима лагеристи от Белене представят днес

Над 15 000 души да преминали през комунистическия лагер "Белене“. Паметта за миналото трябва да бъде детайлно съхранена, за да служи на бъдещето. Има написани и издадени много книги, които разказват за концлагера, известен под името “Втори обект”. Това е най-големият лагер за политически неудобни лица за Комунистическата партия. Там са заточвани..

публикувано на 29.09.23 в 14:25
Площад

Николета Атанасова: Не видях разруха. Животът в градовете на Украйна продължава

Войната, която в момента разкъсва сърцата и душите на хората в Украйна, е тежка и жестока. Но в сянката на конфликта, който често асоциираме с разруха и страх, има истории за надежда и солидарност. Журналистът от БНР, Николета Атанасова, разказва за своето посещение в Украйна в предаването "Нашият ден" и споделя впечатленията си от страната и..

обновено на 29.09.23 в 14:11
Д-р Весела Томова, завеждащ Отделение

Кардиологът с поетично сърце

На 29 септември 2023 г. отбелязваме Световния ден на сърцето. Сърдечно-съдовите заболявания са една от най-сериозните и предотвратими причини за заболеваемост и смъртност в световен мащаб. Всяка година те  отнемат живота на над 18 млн. души по целия свят. Често сърцето се разболява от токсични метаболитни, екзогенни токсични вещества, но и токсични..

публикувано на 29.09.23 в 13:15