Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 15 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Железният светилник" от Димитър Талев – 54 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Джаз+
водещ: Людмил Фотев
Слушаме продукция от майстори на флейтата от Сирия и на кората от Мали. И Найсам Джелал, и Балаке Сисоко са заобиколени от френски артисти в последните си албуми, "Healing Rituels" и "Les égarés". Слушали сме през годините дуетите на Балаке Сисоко с челото на Венсан Сегал и саксофонистът Емил Паризиен в дуо с акордеониста Венсан Пейрани. Сега двата дуета са събрани заедно като квартет, с който слушаме авторска музика на всеки от членовете му. Още един акордеонист, Данеле ди Бонавентура, заедно с пианиста Емануеле Сарторис ни прави причастни към ноктюрните – и негови, и на Шопен.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Концертна версия
водещ: Цвети Бахариева
Втора част на албума "Dreams and Daggers”  на Сесил Маклорин Салвант. Продукцията донесе на вокалистката и авторка наградата "Грами" през 2018г.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклорна и традиционна музика от Португалия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Марио Иванов, Невена Джахова, Петя Панева и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Слон без приказка", детско творчество

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Ваканцията на Съни" от Франсеп

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Люба Константинова, Нина Цанева
• Епизоди от живота: Истории с продължение – Българката Красимира Димова, която от 30 години живее в Австрия, разказва истории на добросъседство, задружност и съпричастност от миналото и настоящето на родния си град Априлци.
• Темите на деня: Боримир Тотев, директор развитие и комуникации в организация "Действие", културолога доц. Валентина Георгиева и юриста и антрополог Владислав Петков два дни преди София Прайд 2023.
• Темата на деня: Систематичното и целенасочено гражданско образование като спасение за една държава, в която уязвимите групи са все по-уязвими – Боримир Тотев, Валентина Георгиева и Владислав Петков.
Гледната точка на хумористите на програма "Христо Ботев".
• Разговорът: за живота на порастващите деца и за това възможна ли е лятната свобода – с четвъртокласници от столичното 7 СУ "Св. Седмочисленици", които ще получат дипломите си на територията на програма "Христо Ботев".
• Времето на редактора: Как работят българските училища в Запорожка област в Украйна по време на война: разказва Иван Ангелов, председател на Запорожко българско дружество "Възраждане" и на учебно-културен център "Български училища в Запорожка област".
• В Световния ден на вятърната енергия – къде е България спрямо другите европейски страни в използването и като възобновяем енергиен източник и кои са най-непосредствените задачи за решаване в областта на енергетиката?
• По повод тазгодишното издание на Digital4Sofia 2023 – в третото годишно издание на събитието водещи експерти и предприемачи в сферата на финтех и екомерс ще представят иновациите в онлайн разплащанията и ще научим повече за това как да продаваме повече чрез нови канали.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
водещ: Маргарита Заберска
В памет на Тина Търнър (26 ноември 1939 г. - 24 май 2023 г.),
ще звучат отличителни песни от репертоара й.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Светлана Тарашоева
• Оперната певица Ина Кънчева, създател на фондация "Културни перспективи" за 5-ото издание на фестивала CULTURAMA в София и Пловдив, посветено на темата за птиците
• Преводачката Анета Данчева Манолова за романа на нидерландския писател Артюр Жапен "Коля", посветен на загадъчната смърт на Пьотър Чайковски
• Съвместна изложба на живописеца Валентин Топалов и скулптора Илия Иванов в галерия "88 Камен Попов"
• Ангелина Осенска за фестивала за култура и изкуство "Софест"
• Изложба във Военната академия, посветена на Балканските войни "Велики дни, сломени дни. Балканските войни 1912-1913 г." по повод Националната научна конференция за Балканските войни – разговор с Михаил Груев, директор на Държавна агенция "Архиви".
• Кремена Николова за лятната програма на Софийската филхармония
• Актьорът Стоян Радев, режисьор на постановката по текстове на Лило Петров "Ботушът"

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Мануела Манчева
Един час с изкуството на големия майстор на класическата китара на XX век – Александър Лагойа

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Лабиринти на познанието
водещ: Василена Мирчева
• Повод за разговор с проф. Павел Стоев от Националния природонаучен музей при БАН е декларацията на Консорциума на европейските таксономични структури (CETAF) за устойчивост на таксономичните знания и опит. Музеят е единствената национална институция, пряко ангажирана със съхраняването на научни колекции от живата и нежива природа, което е невъзможно без учени с добра таксономична подготовка.
• Създателките на ЕcoHunt спечелиха тазгодишното издание на Академия за иновации. Те представят проекта си – мобилно приложение за почистване на околната среда под формата на игра.
• Зелени минути: Иван Христов от WWF България за значението на Драгоманското блато.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Даниела Найденова
Поредица "Музика за деца": "Детски ъгъл" на Клод Дебюси

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водеща: Мариана Ганчева
• Как и защо филмите от фестивала на София прайд се превърнаха в предмет на политическа и популистка битка и какво общо има това с киното?
Коментар на кинокритиците Деян Статулов и Владо Трифонов.
• Моята история, моята тема: "Туве Янсон– живот и творчество" – биографична изложба в рамките на "Пловдив чете".

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
водещ: Лина Мачева
Представя творческия път на кавалджията Кръстьо Димов, солист-инструменталист в ОНМ на БНР, създател на известното трио "Траки" и майстор на кавали.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
водещ: Валерия Христова
• Проф. д-р Марио Хосен – артистичен директор на Международния музикален фестивал "Варненско лято" с подробности около дълго чаканото издание на форума, който започва на 24 юни.
• Ина Кънчева споделя какво да очакваме от фестивал CULTURAMA, които тази година има събития в София и Пловдив.
• В рамките на фестивала "Софийски музикални седмици" Дуо "Колаж" в състав Нона Кръстникова и Мария Русева представят детска музикална книга "На крилете на песента".
• Русенската филхармония под диригентството на Димитър Косев отново гостуват на фестивала "Софийски музикални седмици" с концерт озаглавен "Ново поколение II ". В програмата звучат творби от съвременни български композитори.
• Петя Габрова ни среща с младата диригентка Светлана Галианова, която подготвя концерт в град Добрич.
• Възможности: Алисия Томова разговаря с мецосопраното Мариана Пенчева, преподавател по класическо пеене в НМА "проф. Панчо Владигеров" в София и Йордан Петев контратенор.
• Нови записи на съвременни изпълнители: представяне на диск на Матиас Гьорне за звукозаписната компания Deutsche Grammophon.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
Наш гост ще е поета Георги Гаврилов. С него ще разговаряме за това как, благодарение на поезията, можем да осмисляме и преживяваме действителността по пълноценно.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещи: Цвети Бахариева, Кристиян Бояджиев
Изпълнения на Кийт Джарет, Гергьо Борлай, Майк Готард, Гари Новак, Джими Хаслип, Скот Кинси, Стийв Тавалионе.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30

Сряда, 24 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 13 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Средите (17, 24 и 31) са с трите предавания, условно наречени "Плейлистът", донесъл слава на Мишел Льогран). След..

публикувано на 23.07.24 в 15:25