Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

От 19 юни в "Класично и романтично" ви предлагаме разнообразие

Снимка: pixabay

От 19 юни екип "Класика" на програма "Христо Ботев" ви предлага разнообразие с нова аранжировка на предавания, някои от които с дългогодишна радиоистория, а други с по-малък опит в радиоефира. В следобедната линия "Класично и романтично" във времевия отрязък 14.00 – 15.00 ще звучат отделни стилизирани авторски предавания.

Понеделник – "Български изпълнители"
Записи от фонда на БНР, както и интервюта с наши класически музиканти.

Вторник – "Музика хисторика" с водеща Калина Томова
Единственото предаване в българския ефир, посветено изцяло на ранната музика. Представят се композитори, изпълнители и проблеми на музиката от Средновековието, Ренесанса и Барока, както и анализи на жанрове, техники и инструменти от тези векове. В рамките на предаването ви запознаваме и с актуалните събития и фестивали, както и с най-новите компактдискове с ранна музика. Освен записи можете да чуете и интервюта с наши и чужди музиканти и музиколози, занимаващи се с музиката на Средновековието, Ренесанса и Барока.

Сряда – "Музикални легенди"
В предаването ви срещаме с утвърденото и легендарното в световната музикална съкровищница. Музикална легенда може да бъде изпълнител, диригент, оркестър, творба или нещо свързано с музиката и обичано от публиката.

Четвъртък – "Кантате, юбилате" с водеща Мануела Манчева
Седмично специализирано предаване за хорово изкуство, единствено в националния ефир. Чрез събеседници в студиото, интервюта и репортажи то се стреми да обхване в максимална степен хоровите събития в страната и извън нея. Освен информация за концерти, фестивали, нови компактдискове, конкурси и майсторски класове по дирижиране, предаването отразява годишнини на състави, диригенти и композитори, в чието творчество хоровото изкуство заема голям дял. Интересни са съпоставките на днешния изпълнителски маниер с различни интерпретации от миналото чрез записи, съхранени в Златния фонд на БНР. Предаването има амбицията да покаже всички стилове в хоровото пеене и често с документален звук отразява престижни международни събития, винаги придружени с коментар на водещия.
В 28-годишната история на "Cantate, Jubilate" са канени различни автори, които със своя индивидуален почерк внасят свежест във формата и съдържанието на предаването.

Петък – "Звезден експрес" с водеща Даниела Найденова
Предаването е посветено на жанровете, предназначени най-вече за удоволствие на очите (оперета, мюзикъл, танцова, театрална или филмова музика), но представени и интерпретирани като удоволствие за ушите и въображението. В този ден и час имате възможност да се запознаете както с портрети на големи творчески личности (композитори, режисьори, хореографи, актьори, продуценти ...), така и с различни жанрови интерпретации, съвсем нови записи на премиерни творби и ... любимите ни тематични колажи. Въпреки че от самото си създаване е форматирано като предаване от образователен тип, "Звезден експрес" удовлетворява претенцията за атрактивност в класическите музикални линии. Безспорното му предимство е, че самата специфика на музикалния материал предполага творческо въображение за моделиране на звукозаписния фонд – регистрации на популярни или нови жанрови заглавия.
Бъдете с нас!

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Роберто Фонсека

Макондо от Бразилия до Швеция

"Джаз+Дуенде" на  27 ноември  започва с един от кубинските ни "кръстници", Роберто Фонсека и поредния му албум – "Голямото забавление". За да е още по-голямо, редуваме студийни записи с представянето му на живо в поредицата на АРТЕ "Летящите концерти".  Живеещата между Франция и Испания кубинска челистка и вокалистка Ана-Карла Маса отново ни кани на..

публикувано на 26.11.23 в 12:00
EYOT @ Wrong Fest 2019 (Панчево)

Ню джаз квартетът EYOT чества 15 години с концерт в София

Ето, че неусетно изминаха 5 години от последното гостуване на EYOT в България (това беше на общия 10-и рожден ден на групата и на "Аларма Пънк Джаз" през ноември 2018г.)… Междувременно през лятото на 2019г. квартетът изнесе и един по-специален концерт за нашенска публика в двора на Народния музей в Панчево (Сърбия, Войводина) в рамките на..

публикувано на 23.11.23 в 17:05
Стейси Кент

Easy Leaving

"Джаз+" на 2 2 ноември  продължава да ви запознава с португалския фадо-джаз композитор и китарист Жулио Ресенде, вече след излизането на албума му за независимото немско издателство АСТ, от който слушаме 4 авторски композиции, свързани с африканските му предци. Премиерно звучи и пилотният сингъл "Под небето на Париж" на излезлия преди десет дни..

публикувано на 22.11.23 в 10:50

Емилия Барановска и многозвучният глас на виолончелото

Тя отдава всичките си творчески сили на своя любим инструмент виолончелото. Повече от половин столетие живее и работи в Париж, но с активната си артистична натура и концертна дейност на най-престижните сцени тя смело може да се нарече "Гражданин на света" Нейното име е Емилия Барановска. Започнала заниманията си по музика с пиано на 4-годишна..

публикувано на 20.11.23 в 08:37
Юджа Уанг и Тармо Пелтокоски

Бляскава солистка и впечатляващ млад диригент в изява на Ротердамската филхармония в Белгия

На 2 ноември в Двореца на изящните изкуства Bozar в Брюксел гостува реномираната Ротердамска филхармония, която под палката на младия финландец Тармо Пелтокоски изпълни творби на Бела Барток и Рихард Щраус. В същия ден Белгия бе връхлетяна от ураганната буря Киърън с множество проблеми в обществения транспорт. Въпреки лошото време, за моя голяма..

публикувано на 19.11.23 в 11:55