Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 24 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Гости: група "Savage Ravaged". Ден, след промо концерта – представяне на едноименния им дебютен албум, разговаряме с тях както за  него, така и за всичко, което им предстои до края на годината.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Албена Велева
Концерт на "Hundreds & Berlin Strings", състоял се на 22 септември 2022 г. в рамките на "Рипърбан фестивал" – Хамбург, предоставен ни от музикалния обмен на Еврорадио.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
Гостуваме в едно от развиващите се села в страната - Ягода, община Мъглиж. Кметът на селото, секретаря на читалището и членове на пенсионерския клуб разказват за историята и настоящето на населеното място, за читалището, клуба на пенсионера, за поминъка, младите хора, делниците и празниците.  

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Виолета Димитрова
• Домашен любимец: как да се погрижим за финките вкъщи;
• Непознатите думи: какво означава "Бундеслига";
• История на изкуството за деца: разходка до Португалия и прекрасния дворец Ажуда.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето – Избрано
водещ: Стойчо Стоев
"Поколения..." – за младите в медицината ще говорим заедно с д-р Димитър Черкезов. Акценти: правото на избор, специализацията, уроците на опитните лекари, на преподавателите и семейството, дерматологията като професионална съдба. И още: постковидни проблеми на кожата: косопад, петна , бенки, псориазис. И с участието на професор Николай Цанков и проф. Тодор Черкезов.

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещи: Милена Воденичарова, Милена Лекова
Предаването се излъчва директно от град Кюстендил.
• Разговор с кмета на град Кюстендил Петър Паунов за живота града
• Празник на черешата в град Кюстендил – разговор с председателя на читалище "Братство" и председател на Общинския съвет-Кюстендил Иван Андонов
• Семейна рецепта: кулинарната надпревара "Череши в кухнята"
• Моето семейство: артсемейството на учителя Евгени Серафимов
• Разговор с членовете на певческата група към читалище " Съгласие" в с. Жабокрът - участници в празника на черешата, които ще поздравят слушателите на предаването със свое изпълнение.
• Еньовден в Осоговската планина – разговор с Виолета Атанасова, председател на читалище "Асклепион" и организатор на ритуалното бране на билки директно от планината.
• Семейни маршрути: пренасяме ви в пространството на художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора" в гр. Кюстендил

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Ще научите три интересни "малки истории" за три световноизвестни музикални творби: "Аве Мария" на Бах-Гуно, "Пъстървата" на Франц Шуберт и "Ла Палома" на Себастиан Ирадиер.

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Зорница Гъркова
Фантастиката - разширяване на човешкото
Как фантастичната литература отразява днес технологичния напредък на човешката цивилизация и къде всъщност е ситуиран човекът в тези процеси? Как се разширява все по-свиващата се територия на чисто човешкото през призмата на фантастичната литература? Повод за разговора - антологията Въздушните хора с отличените разкази от XI издание на конкурса за фантастичен разказ на името на Агоп Мелконян. С участието на: Петър Тушков, Велко Милоев и Кирил Иванов

от 13.00 до 14.00 часа
Кабаре "Фата Моргана"

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Представяне на стила "кънтри-фолк", който се заражда през 70-те години на миналия век. Идва от движението "фолк-рок", станало популярно през 60-те години с водещи имена като Боб Дилън, Джоан Бейз, Саймън и Гарфънкъл.
"Кънтри-фолк" изпълнения от албумите на Лин Майлс "Slightly haunted", Дар Уилиамс, Луси Каплански и Ричард Шиндел "Cry, cry cry" и Гордън Лайтфут "Gord’s gold".

от 15.00 до 16.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
водещ: Божидар Любенов
120 години музейно дело в град Плевен – разговор с д-р Володя Попов, директор на Регионалния исторически музей в град Плевен.
За историята на музея и музейното дело в Плевен, за символите на героизма и силата на историческата ни памет.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• И пак за дойч-рока. Поводът е двойна  антология, съдържаща най-доброто на вокално-инструменталната формация "Идеал". Изданието ознаменува 40-годишнината от сценичния  дебют на квартета. Идеал (Петров, но и брат му Кофти). Спомен за покойните членове на групата Франк Юрген "Еф Йот" Кругер (китара) и вихрения дръмър Ханс Йоаким "Ханзи" Беренди, обявяван за най-добрия барабанист в ГДР в три поредни години.
• Честит рожден ден на Тарас Чубай, украински музикант, поет, певец и композитор, лидер на харизматичната рок група "Плач Еремиев", създател на поезо-операта "Крайслер-Империал" за симфоничен оркестър.
- Тарас Чубай - идеен войн на УПА, Украинската въстаническа армия, мащабна военна сила на Организацията на украинските националисти.
- Фронтменът на "Плач Еремиев" - син на митичния поет, писател, художник и изкуствовед Григорий Чубай. Тарас Чубай между "Плач Еремиев" и "Плач Иеремиев", книгата от Стария завет на Библията, включваща  поетични оплаквания на унищението на Йерусалим през 586 г. пр.н.е.
- "За всичко, което е свято", новата песен на модерния бард, която излезе след 11 години творческа пауза с анонс към следващ албум на състава. Къде беше заварен Тарас от руските бомби, как се спаси със семейството си и как продължава изречението: "Русия рано или късно..."?
• В нощите на скъпите покойници с Виктор Цой, астрален близнак на Чубай. Памет за митичния певец, композитор и артист, фронтмен на група "Кино", едни от пионерите на пънка и ню уейва в Съюза.
- Зигзаобразният път на бъдещия гений от неговото семейство - до бандите "Палата №6", "Гарин и гиперболоиды", "Кино". "Черният албум" на "Кино" от 1991 година изпревари с няколко месеца звездния албум със същото име на "Металика". Гневният квартет свири "Группа крови" в Москва.  
- Цой беше нареден от музикалната библия "Ролинг Стоун" в Топ 20 на класацията "Най-добрите музиканти в голямото кино". Защо? И заради кои роли? Първата част от трилогията на криминалето "Асса", режисирано  Сергей Соловьов по сценарий, написан от него в съавторство със Сергей Ливнев, детонира Стената, преди тя да рухне.
- По улица "Арбат" към стената в памет на Витя Робертович. Фронтменът на руския и съветския авангард според своя откривател Артемий Троицки - интелектуалец, журналист, промоутър, културолог, режисьор, радио-и телевизионен водещ. Точно 37 години след премиерата на песента на "Кино" "Хотим перемен" в афиша на IV-ия фестивал в Ленинградския рок клуб, химнът на бунтовната младеж на бившия СССР, както в Русия, така и  в Украйна, е отново повече от актуален, особено в Беларус.
• По домашни чехли в региона, на гости у Горан Брегович, ненадминат в представянето на нашия мил абсурден балкански гьол такъв, какъвто е – с цялата му скръб, страст, своенравност и мнoгoликост в сблъсъка от религии, култури и етноси.  

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
Епизод 498: гост – младата звезда от "Гласът на България" Йоана Сашова.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Щастие в контейнера" от Пламен Коцев

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Маршрути: За Фарьорските острови, група автономни острови, разположени между Исландия и Норвегия - за извънземните пейзажи там, населени с малко хора и много истории.
• Пътуване с деца:
Село Дорково в Родопите, музея "Плиоценски парк" и най-голямото палеонтологично находище на Балканите.

от 20.00 до 22.00 часа
Музикалните вечери
водещ: Валерия Христова
Директно предаване от Варна, зала 1 на Фестивалния и конгресен център.
Официално откриване на ММФ "Варненско лято”. Свири Симфоничния оркестър на Държавна опера – Варна, диригент Иван Кожухаров, солист Ромен Лельо (тромпет).
В програмата: Панчо Владигеров – Рапсодия "Вардар", Александър Арутюнян – Концерт за тромпет и оркестър; Пьотр Илич Чайковски – Симфония №4

от 22.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Ивета Грънчарова
60 години от рождението на тенора Роберто Аланя

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 27 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 19 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Радослав Чичев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Редактор: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.09.24 в 08:45

Четвъртък, 26 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 18 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Ян Гарбарек и Джак ДеДжонет - първо, в албума Places, после - като част от голямата..

публикувано на 25.09.24 в 08:25

Сряда, 25 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 17 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите продължават поредицата от предния месец, посветена на филмовия джаз. От хармониката на..

публикувано на 24.09.24 в 14:35

Вторник, 24 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 16 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците са посветени на още един концерт на една от "кръстниците" ни – Шърли Хорн: от..

публикувано на 23.09.24 в 08:35

Понеделник, 23 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 15 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде Водещ: Людмил Фотев 23 септември ни връща към началото на годината, когато предаването отдели доста време на т.н. "трето течение" в джаза. Точно след приключването на серията ни, излязоха..

публикувано на 22.09.24 в 08:25