Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 28 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Железният светилник" от Димитър Талев – 63 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Маргарита Заберска
Джаз концерт

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционни мелодии, кумбия и етнорок от Колумбия и Перу.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Стоян Физиев, Александра Димитрова, Данислав Кехайов, Румяна Филкова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Умният цар Лъв", българска народна приказка.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Халифът Щърк" от Вилхелм Хауф

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Мария Мира Христова, Александър Райчев
• Епизоди от живота: Кои са най-скъпите спомени от предците ви – предмет, вкусна рецепта, завет? – анкета.
• "Живото наследство на традиционната българска кухня" с доц. д-р Ирена Бокова, антрополог и преподавател, член на експертен екип на Регионален център София – ЮНЕСКО и НБУ в сътрудничество с Регионалния етнографски музей в Пловдив.
• Тайната в изработването на автентична кюстендилска сая и още нещо за копринените пеперуди в ателието на Мадлен Божилова – директно включване от Кюстендил.
• Светите пътища на България: 550 години след първите поклонници по пътя на мощите на Свети Иван Рилски, на 1 юли стартира съвременен поклоннически поход – подробности от Христина Бързанова, председател на Националния комитет "Св. Иван Рилски".
• Разговорът: За географията като съдба и начин на живот или защо не можем без нея? Как се преподава в училище и в университета, кой я избира и как ще спасим света с… география? – разговор с Боян Петров, географ и сътрудник на Географ.БГ.
• Времето на редактора: Красотата, магията и силата да връщаш живот на старите мебели с наследство – с реставратора Георги от София.
• Lege Artis
- Профилактика за рака на гърдата – интервю с д-р Габриела Алексова, специалист по образна диагностика
- Палиативни грижи за деца в България – предизвикателства и перспективи

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Супергрупата "Легендите" – Йордан Караджов, Станислав Сланев-Стенли, Константин Цеков и Димитър Кърнев – направиха първата си обща песен "Легенда за любовта", представя ни я нейният автор Митко Кърнев;
• Мултиинструменталистът Гриша Георгиев ни приканва да сме "По-добри" с нов сингъл и видео;
• След успешната европейска премиера на проекта "Отвъд нотите - Роберто Фонсека и Нови Български Гласове", проф. Георги Петков разказва за работата на хора с номинирания за "Грами" пианист и за предстоящите концерти;
• Венци Благоев кани на "Джаз под звездите на Деветашкото плато".

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Невена Праматарова
• 127 години Национална художествена академия. Годишни изложби на дипломираните студенти от академията в 14 галерии и пространства за култура и изкуство в София и Бургас. Гостуват изкуствоведът проф. Свилен Стефанов, зам.-ректор на НХА и Мирослав Богданов, декан на специалност "Приложни изкуства и дизайн".
• Трето издание на Младежкия фестивал на изкуствата "Солинария" в Созопол. Гостува артистичният директор Гергана Несторова от сдружение "Култура, медии и комуникации".
• 17-о издание на хумористичния фестивал "Каунь" в Хасково. Разговор с писателя Весел Цанков, отговорен редактор на екип "Хумор и сатира" на програма "Христо Ботев", БНР.
• Варненската галерия "Осем" празнува 33 години от основаването си. Разговор с галериста Борис Стателов, създател на артистичното пространство.
• Изложба "Природата на жените" на нидерландската художничка Барбара Хенкес в столичната галерия "Аросита". Разговор с авторката и куратора на проекта Десислава Гаврилова.
• Acoustic Queen Project: нов проект на Добрин Векилов-Дони, Славин Славчев и Венко Поромански. Среща с Добрин Векилов-Дони.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Музикални легенди
водещ: Мануела Манчева
Представяме легендарния британски диригент сър Джон Барбироли (1899 - 1970) със записи на творби от Едуард Елгар, Рейф Воун Уйлямс, Густав Малер, Джакомо Пучини и Жан Сибелиус

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Бойко Ламбовски
1903-а – Изгряването на ясния месец
Тъкмо в края на юни 1903 в местността "Петрова нива" се взема решение от ВМОРО за въстание в Одринския рев. окръг – събитие, станало неразделна част от Илинденско-Преображенското въстание.
За войводата Георги Кондолов, за друг войвода Петър Васков, с произход от Македония, за героизма на въстаниците и реакциите на дипломатическите служби разговаряме с историците проф. Боряна Бужашка, Николай Поппетров, доцент Георги Граматиков и журналистката от Хасково Златка Михайлова.
Предаването е част от цикъла "Непремълчаната история на Илинденско-Преображенската епопея"  в рамките на предаването "Премълчаната история".

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Гергина Дворецка
Тайните на човешкото тяло
Четвърта част: Как да се грижим за тялото си
Ще ви предложим идеи как да поддържате организма си във форма, черпейки от древния опит и от най-новите научни изследвания. Ще научите:
• защо, според китайската медицина, е изключително вредно в горещите дни да пием много студена вода;
• как да противостоим на влиянията, свързани със съвременната цивилизация – компютрите, високите децибели, изкуствените материали навсякъде около нас, предизвикващи алергии;
• какви опасности крие все по-разпространената мода на татуировките и пиърсингите.
Освен съвети за здравословно поведение и полезни храни, ще припомним и източната мъдрост за влиянието на ума върху тялото, като няма да пропуснем и прозренията на индуизма за паралел между еротично и духовно удоволствие.
В този последен епизод от поредицата ще чуете всички участници в нея: индолога доц. Милена Братоева, Людмила Класанова, която изследва будистката култура в Индия и Тибет, д-р Емил Илиев, практикуващ китайска медицина, специалиста по уши, нос и гърло д-р Димитър Кехайов, дерматолога доц. д-р Жана Казанджиева, офталмолога д-р Веселин Даскалов.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
• Писането като житейска философия: Олга Николова за наръчника си "Тайните на писането", неизброимите връзки между културите, великите текстове, изкуството и вкуса на живота.
• Моята история, моята тема: 5 години на платформата за съвременна драматургия "Драма пакт" и "Арт резиденция Радар" – равносметка и обзор от организатора Александър Мануилов.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
През настоящата 2023 г., се навършват 10 години от 34-ото издание на престижния МФФ на "Еврорадио" – единственото до момента, което се е провело тук, в България (в морската ни столица Варна). "Музикален атлас" избра за вас някои от записите от събитието, за да ви запознае с творчеството на интересни, ценни участници на сцената тогава. Този път сме с концерта на група "Кардемимит" от Финландия, състоял се на 29 май 2013 г. Четири талантливи млади дами, които пеят прекрасно в ансамбъл и свирят на "кантеле" – многострунен местен фолклорен инструмент.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
Звучат селектираните творби от Международната трибуна на композиторите  2023 и творби от композитора на месеца – Чарлз Айвс.
 
от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Ивайло Стефанов
• Отзвук от провелата се във Виена на 23 и 24 юни младежка конференция относно социално-политическата ситуация в Централна и Източна Европа в условията на криза и контекста на войната в Украйна – интервюта с участници от Австрия, Унгария и Турция.
• Материал за съвременно авангардно изкуство.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз плюс
водещ: Людмил Фотев
"Джаз плюс" започва с последния соло албум на Пат Матини, съставен от записвани от него авторски импровизации, както и джаз-стандарти, неизпълнявани на концерти. Тези записи са ненадейно открити от самия него в лаптопа му по време на поредното турне. Финес, спокойствие и безпределност.
Следват три различни балкански джаз-подхода: албанката Елина Дюни с препратки към албански и косоварски традиционни песни, афро-гъркинята Моника Кабалесе с респект и към афро-блус, но и към другите ѝ корени от Александруполис и финалните минути на Нови български гласове с пианото на Роберто Фонсека от концерта им в Марсиак.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 23 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 4 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Поредният китарист, Висенте Амиго с последната си продукция с гости басистите Карлес Бенавент и Маркъс Милър. от..

публикувано на 22.05.24 в 08:25

Сряда, 22 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 3 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Приказните сюжети в развитие - 1001 нощ, летящи килими и още с Ла Чикана, Куадро Нуево, Рао Киао; Снежанка със..

публикувано на 21.05.24 в 18:23

Вторник, 21 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Изпълнения на Чик Кърия - този път с Боби Макферин (диригент и вокализи) – Моцарт. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик..

публикувано на 20.05.24 в 08:30

Понеделник, 20 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция www.mutanti.com от Кръстьо Кръстев – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Продължението на бразилската тематика е с концерт на Жакоб де Бандолим, Елизет Кардозо и Зимбо трио, наречен "Златната епоха". Годината е 1989, а няколко месеца по-рано, Мишел Петручани, в..

публикувано на 19.05.24 в 08:35

Неделя, 19 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Изложба на рози" от Ищван Йоркени от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 18.05.24 в 07:15