Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Радар София" – пет години световни драматурзи работят в столицата ни

Снимка: @/RadarSofia

Този юни се навършиха пет години от създаването на платформата за съвременна драматургия "Драма пакт" и нейната резиденция "Радар София". Организацията, основана през 2018 г. доведе в града множество световни артисти, а сега ще посрещне своя юбилей с поредица от събития, които ще продължат цяла година.

Драма пакт "Радар София" започват съществуването си като неформално обединение на изявени млади български драматурзи. Целта им е заедно да работят проектите си, като увличат и творци от други артистични сфери и канят в страната имена от цял свят.

"В първите 5 години от основаването и си "Радар София" успя да осигури подслон и финансиране за арт резиденция в столицата ни на повече от 20 чуждестранни артисти, които са си колаборирали с над 100 артисти от България, продуцира множество пърформанси, уъркшопи, инсталации, и взе участие в редица  фестивали като спечели финансиране и доверие за множество свои локални и международни проекти" –могат да се похвалят от организацията.

Чуйте Александър Мануилов, един от създателите на "Драма пакт" и "Радар София" с кратка равносметка в "Арефир".


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лиз Нюджънт и марианските падини на човешката душа

Тази седмица в София гостува ирландската писателка Лиз Нюджънт. Тя представи във вторник в Книжен център "Гринуич" най-новия си преведен на български език роман "Странната Сали Дайъмънд". Лиз Нюджънт е автор на криминални романи, някои от които нашите читатели вече познават. Сред тях са: "Загадката Оливър", "Стаено зло", "Малки жестокости". Книгите..

публикувано на 02.12.23 в 09:25

Светът на писателя и преводача Венцеслав Константинов

Под този надслов се проведе вечер, посветена на творчеството на писателя и преводач-германист, в която взеха участие водещият доц. Морис Фадел, проф. Албена Бакрачева, проф. Михаил Неделчев и проф. д-р Христо Тодоров. Събитието, организирано от департаменти "Чужди езици и култури" и "Нова българистика", отбеляза дарението на личната библиотека на..

публикувано на 01.12.23 в 13:10

Актрисата Станка Калчева с режисьорски дебют в "Опасни връзки"

На 1-ви декември в Младежки театър "Николай Бинев" е премиерата на спектакъла "Опасни връзки" от Шодерло дьо Лакло. Драматизацията и режисурата са на Станка Калчева. За актрисата това е дебют в ролята на режисьор. Сценографията е на Свила Величкова, а музиката на Емилиян Гацов Романът на Шодерло дьо Лакло е една от емблематичните творби на..

публикувано на 01.12.23 в 12:25

50 години Панаир на книгата в България

"Създаваме истории. Създаваме история" под това мото ще премине 50-то юбилейно издание на Софийския международен панаир на книгата от 5 до 10 декември в НДК. Панаирът на книгата е най-мащабният книжен форум у нас, организиран от Асоциация "Българска книга". Тази година изложението празнува своето 50-то юбилейно издание със специална..

публикувано на 01.12.23 в 12:08

Яна Лозева представя изложба от портрети

В изложбата си Яна Лозева "Публика" в "Топлоцентрала" показва 15 портрета. Фотографиите улавят лицата, израженията, погледите, реакциите на слушащи концерт, поканени специално от Лозева в Камерна зала "България".  Тя " се вглежда " в публиката, търси момента на интимното преживяване и неговото отражение, но ведно с останалите слушатели в залата, с..

публикувано на 01.12.23 в 11:53