Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите имат все по-голям интерес към българското село

| обновено на 11.07.23 в 10:49
Село Смилян
Снимка: БНР - архив

Темата за предприемачеството в българското земеделие и новото лице на селото в България, което привлича много млади и предприемчиви хора, бе обсъдена в предаването “Нашият ден“ на програмата "Христо Ботев",  където гостуваха журналистите Зорница Гъркова и Анна Мельова.

Анна Мельова от предаването "Бразди" сподели, че в българското село се случват много интересни неща, а голяма част от зрителите на предаването са млади хора под 40 години. Това показва, че младите хора, които са движеща сила на икономиката на страната, имат интерес към българското село. Все повече от тях изоставят всичко и се отдават на земеделие в селата.

“Фермерите са се променили, а вече има и приемственост в земеделската дейност. Важно е да има национална стратегия за развитие на земеделието, която липсва вече повече от 10 години“, казва тя. 

Зорница Гъркова от програмата "Христо Ботев", която е водещ на предаването “Изгрев“, насочено към българското село и земеделие, сподели в интервюто как намира уникалните гости за “Изгрев“.

В началото било трудно за нея  да изгради мрежа от хора, но постепенно те започнали да идват сами. “Гостите са изключително интересни и всеки един има зад себе си изненадваща лична история, преживели са различни събития и случайности, които са ги довели до това, с което се занимават“, казва тя. Гъркова разказа и за последната си среща в село Лесново, близо до София, където се запознава със Стоян Симеонов, биоземеделец и зеленчукопроизводител.

Двете журналистки разказаха за интереса на младите хора към българското земеделие и представиха примери за успешно предприемачество в земеделската област.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. д-р Мария Николова: Увеличава се броят на трайно излекуваните от HIV

Най-голямата годишна конференция по въпросите на HIV и СПИН се провежда в Мюнхен, като събира над 10 000 участници и ще продължи до 26 юли. Това е първото провеждане на конференцията в Германия от 1993 година насам. Лекари, експерти в областта на общественото здраве и активисти от около 175 държави са поканени да се включат в 25-ата Международна..

обновено на 24.07.24 в 14:14

Частните лечебни заведения и Директива 2014/24 за обществените поръчки

ЕКИП (Експертен клуб за икономика и политика) подготви първия по рода си в България публичен сравнителен правен анализ и оценка на въздействието във връзка с транспонирането на Директива 2014/24 за обществените поръчки по отношение на частните лечебни заведения в България и наказателната процедура на ЕК срещу България по този повод. В Lege..

публикувано на 24.07.24 в 14:10

Трансплантираните спортисти от България доказват: Донорството е живот

Единственият българин с два трансплантирани органа, Георги Пеев, спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон . Пред екипа, придружаващ българския отбор на игрите, Пеев сподели: "Показваме чрез физическа активност, че хората с трансплантации могат да бъдат активни – не..

публикувано на 24.07.24 в 12:50

Защо лекарка от Варна избира да помага на бежанци от Украйна?

Д-р Христина Димитрова, общопрактикуващ лекар и носител на приз за застъпничество от платформата TimeHeroes, разказва за своята доброволческа работа с украинци със специални потребности във Варна и за менторството и подкрепата към украински медици, желаещи да упражняват професията си у нас. В интервю за "Нашият ден" д-р Димитрова непрекъснато..

обновено на 24.07.24 в 12:20
Остров Света Анастасия

Остров Света Анастасия – където човек първо се моли

Историческото и природно очарование на една вълнуваща морска разходка предлага "Нашият ден" на своите слушатели. Какво е да си единственият човек в България с длъжност "управител" на обитаем черноморски остров – разказва Павлин Димитров , управител на остров Света Анастасия . Животът там е като никой друг, а морето не спира да изхвърля на..

публикувано на 24.07.24 в 11:22