Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 13 юли

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Железният светилник" от Димитър Талев – 74 част

от 0.30 до 2.00 часа
Среднощен радиоекспрес
редактор: Зоя Димитрова

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Концертна версия
водещ: Цвети Бахариева
Концертният албум "Live Wires" на формация Йелоуджакетс.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Фолклорна музика и качествен уърлд по теми от Индия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Албена Гачилова, Петя Панева, Миланка Йорданова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Ракът от Ракинтош", детско творчество

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Малкият лорд Фаунтлерой" от Франсис Бърнет – 4 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Божидар Александров
• Темите на деня: от джаз фестивала в Боровец.
• Темата на деня: Патриотизмът днес – променят ли се формите на любовта към родното в съвременния свят?
Запис от Златния фонд на БНР – стихотворението "Патриот" на Христо Ботев е изпълнение на покойния Стефан Гецов. Анкета.
• Рязко: гледната точка на хумористите на програма "Христо Ботев".
• Разговорът: Какво е да си "истинско торнадо"? За успехите и трудностите, за упорството и неочакваните високи резултати.
Разговор с Димитър Георгиев, старши треньор на националния отбор по хокей на трева, завоювал сребърни медали на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс за атлети с интелектуални затруднения.
• Времето на редактора: Какви са изводите от първото в България изследване на родителския активизъм в България – пред микрофона на Светла Тодорова разказва Галина Маркова от Ноу хау център на НБУ.
• Избрано от "Денят делово"
- Разказваме за две предприемачески състезания и за участниците и победителите в тях по повод заключителния етап на второто издание на Националния конкурс "Най-добър младежки стартъп в България", организиран от СУ "Св. Климент Охридски" и Фонда на фондовете. В аулата на Софийския университет студенти представиха блестящи идеи, подготвени да бъдат реализирани като реални бизнес начинания. Какво мотивира студентите да участват в него и какви са спечелилите предприемачески проекти? Какви бяха наградите и как ще бъдат подкрепени проектите на наградените – по тези въпроси разговаряме с Дочка Василева от Фонда на фондовете и с двама от наградените младежи – Александър Иванов и Невена Иванова
- Кои са победителите в Арената на дамския бизнес – най-мащабният форум за жени предприемачи в България, защо дамите в България стават все по-активни в предприемаческите си начинания и каква е целта на заявката на форума за създаването на национална Дамска бизнес общност – за това разговаряме с Виктория Караабова от Арената на дамския бизнес.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
водещ: Маргарита Заберска
Албумът Bitter Head от 2023 г. на джаз квартетът Даниеле Кордиско (китара), Рон Картър (контрабас), Джеб Патън (пиано) и Лука Сантаниело (барабани).

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Милена Лекова
• Конференция-дискусия "Европа и войната в Украйна: подкрепа, неутралитет, степен на участие?" – репортаж от събитието, организирано от Френския институт в България и СУ "Св. Климент Охридски".
• Режисьорът Галин Стоев и актьори представят първия премиерен спектакъл на Народния театър "Иван Вазов" за сезон 2023-2024 г. "Хага” - пиеса на украинската авторка Саша Денисова.
• Започва Международният филмов фестивал Бургас 2023.
• Отзвук от публичната дискусия по време на изложбата "Четенето през социализма: ГДР и НРБ" в град Белене - разговор с Тони Николов – философ, журналист и участник в събитието.
• Дина Стоев представя втората си самостоятелна изложба – "Глава I".
• Хип-хоп звездата Denzel Curry за първи път в България.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично – Кантате, юбилате
водещ: Мануела Манчева
• Части из еко-кантатата "Песента на изчезналите птици" от финландския композитор и пианист Хейки Сарманто Сарманто, с участието на детския хор "Тапиола" и ансамбъл "Хейки Сарманто".
• Интервю с Йорданка Панчева-Туджарова, организационен директор на Международния фестивал на православната музика "Св. Богородица – Достойно есть" в Поморие и диригент на дамския хор "Благовестие" при храм "Рождество на Пресвета Богородица" в морския град. Обзорна картина на участниците в 19-ото издание на фестивала.
• Спомен за композитора проф. Петър Льондев (12.07.1936 - 11.06.2018).

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Лабиринти на познанието
водещ: Василена Мирчева
• Мостовете между науката и изкуството са фокус на предаването: предстои откриването на изложбата с творби на студенти от Художествената академия, създадени по време на творческа резиденция в Националния природо-научен музей.
За сътрудничеството между художници и учени разказват: проф. Венелин Шурелов, ръководител на магистърска програма "Дигитални изкуства", Нора Караламбева и Владимир Николов.
• "Тайният език на растенията" е събитие на "Рацио", в което също участват художник и учен – в "Лабиринти на познанието" гостува Галя Петрова, доктор по генетика, тя разказва за начините, по които растенията си предават сигнали и съобщения.
• Науката не спи: Никола Кереков разказва за изследване, според което побеляването на косата може да се спре и обърне.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Даниела Найденова
Дворцова музика: Музиката в двора на Фридрих Велики – втора част

от 17.00 до 18.00 часа
Концерт забавна музика

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети - Избрано
водещ: Лина Мачева
Представя творческия път на Славка Петкова – една от първите тракийски певици на ДФА "Филип Кутев".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
водещ: Валерия Христова
В предаването звучат документални записи и интервюта от два концерта с участието на Атанас Кръстев, Виктория Василенко, Йоана Каменарска и Божана Павлова. В програмата: Троен концерт от Виктор Чучков, Троен концерт в До мажор оп. 56 от Лудвиг ван Бетовен, Соната "Арпеджоне" във версия за виолончело и китара от Франц Шуберт, Сюита за соло виолончело от Гаспар Касадо и Испански танц № 1 от Мануел де Файя.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Милена Воденичарова
• Лято на село – как читалищата в някои села организират лятната ваканция на децата и какви са алтернативните занимания за една пълноценна и приятна ваканция – разговор с Янина Танева от "Фабрика за идеи" и организатор на "Резиденция баба"
• А сега внимавайте

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещи: Цвети Бахариева, Кристиян Бояджиев
Джаз, свързан с Франция. Изпълнения на Ерик Трюфа, Сесил Маклорин Салвант, вокален секстет "Дабъл Сикс", Сирил Еме, "Манхатън Трансфър" и формация "Капитан Мерсие".

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 26 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 3 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Започваме темата за цирка и цирковата музика. Ману Чао и този, който до 1980 се осмеляваше да осмива системата, наречена..

публикувано на 25.06.24 в 16:42

Вторник, 25 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Започва представянето на поредния ни "кръстник", Мишел Петручани. Началото е в съвместното им дуо с органиста Еди Луис и..

публикувано на 24.06.24 в 08:15

Понеделник, 24 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Константин Павлов – 1 част 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Пряко предаване от "Пост-културната сцена" на град Пловдив с гости Трифон Ташев и група "Стрък" и Никола Николов, един от създателите на платформата за ъндърграунд музика и обогатяване на..

публикувано на 23.06.24 в 08:10

Неделя, 23 юни

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Ромео и Жулиета" от Уилям Шекспир от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика..

публикувано на 22.06.24 в 08:05

Събота, 22 юни

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми: Strangers on A Train с първите две части от трилогията Тhe Key – Part I - The Prophec и art II - The..

публикувано на 21.06.24 в 16:05