Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ритуалът като лек срещу тъгата

4
Искра Благоева (вляво) и Валентина Шарра
Снимка: @toplocentralata

На 11 юли в галерия "Бял куб" на "Топлоцентрала" се откри "77 и 1/2" – изложбата-инсталация, дело на художничките Искра Благоева и Валентина Шарра. Това е първият от поредица проекти, копродуцирани от РЦСИ "Топлоцентрала" по отворена покана. "77 и 1/2" подкрепена от жури в състав: Катя Ангелова (куратор, директор на Kunstverein (Milano), Виктория Драганова (куратор, директор на Swimming Pool София), Владия Михайлова (куратор, ръководител на отдел "Визуални изкуства" в РЦСИ "Топлоцентрала").


Досега регионалния център е бил копродуцент на артистични проекти в други сфери, а сега като част от мисията му да подкрепя активни художници и смели авторски идеи, вече помага и в създаването на произведения на визуалните изкуства.

На откриването кураторите Виктория Драганова и Владия Михайлова представиха проекта така:В един малко по-тих ъгъл на Топлоцентралата Искра Благоева и Валентина Шарра разказаха повече за проекта "77 и 1/2", който черпи от стари български ритуали и традиции.

Чуйте Искра Благоева и Валентина Шарра

Изложбата може да бъде видяна до 28 август 2023 г.
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиера на стихове и фотографии на Малина Томова и Уша Цонкова

Книгата на Малина Томова "Слабите места на поезията"/ Уша Цонкова "Обратната страна на фотографията" беше представена на 50-ия Панаир на книгата с участието на Уша Цонкова, Мария Ландова и Едвин Сугарев. Този отдавна замислен проект със стихотворения и фотографии на двете авторки се осъществява много години по-късно благодарение на приятелска група...

публикувано на 08.12.23 в 13:15
Румен Гашаров

Румен Гашаров показва вълнуваща изложба с рисунки

Галерия "Стубел" представя изложба на художника Румен Гашаров, която носи краткото заглавие "Рисунки". И тук е голямата изненада – това са 56 произведения на именития ни художник, създадени през 60-те и 70-те години на ХХ в. с респектиращо разнообразие от изразни средства, сюжети, образи и живописни маниери. Това са рисунки, създадени като с един..

публикувано на 08.12.23 в 09:20

Касиел Ноа Ашер режисира "Сад. Игри по време на Апокалипсис"

Филм-спектакълът "Сад. Игри по време на Апокалипсис" с две премиерни прожекции на сцена "Дерида" – на 9 декември от 18 часа и 10 декември от 20 часа. Той е по мотиви от пиесата "Мадам дьо Сад" на Юкио Мишима, режисьор е Касиел Ноа Ашер. В един дъждовен ден група млади актьори Мартина Апостолова, Йоана Димитрова, Дарина Радева, Яра Ходкевич и..

публикувано на 08.12.23 в 08:50

Творчество и изкуствен интелект

Българският център за нестопанско право е инициатор на кампания, която цели да насочи обществения фокус към темата за изкуствения интелект и необходимостта от регулация на системите, които ползват тази технология. Във вихъра на технологичната еволюция все по-често се питаме: как изкуственият интелект (AI) влияе на творческите процеси –..

публикувано на 08.12.23 в 07:45
Невена Дишлиева-Кръстева и  Емил Янев

Книги за чувствителни

В епизод 520 "Трамвай по желание" среща своята публика с преводача и издател Невена Дишлиева-Кръстева. Сценичната пътека към издателство ICU тръгва от световноизвестния мим Герасим Дишлиев, брат на Невена. Връзката е неговият "Монолог с куфар", представящ със средствата на пантомимата неспирните митарства на Геро, който след обучение при легендарния..

публикувано на 07.12.23 в 17:45