Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смелите в документалистиката

В първата десетдневка на юли в Смолян се проведе третото издание на Международния документален Родопи филм фест, по-известен като РИФЕ. Международно жури в състав Мира Сталева, Луц Пенерт, Сибел Текин определи наградите в конкурсните категории от състезателната селекция:

Голямата награда за пълнометражен документален филм отиде при "Нямаш място в нашия град". Неговите автори режисьорът и оператор Николай Стефанов и продуцентката и сценаристка Ралица Големанова неведнъж са гостували в нашите предавания "Какво се случва", "Аларма" и "Артефир". 

"Нямаш място в нашия град" печели публиката си не само с умело разказаната история, но и с риска, който филмът поема, като решава да застане срещу предразсъдъците на зрителя. С подобен риск се отличават и останалите наградени филми в програмата на фестивала. 

За най-добър среднометражен филм е избран "Дъщерята на художника" на израелската режисьорка Маргарита Линтон, която през личните си семейни несполуки и опитите си да изгради връзка с баща си, отдавна напуснал семейството, задава въпроса колко може да си позволи един артист в името на изкуството.

Чуйте репортаж от дискусията с Маргарита Литон

Немският доументален филм "Самотни дъбове" на режисьорското трио Фабиана Фрагале, Килиан Кулендал и Йенс Мюлхоф беше отличен с две специални награди. Филмът използва материали, заснети от трагично загиналия студент по кино Щефан Майн, който прекарва две години, документирайки живота на екоактивисти, заселили се по върховете на дърветата, за да предотвратят изсичането на една гора.

След смъртта му трима негови състуденти, режисьорите на филма успяват да получат достъп до камерата му, конфискувана от полицията, и да възстановят изтритите от органите на реда кадри, включително и последните мигове на Щефан.

Чуйте интервю с Йенс Мюлхоф, един от тримата режисьори.

Снимки – РИФЕ

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Сценографът - музикант Константин Вълков на гости в "Домът на музите"

В предаването "Домът на музите" гостува сценографът - музикант Константин Вълков. През последните няколко години името му се свързва с различни музикални проекти, които печелят все повече почитатели. Константин е завършил НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и освен, че музиката е неговата голяма страст, той се определя и като визуален артист. В работата си обича..

публикувано на 23.07.24 в 08:30

Асоциацията на българските училища в чужбина – "Образованието като грижа и ценност"

Днес в София се откри XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). В Националния студентски дом на пл. "Народно събрание" се събраха 64 представители на българските училища по света, гости от Министерството на образованието и науката, Изпълнителната агенция за българите в чужбина, Президентството, представители на..

публикувано на 22.07.24 в 14:28

Диан Костов: Изкуството обединява хората

От 15 юни до 18 август в Националната базилика на Светото сърце в Брюксел се представя изложбата на българския зограф Диан Костов, озаглавена "Кръстопът – цената на избора".  "Кръстопът – цената на избора" е вдъхновена от търсенето на духовността в съвремието и преобразява базиликата както отвътре, така и отвън с нестандартни инсталации и..

публикувано на 22.07.24 в 13:45
Антонио Таркуинио (вдясно), Жени Михайлова и Димитър Стойнов, съветник на Консулския кореспондент във Варна

Дните на италианската култура се откриха в Балчик

Под патронажа на Министерството на културата, в сътрудничество с Посолството на Италия в България и на Италианския културен център в София, на 21 юли в ДКИ КЦ "Двореца" в Балчик се откриха Дните на италианската култура , които се провеждат за седма поредна година. В Каменната зала до 30 юли може да бъде посетена изложбата "Операта – културно..

обновено на 22.07.24 в 13:24
Резерват

Природната среда на Балчик – дом на защитени видове и място на легенди

Освен море и богата културна програма Балчик предлага досег до красива и уникална природна среда . За защитените местности в "Нашият ден" разказва Мариан Цветков , инженер, озеленител и лесовъд към Община "Балчик", известен и като разказвач и изследовател на местните легенди. Географските дадености на община Балчик са много разнообразни..

публикувано на 22.07.24 в 09:43