Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 15 юли

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Какво се случва на българската пънк сцена – гостуват ни "Artificial Comet".
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
редактор: Албена Велева
"Дрийм Тиатър" с един от най-уникалните си албуми – "Six Degrees of Inner Turbulence" 2002 г.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на хор и оркестър към ФА "Тракия" други.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
Звукови картини от Църногорския събор "В сърцето на Граово", проведен на поляните пред Гигинския манастир.
Срещи с организаторите на събора, участници в програмата, производители и млади хора.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Виолета Димитрова
• Домашен любимец: какво трябва да знаете за отглеждането на игуана вкъщи;
• История на изкуството за деца: кой е Гуарино Гуарини и какви предмети са скрити в първата капсула на времето.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето – Избрано
водещ: Стойчо Стоев
"Живот с диагноза" – разискваме огромната тема за онкологичните болести по кожата с д-р Ива Гаврилова. Акценти: меланом и атопичен дерматит, влияние на сезоните и химическите препарати върху здравето на кожата, дерматология и алергология – допирни точки и общи пациенти. Какво ни причинява слънчевата активност, с деца на море...

от 9.10 до 10.30 часа
Семейно радио
водещ: Калина Станева
• Семейни маршрути: каним слушателите и техните деца на Лятно театро в Дряново – фестивал за цялото семейство с работилници, куклен театър, интерактивни инсталации и сапунен спектакъл.
• Пътуваме и векове назад във времето до античния град Никополис ад Иструм (днешното село Никюп до Велико Търново), за се включим в шестото издание на фестивала "Нике – играта и победата". За възстановките на римски ритуали, пазара на роби, гладиаторските игри, демонстрациите на римско и варварско въоръжение и битки от периода на римо-дакийските и римо-готските войни, както и за традиционния занаятчийски пазар, римска кухня, накити и украшения, монетосечене и грънчарство, разказва един от организаторите – Манол Глишев.
• Семейна рецепта: Зои Каргиотаки разказва малко известни факти за традициите в гръцката кухня.
• Каним слушателите и на Ocho Latin Fest – първи опит да бъдат представени известни и не до там известни музикални стилове и изпълнители от Латинска Америка в сърцето на Борисовата градина. Интервю с организатора Георги Попов.
• Младата майка: какви са новите деца и новата педагогика и как се възстановява една стогодишна сграда, служела за училище за децата в с. Осоица (Софийско), за да се превърне в ново, сертифицирано от Кейнбридж, иновативно учебно заведение, споделя педагога Татяна Захариева.

от 10.30 до 11.00 часа
Спасени думи – избрани стихове от български поети:
• Федя Филкова
• Иван Вълев
• Йордан Велчев
Автор: Рада Александрова

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Гостува ни виолончелистът Александър Сомов.

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Зорница Гъркова
Изграждането и смъртта на писателя
На 13 юни почина американският писател Кормак Маккарти, сочен за последния голям американски романист. Как умира Писателят и какво се променя след смъртта му, с какво смъртта му повлиява рецепцията на текстовете му? Как се изгражда писателят Маккарти и как смъртта и загубата повлияват изграждането на текстовете му? С участието на: Александър Христов и Владимир Полеганов

от 13.00 до 14.00 часа
Кабаре "Фата Моргана"

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Историята на Емили Харис – една от най-стилните и креативни кънтри певици, носител на множество награди и идол на поколения.

от 15.00 до 16.00 часа
Музей в ефира
водещ: Диана Попова
Фотография, живопис… и последна капка
"Това е една изкуствоведска изложба", чух да казват за изложбата "Документи. Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век", открита в СГХГ до 4 юни. И това е така, защото е създадена от изкуствоведи, изследвали важно направление в българското изкуство през посочения период.
"Настоящият проект не се заключва в разпределяне на категориите "по снимка", "по натура", "по памет" или "по въображение". Анализираме тенденцията спрямо контекста на късния социализъм и специфичната информационна среда на времето – между политическата пропаганда и новините от чужбина… Избирайки автори и произведения, открихме и един общ психологически профил на информирания художник от времето на късния социализъм, който се интересува от  съвременната култура и останалите изкуства", пише в текста към изложбата.
За работата по нея като цялостен проект ще разговаряме с кураторите Даниела Радева и Светлана Куюмджиева.
Междувременно в галерия +359 се откри изложбата "До последна капка" на Антони Райжеков. С него говорим за тази звукова инсталация, представена ефектно във Водната кула.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• 25 лет спустя в популярната серия "Легендите на руската и съветската музика" с концертни записи на именитата група "Автограф".
- Момчетата на китариста и продуцент Александър Ситковецки върху световната карта за арт-рок и прогресив - някои паралели.
- Дългият път на "великолепната седморка" от състава "Високосно лято", антивоенните песни и Всесъюзния конкурс за популярна музика и рок "Есенни ритми" в Тбилиси, през големите арени и AOR (рок, предназначен да се разгърне на по-широки пространства), до стадионите "Уембли" в Лондон и "Джон Кенеди" във Филаделфия и участието ѝ в благотворителната инициатива "Бенд Ейд", състояла се на 12 август 1985 година.
- Московчани – първата съветска формация, придобила известност на Запад още преди да повее Вятърът на промяната и първата, чийто концерт е излъчен в необятната Рус под формата на live-surround.
• "Te szeress legalább" - актуалният албум на певицата и актриса Жужана Конц. За своето 42-ро издание - в прелюбопитната компания на хитмейкъра Янош Броди ("Илеш", "Фонограм"), на Адел Джордан, Юдит Халас и Естер Чакани.
Жужа Конц - първата поп певица, удостоена с най-високата награда за музика в Унгария на името на Ференц Лист, носител на отличието "Кошут" и Кавалер на почетния легион. За Унгария тя е това, което за Русия е Алла Пугачова, а Марила Родович - за Полша.
• Иван Ерьомин с артистичен псевдоним Иван Дорн, звездата на модерните руска и украинска сцени, ще пее в Бургас. Синглите му са слушани и споделяни милиони пъти в музикалните платформи, което го налага като емблема на алтернативния поп. Миксирайки го с електронна музика и фънк, Дорн неколкократно печели приз за най-добър изпълнител и за артист с най-добър концерт. Къде и как се запознава с Анна Добрыдньова от вече несъществуващия им дует "Пара Нормальных" и кои спортове изгубиха от музикалната кариера на младото дарование.
• Спомен за босненския вокално-инструментален ансамбъл "Индекси", нареден сред класиците на балканския сайкъделик рок.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
Епизод 506 – Човекът от легендата
Гости: сценаристите на документалния филм за Майор Томпсън "(Не)нужният герой" Пенчо Ковачев и проф. Марин Дамянов.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Наследството" от Доротея Николова

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде – Избрано
водещ: Оля Стоянова
• Маршрути: Историята на църквата "Св. Богородица – Благовещение” в Асеновград, наречена още "Рибната” – над нея са надвиснали високи скали и оттук започват първите гънки на Родопите. А чудотворната икона на Света Богородица, която се намира тук, е една от най-известните у нас.
• Градът разказва истории: Разговор за Стара София, за квартал Ючбунар и за знакови места от миналото на столицата, интервю с Виктор Топалов, човек с вкус към историята и създател на "Бохемска София".

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Цветелина Начева
Спектакъл от Барселона на "Манон” от Масне, състоял се на 2 май 2023 г. Участват солисти, хор и оркестър на Гран театър дел Лисеу в Барселона. В ролите: Амина Едрис, Пене Пати, Джарет От, Жан-Винсънт Блот, Алберт Казалс и други. Диригент - Марк Минковски.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 20 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "1984" от Джордж Оруел от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика..

публикувано на 19.10.24 в 08:10

Събота, 19 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Porcupine Tree и албума им от 2007 г. Fear of a Blank Planet. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 18.10.24 в 16:07

Петък, 18 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 34 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Петя Габрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 17.10.24 в 08:35

Четвъртък, 17 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 33 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Четвъртъците в "Музиката, която обичам" завършват епизодите, посветени на Кийт Джарет с части..

публикувано на 16.10.24 в 08:10

Сряда, 16 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 32 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите в "Музиката, която обичам, са политематични". Биондини - с неговия верен спътник (и..

публикувано на 15.10.24 в 14:57