Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво да очакваме от Центъра за съвременно изкуство "Кристо и Жан-Клод"

Идеята на екипа, създал центъра в Габрово, е той да се превърне в място за творчество, знание и обмяна на опит

Център за съвременно изкуство "Кристо и Жан-Клод" беше открит в Габрово. След 32 години идеята на група хора от града да се направи постоянна изложба с произведения на световните артисти вече е факт, дори се развива в нещо много по-мащабно – както за България, така и за света.

Бившият техникум по текстил в Габрово, който дълго захранва основната градска индустрия – същата, която през 1926 година е довела бащата на Кристо в Габрово и която по-късно създава материала на много от проектите на световноизвестния български артист и неговата съпруга – сега е дом на Центъра. Усилията на част от гражданската общност и местната власт за създаването му получават подкрепа от Общинския съвет в града и от екипа на Дома на хумора и сатирата, който преди няколко години представи изложбите "Роден в Габрово" и "Кристо и Жан-Клод. Проекти".

"Минахме през един много дълъг процес, в който разговаряхме с куратори, художници, с много различни групи и общности в Габрово, за да формулираме какво може да бъде Центърът. Разбира се, тази формулировка остава много гъвка и отворена, защото това е една наистина голяма сграда и е една голяма амбиция, която трябва да бъде постепенно, адаптивно и внимателно изпълнена със съдържание. Габрово има големия късмет да е място, където живеят активни, съвременни художници с впечатляваща практика, с много добра реализация и те са естественият първи и най-ключов съюзник", обясни в "Артефир" Маргарита Доровска, директор на Дома на хумора и сатирата в града.

Кристо и Жан-Клод
Центърът продължава да бъде обект на безброй срещи и дискусии, които целят да разкодират практиката на Кристо и Жан-Клод и историята на неговото детство в Габрово, нуждите на художниците и различните местни общности и групи.

"Наистина е важно Центърът да бъде свързан с потребностите, нуждите и възможностите на града Габрово, за да имаме едно живо място, което да успява да привлича таланти от България и от цял свят", подчерта Доровска.

"Големият фокус на екипа ни е да го превърнем в продукционно място – каза още тя и допълни: – Голямото предизвикателство е Центърът да бъде място, където се създава знание, където се срещат различни видове опитност и място за колаборация. В случая той е вдъхновен от проектите на Кристо и Жан-Клод и разбира се, от естествената ситуация и контекст на Габрово, който е много индустриален град. Ние търсим да срещнем от една страна – изкуство, от друга – архитектура, урбанизъм, инженерно мислено, предприемачество, екология, тъй като всичко това може да бъде ясно видяно и разчетено в изкуството на Кристо и Жан-Клод."

Засега се предвижда Центърът да съдържа документална изложба за историята на семейство Явашеви в Габрово и експозиция, представяща изкуството на Кристо и Жан-Клод. Предстои обаче да бъдат открити и ателиета за художници и резидентна програма, лятно училище за архитекти, куратори и художници. А на 26 и 27 август Центърът за съвременно изкуство ще отвори врати за посетители в рамките на двудневно събитие.

Според Маргарита Доровска трябва да бъде запълнена нуждата от дълбоко сътрудничество между творци и хора, които имат различни познания. Затова и Центърът има идеята да бъде това средище, в което те да прекарват дълго време заедно и да обменят опит и мисли.

"Това всъщност е един голям недостиг и на образователната система, и на начина, по който реализираме проекти. (…) Това не се случва на практика никъде по света, нито в университетите. Така че е едната ни голяма амбиция с значителен фокус върху изкуство в публична среда."

На 13 юни, когато отбелязахме 88-ия рожден ден на Кристо, а и на Жан-Клод, Центърът в Габрово обяви първото си публично събитие, което се проведе на 1 юли в двора на българския павилион в архитектурното биенале във Венеция.

Каква беше темата на състоялата се там дискусия, кой взе участие в нея и каква е значимостта на архитектурния конкурс, който се очаква да бъде обявен в края на тази година? Какви всъщност ще бъдат функциите на Центъра за съвременно изкуство "Кристо и Жан-Клод" и каква програма предвижда екипът му оттук нататък? И възможно ли е Центърът и Домът на хумора и сатирата в Габрово, които са в пряка близост, да оформят цял един културен комплекс в града?

Чуйте от Маргарита Доровска в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дни на отворените врати в Регионална библиотека "Христо Ботев" – Враца

Дни на отворените врати предстоят в Регионалната библиотека "Христо Ботев" – Враца в периода от 13 до 18 май. Инициативата се провежда в рамките на Националната библиотечна седмица, организирана от Българската библиотечно-информационна асоциация, в партньорство с фондация "Глобални библиотеки – България". За програмата и събитията в "Нашият ден"..

публикувано на 13.05.24 в 09:25

"Зад кулисите" – магията на сценографията

За тайните на професията на сценографа и умението да рисуваш образи, картини и приказки на театралната сцена и на големия екран разказват младите сценографки Михаела Михайлова и Деница Николова. Двете са завършили Националната художествена академия в София. "Изисква храброст и смелост, за да покажеш собственото си изкуство. Това важи може би за..

публикувано на 13.05.24 в 08:06
арх. Здравец Хайтов

105-годишнината на Хайтов се отбелязва с поредица от филми и изложба

С прожекция на поредица от филми в кино "Одеон" и изложба илюстрации на "Диви разкази" започват инициативите по отбелязването на 105-годишнината от рождението на Николай Хайтов. Националното художествено училище за изящни изкуства "Илия Петров" предложи на своите ученици да направят илюстрации по "Диви разкази", по идея на фондация "Памет". Предстоящата..

публикувано на 12.05.24 в 09:15

Летящите разкази на пилота Йордан Колев

Разкази с 35 000 фута под крилата събира летецът и пилот Йордан Колев в новата си книга, озаглавена  "Двойното дъно на пилотския куфар".  Колев е известен на българските читатели с пътеписа "От Рио до Кейптаун" и с романите "Лабиринт", "Пазителят и Кобрата" и "Кацането". "Човек си носи багажа навсякъде по света. В името на безопасността на..

публикувано на 11.05.24 в 11:09
Костадин Бонев

"Аз, Харли и път 66" – по пътя на американската реалност

Документалният филм "Аз, Харли и път 66" е филмова революция в мили, разказ за ускорено движение на съвременния свят или за нормалния ритъм на човешкото съществуване. Режисьор на филма е Владимир Шишков, а продуцент и съсценарист – Костадин Бонев.   На 16 май в Народния театър "Иван Вазов" Съюзът на българските филмови дейци ще връчи..

публикувано на 10.05.24 в 17:25