Eмисия новини
Audio Player
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да си направим домашна бира?

| обновено на 20.07.23 в 10:56
Снимка: БГНЕС

В деня на пивоварите, Володя Пачев, председател на Асоциацията на домашните пивовари в България, споделя своите съвети за тези, които желаят да си приготвят собствена бира. Той разказва и за разликите между фабричното и домашното пиво.

В предаването "Нашият ден" Пачев споделя своя опит и знания в областта на домашното пивоварство. Той обръща внимание на факта, че за да се започне с процеса на варене на домашна бира, не се изисква много повече от желание. В предаването пивоварът разкрива, че основните съставки за производството на бира са ечемичен малц, хмел, мая и вода.

Според Пачев повечето хора вече разполагат с необходимото оборудване в своите кухни. “За начало трябва да имате една по-голяма тенджера с обем около 5 литра“, казва той.

“Също така, ще ви бъде необходим някакъв вид филтър или тензух, чрез който да цедите пивото, и една кофа с кранче, която може да послужи като импровизиран ферментатор. Температурата на ферментацията трябва да бъде между 18 и 25 градуса. Според Пачев почти всеки може да намери подходящо място, където да извърши малка пробна варка“, съветва той.

Володя Пачев акцентира върху факта, че процесът на варене на домашна бира е не само забавен и творчески, но и позволява на хората да създават уникални вкусове, които отразяват техния личен вкус и предпочитания.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Асен Масларски (вляво) и Росен Мирчев

Забрана, но не съвсем

В сила е забраната за лов и риболов, но въпреки това има някои "вратички" да се лови риба в тъмната част на денонощието при определени условия. Какви са те и какво ще правят ловците по време на забраната (но не само това), можете да научите от Росен Мирчев и Асен Масларски – гласовете на предаването "И рибар съм, и ловец съм". Чуйте сладката..

публикувано на 24.04.25 в 17:30

За гората българска

В това издание на предаването "И рибар съм, и ловец съм" отново един до друг са рибарят Асен Масларски и ловецът Росен Мирчев. А разговорът е за гората българска. Поводът е стогодишен, та даже двойно вековен – век навърши Седмицата на гората, век празнува и лесовъдското образование в България! Гост на предаването е инж. Иван Ризов, зам.-директор на..

публикувано на 23.04.25 в 18:00
Проф. Здравка Валерианова

Скрининговото проследяване е отговорност на държавата

Болна тема ли са скрининговите програми в България – въпросът коментира в Lege Artis проф. Здравка Валерианова , онколог с над 30-годишен опит в сферата на регистрация на злокачествените заболявания, епидемиологията на рака и раковия контрол. Онкологичните заболявания са водеща причина за смъртността в световен мащаб, като ключова роля за..

публикувано на 23.04.25 в 13:19

Превенцията и ранната диагностика – акцент в германското здравеопазване

Германия е сред страните с най-изразена демографска криза. Населението остарява, а това поставя сериозни предизвикателства пред здравната и социалната система. Както в много други развити държави, хората в Германия живеят все по-дълго. За последните три десетилетия средната продължителност на живота се е увеличила с около 6 години при мъжете и с около 4..

публикувано на 23.04.25 в 12:25
Д-р Николай Цонев

Хроничните чревни заболявания са често срещан проблем при младите хора

Улцерозен колит и ректорагия – все по-често ли се срещат хроничните заболявания на червата, коментира в Lege Artis гастроентерологът д-р Николай Цонев. В началото на разговора д-р Цонев подчертава, че този тип заболявания са изключително разпространени сред младите хора. Гастроентерологът посочва двете водещи чревни възпаления –..

публикувано на 23.04.25 в 12:05